Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich arvioi MTV:n Seitsemän Uutisissa, että Britannian lähtö EU:sta olisi kova isku myös Suomen taloudelle. EU-ero voisi myös käynnistää useiden muiden EU-maiden kansanäänestykset EU:ssa jatkamisesta.
Brexit eli Britannian ero EU:sta olisi talouden uusi epävarmuustekijä, arvioi Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.
– Se olisi valitettavasti sellainen shokki, mitä tässä muutenkin heikon talouskasvun ympäristössä maailmantalous ei todellakaan kaipaisi, von Gerich sanoo.
Britannian lähtö tarkoittaa von Gerichin mukaan heikompaa unionia, niin poliittisesti kuin taloudellisesti.
Vaikutukset myös Suomelle pääanalyytikko näkee suurina, vaikka suora kahdenvälinen kaupankäynti onkin varsin rajallista.
– Suomen viennin rakenne on sellainen, että se on hyvin herkkä maailmankaupan kuulumisille, maailmantalouden vedolle. Yleinen epävarmuus, joka rokottaa maailmankauppaa ja investointeja, sillä olisi erittäin haitallinen vaikutus Suomelle. Lopputulos voisi olla, että Suomen talous on suurimpien häviäjien joukossa, von Gerich arvelee.
Britannian uusi alku olisi hankala
Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich pohtii Britannian taivalta ilman EU:ta. Se olisi hänen mukaansa kivinen. Hän aloittaa TTIP-esimerkillä.
– Jos ajatellaan nyt vaikka vapaakauppasopimuksia yleensä, vaikka tätä EU:n ja Yhdysvaltojen välistä ja kuinka vaikea se on ollut sopia, niin ajatellaan, että Britannian pitää sopia kaikkien maiden kanssa, mahdollisesti kahdenvälisesti, nämä sopimukset uudestaan. Se olisi loputtomalta kuulostava urakka, veisi valtavasti resursseja, rokottaisi luottamusta ja taloutta.
1:51
Frexit, Itaxit?
Britannian lähtö EU:sta voisi von Gerichin mukaan olla lähtölaukaus domino-efektille, joka käynnistäisi kansanäänestykset EU:ssa pysymisessä muissakin EU-valtioissa. Pahimmillaan Brexit voisikin johtaa joukkopakoon EU:sta.
– Nythän on ollut jo kyselytutkimus, että Ranska ja Italia haluaa seuraavaksi kansanäänestyksen, että se olisi riskitekijä koko EU:n tulevaisuutta ajatellen, von Gerich sanoo.
Britanniassa äänestetään EU:ssa pysymisestä huomenna 07–22 paikallista aikaa.