Suomalainen ammattisukeltaja Sami Solla yrittää levittää tietoisuutta korallien tärkeydestä, jotta niiden pelastamiseksi tehtäisiin jotain.
Egyptin Dahabissa asuva Solla on perustanut Project Azraq -nimisen koralliriuttojen suojeluohjelman.
Sami Solla kertoi koralliriuttojen tilasta MTV Uutiset Liven haastattelussa. Katso haastattelu ja upea video Punaisenmeren koralliriutalta yllä olevalta videolta.
Solla ja muut projektissa mukana olevat keräävät dataa, jonka avulla voidaan tutkia, missä kunnossa Punaisenmeren koralliriutat ovat ja mitä niille on mahdollisesti käymässä.
Merkittävä osa luonnon monimuotoisuutta
He käyvät myös luennoimassa muun muassa kouluissa koralliriuttojen merkityksestä luonnon monimuotoisuudelle ja ihmisillekin. Koralliriutat ovat elinehto niin kalastajille kuin turismillekin.
Koralliriutat suojelevat rantaviivaa eroosiolta ja estää vedenpinnan nousemista kaupunkeihin. Merten terveys vaikuttaa myös keuhkoihimme.
– Jos yksinkertaistetaan asia, Amazon on kamalan tärkeä. Ihmiskunnan keuhkot. Ollaan kovasti oltu huolissaan tulipaloista siellä.
– Mutta Amazon ja puusto ylipäätään ovat vastuussa vain noin 25 prosentista hapentuotannosta maapallolla. 75 prosenttia tulee fotoplanktoneilta, jotka tulee merestä. Jos meri voi huonosti, alkaa olla heikkoa tuo hengittäminen meillä, Solla kuvaa.
Tutkimustulokset eivät lupaa hyvää
Ensimmäiset tutkimustulokset julkaistaan marraskuussa, ja tällä hetkellä tulokset näyttävät osoittavan synkkään suuntaan.
– Jos ihan raa'asti sanon, niin sota on hävitty, mutta taistelu jatkuu. Moni asiantuntija maailmassa uskoo, että Punaisenmeren korallit pohjoisimpina trooppisina koralleina ovat viimeisiä elossa olevia koralleja.
Koralliriutat ovat tärkeitä merien monimuotoisuudelle. Koralliriutat tarjoavat kasvualustan erilaisille lajeille aina levistä kaloihin.
Kaikkiaan on arvioitu, että koralliriutat vaikuttavat joko suoraan tai välillisesti jopa 75 prosenttiin kaikista merenelävistä, Solla kertoo.
Kukaan ei voi tehdä kaikkea, mutta kaikki voivat tehdä jotain
Vaikka monet ilmastonmuutoksen torjumiseen vaikuttavat asiat vaativat maailmanpolitiikan tason isoja päätöksiä, voi myös itse olla osa muutosta parempaan. Solla muistuttaa samalla, että kenenkään ei pidä ajatella, että voi muuttaa kaikkea.
Hän sanoo, että jos kaikki maapallon noin kuusi miljardia ihmistä tekevät pieniä, ympäristön kannalta hyviä tekoja, voidaan vielä tehdä muutoksia.
– Ei kannata jäädä tuleen makaamaan, ajatella että "en voi tehdä kaikkea". Ei kukaan voi tehdä kaikkea, en minäkään tee kaikkea. Mutta minä teen mitä pystyn. Jos jokainen tekee sen, mitä pystyy, se on parempi tälle planeetalle kuin että ei tee mitään.