Jos ilmasto lämpenee nykytahtia, Suomen ilmasto on kuusi astetta nykyistä lämpimämpi vuosisadan loppuun mennessä.
– Meillä olisi silloin suurinpiirtein samanlainen ilmasto kuin Unkarissa nykyisin. Talvella keskilämpötila nousisi vielä rajummin, ennakoi Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Hannele Korhonen.
Jos maailman valtiot toteuttavat tähän mennessä antamansa päästövähennyslupaukset, ilmasto lämpenee noin 2,7 asteella.
– Silloin Suomen ilmasto muistuttaisi Puolan ilmastoa eli olisi 3-4 astetta nykyistä lämpimämpi. Vaikka ilmastonmuutos saataisiin rajoitettua tavoiteltuun kahteen asteeseen, Suomessa lämpenee joka tapauksessa enemmän. Täällä arktisella alueella lämpeneminen on 1,5 - 2 kertaa nopeampaa kuin maapallolla keskimäärin, muistuttaa Korhonen.
Lumettomia, sateisia talvia
Ilmastoennusteiden mukaan talvisateet ja lumettomat talvet lisääntyvät Suomessa. Yksittäisiä lumisia talvia voi toki tulla jatkossakin. Kesällä puolestaan myrskyisät säät lisääntyvät.
– Kuuden asteen lämpeneminen voi olla hyvä maataloudelle, koska kasvukausi pitenee. Toisaalta talviturismi kärsii lumen puutteesta. Viemäriverkosto joutuu koville, kun sateisuus kasvaa. Etelä-Suomessa kärsitään myös merenpinnan noususta. Eläin- ja kasvilajit muuttuvat, kun ilmasto muuttuu suotuisammaksi eteläisemmille lajeille, luettelee Korhonen ilmastonmuutoksen seurauksia Suomessa.
Itämerestä uusi Välimeri
Joissakin ennusteissa on arvioitu, että Itämerestä tulee uusi Välimeri, kun lomailijat pakenevat Välimeren alueen kasvavaa kuivuutta ja kuumuutta.
– Onhan se mahdollista, että turismi kasvaa. Jatkossakaan täällä ei kuitenkaan ole koko ajan lämmintä, vaan välillä on myös huonoja säitä ja sateita, huomauttaa Korhonen.
Jos golf-virta pysähtyisi, se tarkoittaisi, että Suomessa kylmenisi selvästi.
– Nykytiedon mukaan golfvirta ei ole pysähtymässä. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan se on jonkin verran hidastunut. Se ei kuitenkaan pysty kumoamaan meillä odotettavissa olevaa lämpenemistä, mutta voi hieman hidastaa sitä, kertoo Korhonen.
Kahden asteen raja ei ole tarkka
Ilmastoneuvotteluissa tavoitellaan lämpenemisen pysäyttämistä kahteen asteeseen. Se ei kuitenkaan ole mikään täsmällinen raja, jolloin vältettäisiin ilmastonmuutoksen pahimmat seuraukset.
– Ei ole tiettyä rajaa, jonka jälkeen katastrofi alkaa. Vaikka pystyttäisiin rajoittamaan lämpeneminen 2 asteeseen, ilmasto lämpenee silti. Kaksi astetta on poliitikkojen asettama raja, jossa tiede toki on taustalla. Silti emme tarkalleen tiedä, mikä on se raja, jonka jälkeen jäätiköt sulavat peruuttamattomasti, muistuttaa Korhonen.
Ruokapulaa ja ilmastopakolaisia
Meillä Suomessa saattaa tuntua, ettei ilmastonmuutos aiheuta täällä korvaamattomia tuhoja. Siitä huolimatta ilmaston lämpenemistä on syytä rajoittaa.
– Pitää nähdä, että tämä on maailmanlaajuinen ongelma. Kuivuus kasvaa joillakin alueilla ja ruuantuotanto kärsii. Seurauksena on suuri tuhoja, jopa kuolonuhreja. Myös ilmastopakolaisuus lisääntyy, perustelee Korhonen.