Huonosti tunnettu aivorappeumasairaus hyvin yleinen iäkkäillä: "Alzheimerin taudin ohella yksi vahvimmista dementiaa selittävistä tekijöistä"

Helsingin yliopiston tutkimuksessa joka toisen yli 85-vuotiaan aivoista löydettiin dementiaa aiheuttavan aivorappeumasairauden tautimuutoksia.

Helsingin yliopiston tutkijat selvittivät ensimmäistä kertaa uudentyyppisen aivorappeumasairauden yleisyyttä väestöpohjaisessa kotimaisessa ruumiinavaustutkimuksesssa.

Kyseessä onlimbinen TDP-43 enkefalopatia (LATE), joka on tunnistettu vasta noin kymmenen vuotta sitten, yliopisto kertoo tiedotteessaan.

Sairaus tunnetaan edelleen huonosti, ja toistaiseksi se voidaan todeta vain ruumiinavauksessa. LATE:ssa TDP-43-proteiinia kertyy etenkin aivojen limbisille alueille, samoille kuin Alzheimerin taudin varhaisessa vaiheessa. Myös LATE:n oireet ovat samankaltaisia kuin varhaisessa Alzheimerin taudissa. Ne kuitenkin etenevät tyypillisesti hitaammin ja ovat lievempiä. Oireet painottuvat muistivaikeukseen, eritoten tapahtumamuistin ongelmiin.

Tutkijat havaitsivat LATE:n olevan hyvin yleinen suomalaisilla yli 85-vuotiailla. Tutkimuksen aineisto koostui 300:sta yli 85-vuotiaasta suomalaisesta, ja tautimuutoksia löytyi joka toiselta. 

– Suurimmalla osalla tapauksia todettiin myös muita samanaikaisia aivorappeumasairauksien aivomuutoksia, tavallisimmin Alzheimerin tautimuutoksia, sanoo apulaisprofessori Liisa Myllykangas Helsingin yliopistosta tiedotteessa.

Jos potilaalla on samanaikaisesti LATE ja Alzheimerin tauti, kognitiiviset oireet etenevät tutkijoiden mukaan nopeammin kuin henkilöillä, joilla on pelkästään Alzheimerin tauti tai LATE.

Tutkimus on julkaistu Brain-tiedelehdessä.

Mitkä merkit kertovat muistisairaudesta? Juttu jatkuu videon alla.

Millaiset merkit kielivät muistisairaudesta tai alkavasta muistisairaudesta? 2:21
Geriatrian erikoislääkäri Arvo Haapanen Mehiläisestä Huomenta Suomen vieraana.

Vahva yhteys dementiaan

LATE:n yhteys dementiaan oli tutkimuksessa vahva, ja se oli riippumaton muista tautimuutoksista, joita tutkittavilta löytyi.

– Tulosten mukaan LATE olikin Alzheimerin taudin ohella yksi vahvimmista dementiaa selittävistä tekijöistä, Myllykangas sanoo.

Jo aiemmin LATE:n on todettu olevan yleinen yli 80-vuotiailla.

– Todennäköisesti LATE koskettaa Suomessa kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Myllykangas arvioi, että LATE-potilaiden määrä kasvaa tulevaisuudessa, kun iäikkäiden osuus väestössä kasvaa. 

– Sairaudella on kansanterveydellistä merkitystä.

Lääkehoitoa tautiin ei vielä ole.

Katso myös: Kuinka paljon stressi ja kuormitus altistavat muistisairauksille?

Kuinka paljon stressi ja jatkuva kuormittuminen altistaa muistisairauksille? 1:16
Keskustelemassa geriatrian erikoislääkäri Hanna-Maria Roitto.

Lue myös:

    Uusimmat