Apinarokkotapaus Ruotsissa, onko Suomessa syytä pelätä? THL: "Riskiryhmien rokottaminen on tärkeää"

Ensimmäinen apinarokkoviruksen kehityslinja 1:n aiheuttama tapaus on vahvistettu Ruotsissa. Kyseessä on ensimmäinen Afrikan mantereen ulkopuolella todettu tämän kehityslinjan tartunta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Leif Lakoman mukaan Ruotsissa todettu uuden muunnoksen tartunta ei lisää apinarokon riskiä suomalaisilla, sillä kyseessä on edelleen yksittäistapaus, jossa tartunta on saatu epidemia-alueelta.

Ruotsalaismedia SVT:n mukaan apinarokkotartunta todettiin Tukholman alueella. Maan kansanterveysviraston mukaan henkilö oli saanut tartunnan Afrikassa alueelta, jolla apinarokko leviää.

– Käytännössä tämä kehityslinja 1 ei ole niin uusi. Se on aiheuttanut epidemioita ennenkin Afrikassa ja tästä kehityslinjasta on kaksi alatyyppiä eli 1A ja 1B. Tämä 1B tarttuu enemmän ihmisestä toiseen ja seksiteitse, ja sen taudinkuva saattaa olla lievempi kuin Afrikassa kiertäneessä 1A:ssa, Lakoma tarkentaa tämänhetkistä kehityslinjaa.

Lakoman mukaan tällä hetkellä saatavilla olevien rokotteiden ajatellaan suojaavan hyvin molemmilta kehityslinjoilta, jotka leviävät ja rokotteen saatavuus riskiryhmille on pysynyt ennallaan.

– Kehityslinjan 2 vanhaa tautia kiertää yhä jonkin verran Euroopassa, eli riskiryhmien rokottaminen on tärkeää, hän täydentää.

Maailman terveysjärjestö WHO julisti keskiviikkona apinarokon vuoksi globaalin terveyshätätilan. Kyseistä menettelyä on käytetty vuodesta 2009 lähtien kahdeksan kertaa. Myös apinarokko on julistettu jo kerran aiemmin terveysuhaksi.

Polioviruksen suhteen julistus on ollut yhtäjaksoisesti käytössä vuodesta 2014 lähtien.

Lakomaa kuitenkin toppuuttelee ja sanoo, ettei syytä suurempaan huoleen Suomessa apinarokon suhteen ole.

– Tämä on tauti, joka tarttuu vain hyvin läheisessä kontaktissa ja arvioidaan, että riski EU- ja ETA-maiden kansalaisilla on pieni. On oletettavissa, että taudin, jos se tänne leviää, taudinkuva on pääosin lievä, niin kuin apinarokolla yleensä.

Edellinen epidemia vuonna 2022

Viimeisin apinarokkoepidemia todistettiin vuonna 2022. Euroopassa epidemia saavutti huippunsa saman vuoden kesällä, minkä jälkeen tapausten määrä laski nopeasti ja pysyi vähäisenä aina toukokuuhun 2023, THL:n sivuilla kerrotaan.

Vuonna 2022 Euroopassa raportoitiin noin 26 000 ja vuonna 2023 noin tuhat tapausta. Molempina vuosina tapaukset liittyivät pääosin miesten väliseen seksiin. 

Lakomaan mukaan nyt käynnissä olevalta epidemialta voidaan odottaa vuoden 2022 kaltaista kulkua, jos pääosin seksiteitse ja aikuisiin tarttuva kehityslinja 1B alkaisi leviämään. Toistaiseksi epidemia on kuitenkin Afrikassa alueellinen.

– Rokote suojaa yhä ja suojaa hyvin. Joka tapauksessa riskiryhmien rokottaminen on tärkeää, koska sitä aiempaakin virusta yhä Euroopassa kiertää, Lakoma summaa.

Lue myös:

    Uusimmat