Tuore yhdysvaltalaistutkimus kertoo, että Alzheimerin tautia aiheuttavia ja sairauden etenemistä vauhdittavia proteiineja löytyy enemmän naisten kuin miesten aivoista, vaikka henkilöt olisivat terveitä.
Naisten riski sairastua Alzheimerin tautiin on 1,5–3 kertaa suurempi kuin miesten. Sairastumisen todennäköisyys kasvaa vaihdevuosien jälkeen. Kohonnutta riskiä onkin selitty hormonaalisilla tekijöillä.
Tuore yhdysvaltalaistutkimus vihjaa, että naisilla on lisäksi aivoissaan enemmän tau-proteiineja ja beta-amyloideja, jotka molemmat on yhdistetty Alzheimerin taudin kehittymiseen. Asiasta uutisoi muiden muassa uutistoiminto UPI.
Kaikilla ihmisillä on sekä tau-proteiineja että beta-amyloideja aivoissaan. Niiden runsas määrä kuitenkin lisää Alzheimerin taudin riskiä ja nopeuttaa sairauden etenemistä.
Naisten aivokuorella enemmän muistille haitallisia proteiineja
Tutkimuksessa tarkasteltiin lähes 300 aikuisesta poikittaistutkimuksen avulla kerättyjä tietoja. Kliinisesti normaalien osallistujien aivoista etsittiin tau-proteiineja ja beta-amyloideja PET-kuvauksella tammikuussa 2016 ja helmikuussa 2018. Kuvaukset osoittivat, että proteiineja oli enemmän naisilla kuin miehillä.
Sukupuoli vaikutti erityisesti proteiinimäärien eroihin osallistujien entoriaalisella aivokuorella. Entoriaalinen aivokuori on aivojen osa, jonka kautta kaikki eri aivokuoren osista tuleva tieto saapuu muistitoimintojen kannalta keskeiseen hippokampukseen.
Naisilla amyloidia kertyi entorinaaliselle aivokuorelle miehiä enemmän. Amyloidien kertyessä ja levitessä ympäri aivokuorta ihmisen muisti heikkenee.
Parempi hoitoja tulevaisuudessa?
Tutkijat toivovat löydöksensä auttavan kohdentamaan Alzheimeria sairastaville naisille parempia hoitomuotoja, jotka voisivat ideaalitilanteessa estää sekä amyloidien että tau-proteiinien kertymisen aivoihin.
Massachusetts General Hospital -sairaalan tutkimus julkaistiin JAMA Neurology -tiedelehdessä.
Lue myös: 10 tapaa ehkäistä Alzheimerin tautia – asiantuntijoiden vinkit
Lähteet: UPI, MedPage Today, Daily Mail