Myyrmäen kolari oli ensimmäinen kuolemaan johtanut skuuttiturma HUS-alueella – pari vuotta sitten vammoja sai kaksi joka päivä

Sähköpotkulautatapaturmista aiheutuvia vammoja pystyttäisiin HUSin väitöskirjatutkijan ja erikoistuvan lääkärin Henri Vasaran mukaan vähentämään kypäränkäytöllä.

Vantaan Myyrmäessä keskiviikkona sattunut sähköpotkulautatapaturma oli ensimmäinen, jossa henkilö on kuollut sähköpotkulautaonnettomuuden seurauksena HUSin sairaanhoitopiirin alueella. Turmassa kuoli 12-vuotias lapsi, kaksi muuta samalla laudalla matkannutta lasta loukkaantuivat, kun auto törmäsi sähköpotkulautaan.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Aiemmin sattuneissa onnettomuuksissa vakavimmat vammat ovat yleisesti kohdistuneet pään alueeseen ja olleet kallonsisäisiä verenvuotoja, kertoo HUS Akuutin väitöskirjatutkija ja erikoistuva lääkäri Henri Vasara

– Oikein hankala aivovamma tarkoittaa valitettavasti monien kohdalla koko loppuelämän ajalle jonkin asteista arkitoimintojen rajoitetta. 

Yksittäisissä tapauksissa onnettomuuksista on seurannut sisäelinten tylppiä vammoja, jotka ovat aiheuttaneet verenvuotoa sisäelimiin. 

HUS Akuutin päivystyksissä hoidetaan yli 16-vuotiaita potilaita. Jutussa ei käsitellä pääkaupunkiseudulla lapsipotilaille sattuneita sähköpotkulautaonnettomuuksia, sillä ne hoidetaan Uudessa lastensairaalassa.

12-vuotias kuoli skuuttionnettomuudessa Myyrmäessä 0:45
Video kertoo, mitä Myyrmäen skuuttiturmasta tiedetään.

Onnettomuuksien määrä laskussa

Kehityskulku sähköpotkulautaonnettomuuksien määrän osalta on Vasaran mukaan ollut varovaisen positiivinen. 

– Sähköpotkulautaonnettomuuksia sattui viime vuonna noin kolmisen sataa. Kyllä edelleen merkittävästä ongelmasta on kyse, mutta onnettomuuksien määrä on kuitenkin ollut onneksi laskussa, hän kommentoi. 

HUSin alueella sähköpotkulautaonnettomuuksiin ja niiden merkittävään nousuun herättiin vuoden 2021 kesällä. Kyseisenä vuotena onnettomuuksissa vammautui yhteensä 668 sähköpotkulautailijaa, eli keskimäärin kaksi joka päivä.

– Yksittäisenä kesäviikonloppuna sähköpotkulaudoilla sattuneet onnettomuudet saattoivat ilta- ja yöajasta ruuhkauttaa huomattavasti päivystystä. 

Tilanne saatiin paremmaksi, kun sähköpotkulautailuun alettiin nopeasti asettaa rajoituksia. 

Muun muassa huippunopeudet laudoissa alennettiin 20 kilometriin tunnissa ja lautojen yöaikaiseen käyttöön tehtiin käyttörajoituksia. Perjantai- ja lauantaiöisin niiden vuokraustoiminta kiellettiin kokonaan. 

– Näiden jälkeen huomasimme, että suhteessa tehtyihin matkoihin loukkaantumisriski tippui noin puoleen.

"Vaimoni ei nukkunut ollenkaan" – Williamin perhe tunsi Myyrmäen skuuttionnettomuudessa menehtyneen 1:12
"Vaimoni ei nukkunut ollenkaan" – Williamin perhe tunsi Myyrmäen skuuttionnettomuudessa menehtyneen

Kypäränkäyttö voisi ehkäistä verenvuototapauksia

Sähköpotkulaudoilla liikkuvien henkilöiden keskuudessa kypärän käyttö on HUS Akuutin tutkimustiedon mukaan vähäistä. 

Vuosien 2021–2023 välillä sähköpotkulautailijapotilaista 45:llä oli käytössään kypärä päivystyksen merkintöjen perusteella. Tämä vastaa 3,5 prosenttia kaikista potilaista. 

Vasaran mukaan kypäränkäyttö olisi monissa tapauksissa saattanut lieventää potilaan vammoja. 

– Esimerkiksi kallonsisäinen verenvuoto olisi saatettu sillä pystyä ehkäisemään. Tällöin vamma olisi ollutkin aivotärähdys tai lievempi aivovamma.

Lue myös:

    Uusimmat