MTV Uutiset keräsi vanhempien kokemuksia siitä, missä iässä ja millaisissa tilanteissa he ovat jättäneet lapsensa yksin kotiin tai soveltaneet erilaisia vahtimistapoja.
Helsingissä viikonloppuna esille tullut lastensuojeluilmoitus on herättänyt keskustelua siitä, minkä ikäiset lapset olisi soveliasta jättää keskenään kotiin.
Laissa asialle ei löydy ikämääritelmää. Lastensuojelulain mukaan viranomaisten on kuitenkin puututtava asiaan, jos laiminlyönti vaarantaa lapsen kehitystä.
Kolme 4–8-vuotiasta lasta oli jätetty Helsingin keskustassa sijaitsevaan asuntoon yksin kotiin myöhään perjantaina illalla. Pelastuslaitoksen henkilökunta teki tapauksesta lastensuojeluilmoituksen. MTV:n haastattelema Lastensuojelun keskusliiton ohjelmajohtaja piti tapausta harvinaisena ja huolestuttavana.
Lue lisää: Kolme 4–8-vuotiasta lasta oli yksin kotona, soittivat äidilleen tulipalosta kello 23 illalla: 16 pelastusyksikköä kaahasi paikalle Helsingin keskustassa
MTV Uutiset keräsi vanhempien kokemuksia siitä, missä iässä ja millaisissa tilanteissa he ovat jättäneet lapsensa yksin yksin kotiin tai sovaltaneet erilaisia vahtimistapoja.
Itkuhälytin veneessä
Näin lastensa ensimmäisistä vuosista kertoo nelikymppinen äiti:
"Kun esikoinen oli puolivuotias vauva, jätimme hänet usein illalla veneeseen nukkumaan sillä välin, kun itse menimme ravintolaan syömään. Meillä oli itkuhälyttiminä tehokkaat radiopuhelimet, jotka olivat mukana. Jos ja kun vauva alkoi itkeä tai muuten heräillä, jompikumpi meistä vanhemmista juoksi äkkiä veneelle.
Toisen lapsen synnyttyä häntä ei tullut enää mieleenkään jättää minnekään, tosin esikoinen oli silloin 3-vuotias liikkuvainen tehopakkaus, jota ei tietenkään olisi voinut jättää ilman valvontaa.
Myöhemmin olen jättänyt lapset kahdestaan siitä lähtien kun nuorempi on ollut noin parivuotias lyhyiden roskienvienti-, pyykkitupa- tai maidonhakureissujen ajaksi. Myös autoon olen jättänyt vauvan 5–10 minuutiksi nukkumaan ja molemmat lapset vastaavan mittaiseksi ajaksi."
Lue myös: Merjan lapsuus alkoholistiperheessä oli painajaista – känninen isä pakotti ajamaan autoa, saunan lauteilla pulputti kiljusammio: "Koulussa olin zombi"
Hylkääjä-äidin leima
Kolmen hengen pikkuperhe asui kaupungin keskustassa pojan ollessa vauva. Kaupassakin oli käytävä:
"Asuimme kerrostalossa, kun ensimmäinen lapsemme syntyi. Poika nukkui säännölliset päiväunet parvekkeella ja kävin usein sillä välin kaupassa. Kertaakaan hän ei herännyt. Mutta erehdyin kertomaan tästä julkisesti, mitä ei olisi pitänyt tehdä, koska osa ystävistä ja tuttavista ei voinut tätä ymmärtää ja tuomitsi minut täysin surkeaksi hylkääjä-äidiksi. Se oli todella hämmästyttävää."
Lisää aiheesta: Mitä tapahtui helsinkiläisasunnossa? Myöhään illalla yksin jätetyt pikkulapset ilmoittivat tulipalosta – "Lapsen toimintakyky voi jäädä hätääntymisen alle"
Turhaa pukemista
Yksinhuoltajaäidille ongelmaksi muodostui koiran ulkoiluttaminen:
"Asun lapseni kanssa kahdestaan. Meillä on myös koira. Kun lapsi oli vauva, jätin hänet joskus yksin nukkumaan, kun lähdin käyttämään koiraa ulkona. Oli pakko tehdä valinta. Koiralla oli hätä, ja vauva nukkui. En halunnut herättää kerrankin sikeästi nukkuvaa vauvaa parin minuutin ulkoilun vuoksi. Laitoin itkuhälyttimen päälle, ja vein koiran pihalle.
Myöhemmin kävi ilmi, että itkuhälytin ei kantanut kerrostaloasunnostamme ulos asti. Toisaalta kävin ulkona vain viisi minuuttia. Ei vauva mene rikki, vaikka sen ajan huutaisikin.
Nykyään lapsi on 2,5-vuotias. Käytän koiran iltalenkillä lapsen mentyä nukkumaan. Kävelemme korttelin ympäri, ja lapsi nukkuu sen ajan yläkerrassa. Portaiden portti on kiinni, joten hän ei edes pääse alakertaan. Lenkkimme kestää viisi minuuttia eikä lapsi ole koskaan herännyt sen aikana.
Viikonloppuaamuisin lapsi jää katsomaan Ryhmä Hauta, kun teemme lyhyen aamukävelyn koiran kanssa. Kaikki ovat tyytyväisempiä, kun ei tarvitse pukea uhmaikäistä unenpöpperöistä lasta ja viedä häntä sateeseen viideksi minuutiksi. Lapsen mielestä tämä on niin hyvä järjestely, että hän yrittää saada meitä koiran kanssa lenkille monta kertaa päivässä."
Moni miettii, minkäikäisen lapsen voi jättää yksin kotiin ilman aikuisen välitöntä valvontaa. Kysyimme asiaa Lastensuojelun keskusliitosta.
3:37
Lue myös: Miksi isät eivät jää useammin perhevapaille? ”Äidillä on varaa jäädä muutaman sadan euron kotihoidontuelle, mutta isällä ei ole varaa jäädä ansiosidonnaiselle”
Luottoa lapsiin
Lapsiportti kiinni ja itkuhälytin mukaan. Arkielämän on pyörittävä ja koira vietävä ulos myös lasten syntymän jälkeen, linjaa kahden vanhemman vuorotyöperheen äiti Espoosta:
"Koiraperheessä, jossa molemmat aikuiset tekevät vuorotellen pitkiä päiviä, lapset ovat tottuneet lyhyisiin yksinoloihin vauvasta alkaen. Vauva- ja pinnasänkyaikana aika saattoi olla päivällä tai illalla viisiminuuttisen koiran kadunvarsilenkin ajan, kun lapsi nukkui ja itkuhälytin oli mukana. Ikinä ei ollut mitään ongelmia, vaikka alitajuisesti noilla kerroilla autonallejääminen tai tulipalo pelottikin kummallisesti enemmän.
Kun nuorempi on ollut noin 2-vuotias ja isompi 6–7-vuotias, ovat he jääneet kaksin juuri tällaisten lenkkien ajaksi, muutaman kerran jopa kauppareissun. Tosin kauppa on tien toisella puolella ja haettavana yksi maito. Pieni epävarmuus on noissa hetkissä, mutta ei pelkoa, sillä luotan molempiin lapsiini.
Yläkertaan johtava portti kiinni, lastenohjelma päälle, ovet lukkoon. Isoveli pitää siskoa sylissä tai vieressään koko ajan."
Lue myös: Minkä ikäisinä lapset voi jättää yksin ja kuinka kauaksi aikaa? Laki sysää vastuun vanhemmille – "Suomessa pieniltäkin lapsilta odotetaan isoja asioita"
Milloin lapset voi jättää yksin kotiin – oletko samaa mieltä asiantuntijataulukon kanssa?
Millaisissa tilanteissa sinä olet jättänyt lapsen yksin tai lapset keskenään ilman valvontaa? Millaiset käytännöt olet havainnut toimiviksi tai epäsuotuisiksi? Onko lapsen yksin jättäminen herättänyt kritiikkiä lähipiirissäsi?
Kerro kokemuksistasi. Lähetä viesti toimituksen Whatsapp-puhelimeen numeroon 040 578 5504 tai sähköpostia osoitteeseen uutiset@mtv.fi. Yhteydenotot käsitellään luottamuksellisesti.