Näin liikkumisrajoitukset iskisivät talouteen: Irtisanomisia, työttömyyttä, konkursseja... – lue koko lista

2:41img
Katso yllä oleva video: Miten mahdollisten liikkumisrajoitusten ja maskipakon valvonta onnistuisi Helsingin kokoisessa kaupungissa?
Julkaistu 25.03.2021 13:01

MTV UUTISET – STT

Pääkaupunkiseudulle ja Turkuun kaavaillut liikkumisrajoitukset kasvattaisivat työttömyyttä, pidentäisivät lomautusten kestoa, rakennetyöttömyyden uhka kasvaisi, konkurssiriskit lisääntyisivät ja verotulot pienenisivät. Näin arvioidaan liikkumisrajoitusten vaikutuksia hallituksen lakiluonnoksessa.

Luonnoksessa kuitenkin sanotaan, että vaikutusten arvioinnissa on paljon epävarmuuksia ja rajoitusten kerrannaisvaikutuksia on vaikea arvioida.

Valtiovarainministeriö arvioi, että liikkumisrajoitukset toisivat noin 0,4 prosenttiyksikön loven valtiontalouden kasvuun.

Lue myös: Hallituksen luonnos liikkumisrajoituksista julki: Ulkoilu sallittua samaan talouteen kuuluvien tai enintään kahden muun henkilön kanssa – rikkomisesta sakkoja

Bruttokansantuotteen kasvun hidastuminen 0,4 prosenttiyksiköllä heikentäisi julkisen talouden rahoitusasemaa karkeasti arvioituna noin 0,2 prosenttia suhteessa BKT:hen eli 0,5 miljardilla eurolla ennustettuun verrattuna.

Myös julkisen talouden velkasuhde nousisi 0,4 prosenttiyksikköä korkeammalle tasolle kuin on ennustettu.

–  Vaikutukset näkyisivät voimakkaimmin valtiontaloudessa. Rajoitustoimet iskevät erityisesti palvelusektorille, mikä heikentää arvonlisäveron kertymää. Yritysten voittojen pieneneminen heikentäisi myös yhteisöveron tuottoa, lakiluonnoksessa todetaan.

Lue myös: Tehohoidon tarve kasvanut huomattavasti viimeisten päivien aikana – "Lisätoimenpiteitä tarvitaan – ne ovat välttämättömiä"

Lisäksi lomautusten ja työttömyyden lisääntyessä palkoista kerätyt verotulot supistuvat ennustettuun nähden ja työttömyysmenot kasvavat.

Myös kuntien verotulot heikkenisivät. Lisäksi Kelan maksamien etuuksien, kuten asumistuen ja toimeentulotuen, menot kasvaisivat.

Lue myös: Kansa ei purematta niele ja ymmärrä liikkumisrajoituksia, uskovat kaupunginjohtajat – "Kova työ saada ymmärtämään ja poliisilla valtava työ valvoa"

Kova iski erikoiskaupalle ja kauneudenhoitopalveluille

Liikkumisrajoitusten vaikutukset vaihtelisivat arvioiden mukaan suuresti toimialan mukaan.

Palvelualojen arvioidaan kärsivän liikkumisrajoituksista eniten, kuten muutoinkin koronan takia.

Pahimmin kärsineet alat ovat olleet taiteet, viihde ja virkistys, kuljetus ja varastointi sekä majoitus- ja ravitsemistoiminta.

Monien palvelualojen toiminta keskeytyisi käytännössä liikkumisrajoitusten vuoksi.

Lue myös: Keskusta ja perussuomalaiset jyrkästi eri linjoilla liikkumisrajoitusten tarpeesta: "Sadat ihmishenget vaarassa" – THL:n arvio on kuitenkin selvästi pienempi

Liikkumisrajoitusten aikana asiakkaita ei myöskään lähtökohtaisesti olisi ravintoloilla, hotelleilla ja erilaisilla henkilökohtaista palvelua tarjoavilla yrityksillä, luonnoksessa sanotaan.

Liikkumisrajoitusten uudet vaikutukset osuisivat erikoiskauppaan ja henkilökohtaista palvelua tarjoaviin yrityksiin eli kampaamoihin ja kauneudenhoitopalveluihin.

Vaatteiden, urheiluvälineiden ja muiden tavaroiden erikoiskauppa työllistää Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa yhteensä 13  900 työntekijää.

Lue myös: Tätä poliisin valvonta olisi käytännössä – liikkumisrajoitusten nopea aikataulu tuo ison haasteen: "Koronaa ei pysäytä pelkästään poliisin valvonta"

Turun alueella erikoiskaupan ala työllistää noin 1  700 työntekijää

Henkilökohtaista palvelua tarjoavia yrityksiä on Helsingin, Espoon ja Vantaan alueella yhteensä noin 4  000 ja yritykset työllistävät noin 3  300 työntekijää.

Turun alueella vastaavia yrityksiä on noin 750 ja ne työllistävät noin 650 työntekijää.

Tuoreimmat aiheesta

Koronarajoitukset