Omaiset vaativat Valkeakosken epäillylle teinisurmaajalle rangaistusta murhasta

Valkeakoskella toukokuussa tapahtuneen henkirikoksen oikeudenkäynti alkaa torstaina Tampereella Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

15-vuotiaan tytön surmasta epäiltyä nykyään 19-vuotiasta miestä syytetään taposta, törkeästä lapsenraiskauksesta ja lasta seksuaalisesti esittävän kuvan hallussapidosta.

Oikeus päätti tänään, että oikeudenkäynti käydään pääsääntöisesti julkisesti. Suljetuin ovin käsitellään vain erityisen arkaluonteiset seikat ja uhrin omaisten kuulemiset.

Tytön omaiset vaativat oikeutta käsittelemään koko asian suljetuin ovin, mutta oikeus ei tähän pyyntöön suostunut. Käräjäoikeus perusteli ratkaisuaan muun muassa sillä, että Valkeakosken henkirikoksesta on uutisoitu laajasti heti sen tapahduttua ja jo esitutkintavaiheessa. Näin ollen on ilmeistä, että myös oikeudenkäynnistä ja tuomiosta tullaan uutisoimaan.

– Laajin mahdollinen salassapito olisi ristiriidassa oikeudenkäynnin julkisuuden intressien kanssa, jotka edellyttävät julkisuutta etenkin vakavissa rikosasioissa, oikeus perustelee.

Sama uhri kahdessa teossa

Seksuaalirikokset käsitellään yleensä suljetuin ovin, mutta nyt samaan rikoskokonaisuuteen kytkeytyy myös henkirikos. Näin ollen oikeuden mukaan näitä kahta rikosta ei voida käsitellä erikseen.

– Seksuaalirikoksen varsinainen asianomistaja on kuollut henkirikoksen uhrina. Teko ei ole käräjäoikeudella käytettävissä olevien tietojen perusteella liittynyt uhrin perhe-elämään, vaan hän on valikoitunut uhriksi sattumanvaraisista syistä ja teko on tapahtunut julkisella paikalla eikä esimerkiksi yksityisasunnolla, oikeus katsoo.

Syyttäjä vaatii nuorelle miehelle rangaistusta taposta, mutta uhrin omaiset ovat asiasta eri mieltä. Käräjäoikeuden päätöksestä käy ilmi, että tytön omaiset vaativat tekijälle rangaistusta murhasta.

– Käsiteltävässä asiassa syyttäjä on vaatinut rangaistusta taposta ja asianomistajat vaihtoehtoisesti murhasta, jotka ovat rikoslain mukaan ankarimmin rangaistavia tekoja. Näin ollen käsittelyjulkisuuden rajoittamista kokonaisuudessaan tai merkittävin osin ei voida pitää perusteltuna, oikeuden päätöksessä todetaan.

Miestä syytetään myös lasta seksuaalisesti esittävän kuvan hallussapidosta, jonka uhri ei ole henkirikoksen uhriksi joutunut tyttö. Tämä rikos selvisi henkirikostutkinnan yhteydessä, vaikka kyse on erillisestä jutusta. Syyte törkeästä lapsenraiskauksesta taas liittyy henkirikokseen.

15-vuotias tyttö joutui henkirikoksen uhriksi Valkeakoskella 25. toukokuuta. Juttua käsitellään oikeudessa tämän viikon torstaina ja perjantaina.

Lue myös:

    Uusimmat