Työministerin mukaan keskusteluyhteys työmarkkinajärjestöihin on säilynyt hyvin myrskyisästä työtaistelukeväästä huolimatta.
Hallitus aikoo viedä lakiteitse läpi vientivetoisen palkkamalin, jota palkansaajajärjestöt ovat vastustaneet tiukasti. Kritiikkiä on satanut muun muassa siitä, että hallitus on yhtenä osapuolena palkkaneuvotteluissa.
– Tietysti viemme tätä lakiesitystä eteenpäin ja määritelemme tätä yleistä linjaa sillä tavalla, miten tämä järjestelmä toimii, mutta emme tule tekemään päätöksiä emmekä ole millään tavalla osapuolina siinä, mikä se palkankorotuksen tai kustannusten taso on ja mitä muuta siihen liittyy, työministeri Arto Satonen kertoo.
– Tässä on kyse vain ja ainoastaan siitä, että viennin kilpailukyky turvataan, koska se on kansantalouden kannalta ratkaiseva asia ja sen takia tätä säädetään.
Vientivetoisessa palkkamallissa muiden alojen palkankorotukset eivät voi ylittää vienninalojen palkankorotuksia.
Työministerin mukaan tämä on tärkeä asia avoimille pienille talouksille.
– Kansantalous on riippuvainen viennin kilpailukyvystä ja viennistä saaduilla tuloilla maksetaan myös sisämarkkinasektorin palkkoja.
Hallituskausi ollut raskas
Kuluva hallituskausi ei ole ollut työministerin tehtävässä toimivalle Satoselle helpoin. Keväällä nähtiin lukuisia protesteja ja työtaistelutoimia, kuten poliittisia lakkoja.
– Monia vaiheita on ollut ja erilaisia päiviä, mutta kyllä näen tärkeänä sen, että vahvistamme suomalaisen työn kilpailukykyä. Se on pitkässä juoksussa meidän työllisyytemme ja kansantalouden puolesta välttämätöntä, Satonen toteaa.
Välillä päätösten myötä syntynyt kritiikki on saatettu osoittaa nimenomaan työministerille, jolloin se on saattanut mennä myös ihon alle.
–Tietysti siinä mielessä, että nämä kaikki uudistukset ovat hallitusohjelman neuvotteluissa sovittuja, enkä niitä yksin ole ollut päättämässä. Olin toki sitä työryhmää vetämässä ja seison vahvasti tämän asian takana.
Vaikka ulospäin on näyttänyt, ettei hallituksella ja työmarkkinajärjestöillä juurikaan ole keskusteluyhteyttä vientivetoisen palkkamallin myötä, Satonen vakuuttaa tilanteen osapuolten välillä olevan hyvä.
– Tietysti tässä on ollut näitä reaktioita, koska tämä on uusi tapa.
– Näkisin kuitenkin niin, että meillä on ollut hyvä keskusteluyhteys koko ajan.
Aikaisemmin työministerin mielestä hallitus ei tehnyt mitään, jos työmarkkinajärjestöt eivät itse sopineet keskenään asioista.
– Nyt kun ollaan vakavassa taloustilanteessa, niin hallitus kyllä kuuntelee työmarkkinajärjestöjen eri osapuolia.
– Kaikki valmistelu on kolmikantaista, eli he kyllä pääsevät kertomaan oman kantansa ja niitä myös mahdollisuuksien mukaan huomioidaan.
Lue myös: Teollisuusliiton Riku Aalto MTV:n Uutisextrassa: Hallituksen työttömyysturvaleikkauksille haetaan kompensaatiota syksyn työmarkkinaneuvotteluissa
Myöskään viime syksy lakoista ei työministerin mukaan ole jäänyt mitään hampaankoloon.
– Nyt kun meillä on työrauhalaki voimassa, niin ne asiat ovat jääneet taakse. Jos jatkossa lakkoja tulee, niin ne liittyvät tes-neuvotteluihin ja niissä hallitus ei ole mukana.
Satonen uskoo syksyn tes-neuvotteluihin liittyvän painetta korkealla olleen inflaation vuoksi.
– Nyt toki ollaan palattu normaaliin tilanteeseen, mutta on siellä varmasti paineita ja uudistuksista tulee omia paineitaan.