Tämä on apinarokkotilanne maailmalla juuri nyt

Tautia on havaittu eniten Keski-Afrikassa Kongon demokraattisessa tasavallassa.

Afrikassa on havaittu kuluvan vuoden aikana yli 18 700 apinarokkotapausta, kertoo Afrikan unionin terveysjärjestö.

Luku sisältää sekä vahvistetut että epäillyt tapaukset kaikista viruskannoista, ei vain apinarokon uudemmasta muunnoksesta. Raportoiduista tautitapauksista yli 15 000 on epäiltyjä ja runsaat 3 000 vahvistettuja.

Apinarokko on aiheuttanut tänä vuonna yhteensä yli 500 kuolemantapausta Afrikan unionin 12 jäsenvaltiossa. Afrikan unioniin kuuluu 55 jäsenvaltiota.

Tautia on havaittu eniten Keski-Afrikassa Kongon demokraattisessa tasavallassa, jossa on raportoitu viikon sisällä 24:stä taudin aiheuttamasta kuolemantapauksesta. Maassa on havaittu samalla aikavälillä yli tuhat tautitapausta, joista runsaat 200 on vahvistettu.

Apinarokon uusi muunnos havaittiin ensimmäisen kerran viime vuoden puolella juuri Kongon demokraattisessa tasavallassa.

Apinarokkotapaukset ovat lisääntyneet myös naapurivaltio Burundissa, jossa on havaittu viikon sisällä 173 tautitapausta. Tapauksista 39 on vahvistettu.

Maailman terveysjärjestö (WHO) julisti tällä viikolla apinarokon uudemman muunnoksen vuoksi globaalin terveyshätätilan. Uusi muunnos on taudin aiemmin levinnyttä muunnosta tarttuvampi ja tappavampi.

Ruotsissa vahvistettiin torstaina ensimmäinen Afrikan mantereen ulkopuolella diagnosoitu uuden variantin apinarokkotapaus. Sairastunut henkilö oli oleskellut Afrikassa ja hakeutui hoitoon Tukholmassa.

WHO on arvioinut, että uuden muunnoksen apinarokkotapauksia vahvistetaan todennäköisesti Euroopassa pian lisää.

Katso myös: Miten apinarokko tarttuu? Tauti selitettynä 60 sekunnissa.

WHO kehotti lisäämään rokotetuotantoa

WHO kehotti eilen valmistajia lisäämään rokotteiden tuotantoa vaarallisemman viruskannan leviämisen hillitsemiseksi. Viime vuosina käytössä on ollut kaksi rokotetta: MVA-BN, jonka valmistaa tanskalainen lääkevalmistaja Bavarian Nordic, ja japanilainen LC16.

WHO pyytää maita, joilla on rokotevarastoja, lahjoittamaan rokotteita maille, joissa on käynnissä apinarokkoepidemia. Samaan kehottaa Lääkärit ilman rajoja -järjestö, joka myös kehotti Bavarian Nordicia alentamaan hintojaan.

Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälinen liitto (IFRC) puolestaan sanoi, että sen järjestöillä on merkittäviä haasteita taudin torjunnassa.

IFRC:n kansanterveydellisistä hätätiloista vastaavan virkailijan Bronwyn Nicholin mukaan suurin osa rokotevarastoista on rikkaissa maissa. Nichol sanoo, että Afrikkaan tähän mennessä lähetetyt rokotteet ovat olleet "pisara meressä".

Eilen toimittajille puhuneen WHO:n edustajan Margaret Harrisin mukaan varastoissa on nyt 500 000 annosta MVA-BN-rokotetta ja 2,4 miljoonaa lisäannosta voitaisiin valmistaa nopeasti, mikäli ostajat sitoutuisivat siihen. Tanskalaisrokotetta voitaisiin valmistaa hankintapyynnöllä ensi vuodeksi 10 miljoonaa lisäannosta.

Japanilaista LC16-rokotetta ei ole WHO:n mukaan kaupallistettu, vaan sen tuottamisesta vastaa Japanin hallinto. WHO:n Harrisin mukaan rokotetta on varastossa "huomattava määrä", ja terveysjärjestö työskentelee Japanin kanssa rokotteiden lahjoittamisen helpottamiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat