Onko huimaus vaarallista? Neurologi kertoo, miksi ihminen pyörtyy – yleisin riskiryhmä voi yllättää: "Usein syy onneksi on hyvälaatuinen"

0:49img
Yllä olevalla videolla kerrotaan, mistä huimaus johtuu.
Julkaistu 26.07.2020 19:57

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Huimaus liitetään toisinaan yhteen pyörtymisen kanssa, vaikka ne eivät aivan sama asia olekaan. Huimaus on harvoin vaarallista.

Nouset pitkän puutarhanhoitopäivän päätteeksi seisomaan – ja yhtäkkiä silmissä sumeneekin! Tunne on monelle tuttu, mutta hätääntyä siitä ei kannata.

– Ihmistä voi huimata monestakin eri syystä, ja usein syy onneksi on hyvälaatuinen, neurologi Mika Koskinen lohduttaa.

Yllä olevalla videolla kerrotaan, mistä huimaus johtuu.

Pelkkä huimaus kertoo harvoin mistään vakavasta

Kolmasosa huimauksista johtuu Koskisen mukaan korvaperäisistä syistä, eli tasapainoelimen toimintahäiriöistä. Pelkkä huimaus yksinään kertoo harvoin mistään vakavasta.

– Esimerkiksi aivoverenkiertohäiriöissä on muitakin oireita, kuten kömpelyys ja puheen vaikeus, Koskinen kuvaa.

Iän myötä huimaus voi yleistyä: tutkimusten mukaan esimerkiksi lähes kaikki 65-vuotiaat kokevat toisinaan huimausta.

Mistä pyörtyminen johtuu?

Huimaus liitetään toisinaan yhteen pyörtymisen kanssa, vaikka ne eivät aivan sama asia olekaan.

Pyörtyminen on sitä, että verenkierto aivoihin on riittämätöntä. Yleisin pyörtyminen on hoikan, nuoren naisen pyörtyminen. Se on myös ikäihmisten vaiva, kun sydän ei enää jaksa pumpata entiseen tapaan, Koskinen kuvailee.

Kun ihminen esimerkiksi nousee lattialta ja silmissä pimenee, verenpaineen säätely ei ole ehtinyt liikkeeseen mukaan. Toinen yleinen tilanne on, että iäkäs ihminen nousee yöllä käymään vessassa, mutta verenpaine ei nousekaan samaa tahtia sängystä nousevan ihmisen kanssa.

– Tällöin ihminen pyörtyy vessaan mennessään, tai ollessaan vessassa.

shutterstock_786236107

Lähes kaikki 65-vuotiaat kokevat toisinaan huimausta. Kuvituskuva.

LUE MYÖS: Millaisesta päänsärystä pitää huolestua? Neurologi kertoo pahaenteisen oireen: "Hyvin harvoin siitä voi erehtyä"

Tajunta palaa, kun verenpaine tasaantuu

Ennen pyörtymistä ihminen voi valahtaa kalpeaksi. Hänestä tuntuu, että maailman äänet loitonnevat kauemmas. Jos näin tapahtuu, puhutaan esipyörtymisoireista.

– Maailma menee valkoiseksi, kuin katsoisi maitolasin pohjasta. Siitä voi tipahtaa polvilleen, Koskinen kuvailee.

Jos tuntee huimausta, silmiä ei kannata sulkea – se voi pahentaa huimauksen tuntua. Hyvä uutinen on, että esipyörtymisoireetkin hellittävät usein nopeasti.

Pyörtyessäkin tajunta palaa, kun verenpaine tasaantuu. Tätä odotellessa ihmisen voi asettaa maahan makaamaan ja nostaa jalat ylös.

– Oire menee ohi, kun pääsee vähän liikkumaan, Koskinen vinkkaa.

Tarvittaessa lääkäriin

Jos pyörtymisiä esiintyy toistuvasti, niihin ei liity esipyörtymisoireita tai niihin liittyy esimerkiksi kouristuksia, kannattaa suunnata lääkäriin. Vakavasta syystä johtuva pyörtyminen liittyy usein ruumiilliseen rasitukseen, tavallinen pyörtyminen yleensä ei, kertoo Terveyskirjasto.

Pyörtynyttä ei tule jättää yksin, vaan hänen pulssiaan ja hengitystään tulee tarkkailla. Tarvittaessa hälytetään apua ja aloitetaan elvytys.

LUE MYÖS: Mitä stressi on ja milloin se voi muuttua vaaralliseksi? Työterveyspsykologi vastaa: "Stressistä palautuminen ei tarkoita sitä, että ollaan kerran vuodessa lomalla"

Lue lisää lifestyle-aiheista!

Tuoreimmat aiheesta

Verenpaine