Näin eri puolueet suhtautuvat rokotusjärjestyksen muuttamiseen – "Kenenkään ei pidä politikoida rokotuksilla"

7:22img
Kaikki nykyiset rajoitukset on pidettävä voimassa, jos haluamme edes lähelle viime kesän kaltaista kesää, sanoo STM:n Varhila MTV:lle
Julkaistu 30.03.2021 19:04
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

MTV Uutiset keräsi tiistaina eri puolueiden ja elinkeinoelämän näkemyksiä rokotusjärjestyksestä. Tulevaan päätökseen vaikuttaa niin rokotusnopeus kuin sosiaaliset, taloudelliset kuin juridiset näkökulmat.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) painottaa, että rokotuspäätöksessä kuunnellaan asiantuntijoita, mutta muitakin näkökulmia on mietittävä. Yksi näistä voi olla kansalaisten yhdenvertainen kohteleminen.

– Poliitikkojen tehtävä on punnita yhteen monia erilaisia näkemyksiä: sosiaalisia ja taloudellisia vaikutuksia sekä lainsäätäjinä myös juridisia reunaehtoja. Sekä sitä, miten tätä tautia painetaan tehokkaasti alas. Ja terveydenhuollon asiantuntijat tuovat pöytään yhden näkemyksen, hän kertoo.

Hallitus keskustelee rokotusjärjestyksestä keskiviikkona, mutta päätöstä ei välttämättä synny.

Rokotuspäätökseen vaikuttaa aikanaan myös se, millä mallilla rokotukset sujuvat varmasti nopeasti.

– Kaikissa malleissa tärkeätä on se, että rokotukset sujuvat nopeasti, eikä rokotteita tarvitse siirrellä eri puolille, Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoo.

Oma kysymyksensä on lisäksi se, onko syytä rokottaa esimerkiksi poliiseja, palomiehiä, opettajia, varhaiskasvatuksen työntekijöitä ja muita ihmisten kanssa lähityötä tekeviä ammattilaisia ensin.

Lue myös: STM:n Varhila MTV:lle: Kaikki nykyiset rajoitukset pidettävä voimassa, jos haluamme edes lähelle viime kesän kaltaista kesää

”Ei pidä politikoida”

Oppositiosta ja työmarkkinoilta painotetaan terveydenhuollon asiantuntijoiden kuuntelemista.

– Minusta kenenkään ei pidä politikoida hallituksessa tai oppositiossa rokotuksilla vaan luottaa asiantuntijoiden määrittelemään järjestykseen, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi kokoomuksen tiedotustilaisuudessa.

– Rokotusjärjestyksessä on huomioitava THL:n suositukset. Ja työterveyshuolto on otettava mukaan, kun mennään lähiviikkoina työikäisten rokottamiseen. Se tarkoittaisi kahden miljoonan työntekijän terveydenhuoltoa. Tätä olemme palkansaajajärjestöjen kanssa hallitukselle esittäneet, kertoo Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

Hallitus on seuraavaksi koolla keskiviikkona, mutta uusia päätöksiä rokotusjärjestyksestä ei välttämättä vielä huomenna tehdä. Rokotusjärjestyksestä kuitenkin ainakin keskustellaan.

Tuoreimmat aiheesta

Koronarokotus