Näin Tiktok reagoi, kun alustalla leviää huolestuttavaa materiaalia – Suomen-tiimi saa pikaisesti apua ulkomailta

Tiktokilla on reilu 30 suomalaista moderaattoria, jotka tarkastelevat paikallista materiaalia, mutta kun jotain äkillistä tai isoa tapahtuu, apua moderointiin pyydetään myös ulkomailta.

Tiktokissa reagoidaan jopa minuuteissa, jos alustalla leviää haitallista materiaalia esimerkiksi suuren uutistapahtuman yhteydessä, vakuuttaa Tiktokissa lasten turvallisuutta valvova johtaja Chloe Setter.

Tiktokin edustajat puhuivat medialle tiistaina Helsingissä kertoen siitä, miten he panostavat alustansa turvallisuuteen ja moderointiin.  Tiktok-sovelluksen käyttöä on kritisoitu sen turvattomuudesta ja koukuttavuudesta.

Tiktok-sovelluksen turvallisuus on puhuttanut ympäri maailmaa, mutta yhtiön edustajat kertovat huomanneensa, että erityisesti Suomessa sovelluksen turvallisuus kiinnostaa.

Tiktokista poistettuja videoita tammi-maaliskuussa 2024

  • Koko maailmasta:  167 miljoonaa 
  • Suomessa  870 000 kappaletta.

    Lähde: Tiktok

Kansainvälistä tukea isoissa ja yllättävissä tapahtumissa

Tiktokissa saattaa levitä nopean uutistapahtuman, kuten kouluampumisen, yhteydessä haitallista materiaalia tai esimerkiksi epäillyn tekijän henkilökohtaisia tietoja. 

Myös Suomessa sosiaalisessa mediassa leviää hyvin nopeasti niin oikeaa kuin väärääkin tietoa isoista uutistapahtumista. 

Setter sanoo, että heidän automatisoidun teknologian lisäksi Tiktokilla on ihmisiä moderaattoneina, niin paikallisesti kuin kansainvälisestikin, jotka tarkistavat materiaaleja alustalla.

– Ison tapahtuman yhteydessä kansalliset moderaattorit tarjoavat meille paikallista kontekstia, jos esimerkiksi joku tietty asiasana alkaa esiintymään paljon sovelluksessa. 

Esimerkiksi terroristi-iskun, luonnonkatastrofin, kouluampumisen tai muun nopean tapahtuman yhteydessä he keräävät kansainvälisen tiimin auttamaan paikallista tiimiä materiaalien moderoinnissa, kertoo Tiktokin viestintäasiantuntija Ian Gustav Ahlberg .

Hänen mukaansa tällaisen tiimin saa kasattua todella nopeasti.

– Todella nopeasti, minuuteissa tai tunneissa, hän kertoo.

Nopean uutistapahtuman yhteydessä paikallisen moderointitiimin lisäksi aktivoidaan muita moderaattoreita eri puolilta Eurooppaa, jotka tulevat auttamaan paikallista moderointitiimiä.

Eri työkaluja

Ahlbergin mukaan alustan videoiden moderointia tulee katsoa monesta eri näkökulmasta, esimerkiksi lasten turvallisuuden näkökulmasta, disinformaation leviämisen estämisen näkökulmasta sekä myös siitä kulmasta, että myös nuorilla on pääsy oikeaan tietoon tapahtumasta.

– Tiktokin moderointitiimillä on kasa erilaisia työkaluja, joiden avulla käyttäjiä voidaan esimerkiksi kehottaa hidastamaan tahtia, lukemaan uutislähteitä sosiaalisen median sijaan ja he voivat myös poistaa sisältöjä, jotka rikkovat sääntöjä, Ahlberg kertoo.

Kun nopea tai kriittinen uutistilanne on ohi, apuun hälytetty moderointitiimi palaa normaaliin työhönsä. 

Poistettuja tilejä tammi-maaliskuussa 2024/ milj

  • 21,6 miljoonaa alle 13-vuotiaiden tiliä
  • 171 miljoonaa väärennettyä tiliä
  • 2,5  miljoonaa muista syistä poistettua tiliä.

    Lähde: Tiktok


 

Lue myös: