Oletko sinä uimataitoinen? Lue vaatimukset

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto viettää tällä hetkellä uimataitoviikkoa. Viikon tarkoitus on muistuttaa ihmisiä uimataidon oppimisen ja ylläpidon tärkeydestä. Oletko sinä virallisen määritelmän mukaan uimataitoinen?

Uimataitoviikolla 12.–18.5 uimahallit ympäri Suomea järjestävät tiloissaan erilaisia tapahtumia. Uimataitoviikolla voi myös käydä suorittamassa uimahallin uimavalvojalle uimataitotestin, ja halutessaan lunastaa sen kunniaksi itsellensä uimataitomerkin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tekemän terveystutkimuksen perusteella 68 prosenttia 15–64-vuotiaista suomalaisista on uimataitoisia. Uimataito on halpa henkivakuutus, ja se on hyvä hankkia jo lapsena, sillä aikuisena kynnys lähteä uimakouluun voi nousta korkeaksi.

Uimaopetuksen koulutussuunnittelija Tero Savolainen Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitosta sanoo kuitenkin, ettei koskaan ole liian myöhäistä oppia uimaan

Savolaisen mukaan aikuisen ei ole fyysisesti vaikeampi oppia uimaan kuin lapsen, mutta aikuiselle oppiminen saattaa olla hankalampaa henkisellä tasolla. Uimisen opettelu voi jännittää ja pelottaa.

– Aikuisen uimisen oppisessa on mukana aikuismainen suhtautuminen asiaan, siinä missä lapset heittäytyvät oppimiseen. Aikuiset luovat itselleen kynnyksiä, jotka voivat välillä haitata oppimista.

Savolainen sanoo, että uimisen oppiminen lähtee hyvää vauhtia eteenpäin, kun aikuinen vain pääsee henkisten esteiden yli, ja uskaltaa heittäytyä nauttimaan oppimisesta. Nykyään lähes hallista kuin hallista löytyy aikuisille tarkoitettuja uimakouluja.

– Nämä kurssit on vielä pääsääntöisesti järjestetty uimahallin aukioloaikojen ulkopuolella. Silloin se häpeä, joka yleensä on kynnyksenä näissä uimataitoon liittyvissä asioissa aikuisilla, otetaan myös huomioon. Uimahallissa on kurssien aikana paikalla se vertaisryhmä, eli ne muut uimataidottomat, mutta ei ketään muuta, kertoo Savolainen.

Uimataidon pohjoismainen määritelmä:

Henkilö, joka pudottuaan syvään veteen niin, että pää käy veden alla ja päästyään uudelleen pinnalle ui yhtäjaksoisesti 200 metriä, josta 50 metriä selällään, on uimataitoinen.


Osittainen lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Suomalaisen aikuisväestön terveyskäyttäytyminen ja terveys 2013

Lisätietoa aiheesta: suh.fi​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat