Intian väestöpohja takaa mielipuolisen potentiaalin uuden keihäsmahdin syntymiselle. Nyt kaikki on kiinni vain maan urheilun rakenteista.
LUE MYÖS: Sensaatiomaisesti keihään olympiakultaa voittanut Neeraj Chopra oli pulska poika, joka sai nyt ison lupauksen pääministeriltä – ”Tartuin keihääseen ja rakkaus syttyi”
Maailman väkirikkaimman maan yleisurheilu on nukkunut pitkään ruususen unta. Intiassa on 1,3 miljardia asukasta, mutta toistaiseksi Etelä-Aasian jätti on jäänyt kokoonsa nähden vaatimattomalle tasolle yleisurheilussa.
Intiassa on perinteisesti lyöty paukkuja krikettiin ja maahockeyyn, mutta lajikirjo on kasvamassa osittain globalisaation vaikutuksesta.
Tämä kaikki saattaa muuttua pian, sillä Tokion olympialaisissa Intian historian ensimmäinen yleisurheilun olympiakultamitali näki päivänvalonsa. Neeraj Chopra kiskaisi keihästä 87,58 ja pokkasi kultaa kaulaansa.
Jos edes pieni murto-osa Intian nuorisosta seuraa Chopran esimerkkiä ja tarttuu keihääseen, maalla on saumaa uudeksi lajimahdiksi.
– Intialla on valtava potentiaali. Jos nyt nähty menestys siirtyy junnutasolle harrastajamäärän kasvuna, alkaa suomalainen ja eurooppalainen keihäänheitto olla lirissä, C Moren yleisurheiluasiantuntija Mika Järvinen näkee.
Järvisen mukaan Chopran olympiakulta on oiva alkusysäys, mutta lajin tulevaisuuden Intiassa ratkaisee valtiovallan panostus yleisurheiluun.
– Se tullaan näkemään 5-10 vuoden aikajänteellä, Järvinen ennakoi.
Intian valtiovalta pääministeri Narendra Modia myöten otti kaiken irti Chopran voitosta ja onnitteli kultasankaria julkisesti ylistävien lauseiden kera.
– Puhuin juuri Neeraj Chopran kanssa ja onnittelin häntä kullasta. Arvostan hänen kovaa työtään ja sinnikkyyttään, jotka tulivat täysin esille Tokion olympialaisissa, Modi hehkutti.
Chopran kertoman mukaan Modi lupasi puhelussaan lisää panostuksia Intian yleisurheilulle.
Järvisen mukaan Intiassa on tällä hetkellä muutamakymmen yleisurheilijaa, jotka saavat keskittyä urheilemiseen valtion avustuksella. Jos panostusta lisätään, se ei sekoita miljardimaan budjettia suuntaan tai toiseen, mutta tulosta alkaa takuuvarmasti tulla.
– Jos tuon kokoinen maa haluaa tehdä muutoksen, niin he tekevät sen. Se ei takaa välitöntä mitalisadetta, mutta se alkaa näkymään jossain vaiheessa takuuvarmasti, Järvinen sanoo.
Keihäs leviää lajina
Kun keihään olympiakulta jäi tällä kertaa Intiaan, ennen eurooppalaisten menestyskenttänä tunnettuun lajiin on puskenut nyt huipulle urheilijoita lähes kaikista maanosista.
Chopran lisäksi voisi mainita vaikkapa Kenian Julius Yegon ja trinidadilaisen Keshorn Walcottin. Yego otti Rion kisoissa hopeaa, Walcott nappasi kultaa Lontoossa 2012.
– Keihään taso on laajentumassa ympäri maailman. Vielä 10–15 vuotta sitten potentiaalisten menestyjien maakirjo oli yhden käden sormin laskettavissa. Laji on kansainvälistynyt ja tulee kansainvälistymään yhä lisää, Järvinen näkee.
– Yksi syy on se, että nykypäivänä keihäs on ihan eri tavalla käytettävissä ympäri maailman. Välinelajeja yleisurheilussa pystytään harrastamaan yhä useammissa maissa.
Keihään globalisaatio tekee suomalaisurheilijoiden tilaa pikkuhiljaa ahtaammaksi.
– Kyllä se osaltaan vaikeuttaa menestystä. Jos potentiaalisia 80 metrin ylittäjiä on jatkossa yhä enemmän, ei ole enää itsestäänselvyys, että Suomesta on arvokisoissa aina kolme heittäjää, Järvinen huomauttaa.