Oletko yli 27-vuotias? Mahdollinen olympialaisurasi on luultavasti jo takanasi

Analyysissa paljastui, että olympialaisiin kannattaa suunnata alle 27-vuotiaana.

Jos olet yli 27-vuotias, olympialaisunelma ei kenties toteudu. Waterloon yliopiston analyysissa paljastui, että olympialaisurheilijoiden huippuvuodet koetaan alle 27-vuotiaana.

Opiskelijoiden tekemässä tilastoanalyysissa setvittiin yleisurheilijoiden suoritteita. Tiedot kerättiin netistä worldathletics.orgista, ja analyysi oli teoreettinen; se ei siis kyennyt osoittamaan kausaliteettia.

– Koska olympialaiset järjestetään vain kerran neljässä vuodessa, yleisurheilijoiden on harkittava tarkkaan, milloin ja miten heidän tulisi harjoitella, jotta mahdollisuus päästä olympialaisiin henkilökohtaisen huippukunnon aikana maksimoituu, analyysia tehnyt David Awosoga kuvailee tiedotteessa.

Huippukisoihin päästään alle 27-vuotiaana

Selvityksessä oli mukana tietoja vuoden 1996 Atlantan olympialaisista vuoden 2020 Tokion kisoihin. Mukaan otettiin viisi tekijää: sukupuoli, kansallisuus, laji, miten kauan urheilija oli treenannut eliittitasolla ja oliko kyseessä olympialaisvuosi.

Tiimin mukaan keskiverto-yleisurheilija pääsee olympialaisiin todennäköisesti hieman alle 27-vuotiaana. Miesten ja naisten keski-ikä oli 26,9 vuotta.

Keskivertofinalisti oli noin 16 kuukautta vanhempi, mutta mitalisti vain noin kuukauden vanhempi kuin keskiverto-osallistuja.

Tutkijoiden mukaan yleisurheilijat ovatkin olleet iän suhteen huomattavan yhdenmukaisia vuosikymmenten aikana.

– Keski-iässä, joka on hieman alle 27 vuotta, on ollut vain kolmen kuukauden vaihtelua kisojen välillä. Ainoa merkittävä poikkeus tähän trendiin oli Tokio 2020, jossa keski-ikä, 27,6 vuotta, on helposti selitettävissä covid-19-pandemian aiheuttamalla kisojen vuoden viivästymisellä, tutkimuksessa todetaan.

27 ikävuoden jälkeen oli 44 prosentin mahdollisuus sille, että urheilijan henkilökohtaiset huippusuoritusvuodet olisivat vielä tulossa. Todennäköisyys myös putosi joka vuosi 27. ikävuoden jälkeen.

Ikä vain osa kokonaisuutta

Tutkimusta tehnyt Matthew Chow muistuttaa, ettei vain ikä vaikuta olympiasuoritteeseen. Chow'n mukaan pelkkä tieto siitä, että on olympiavuosi, vaikutti urheilijan suoritukseen.

– Ihminen ei voi muuttaa olympiavuotta, genetiikkaa tai kansallisuuttaan, mutta hän voi muokata harjoitusohjelmia vastaamaan paremmin biologisia ja ulkoisia tekijöitä, Awosoga sanoo.

Analyysi julkaistiin Royal Statistical Society's Significance Journal -lehdessä.

Katso myös: Olympiasäät eivät välttämättä helli – miten huippu-urheillaan huippukuumassa?

Lue myös:

    Uusimmat