Jännitys tiivistyy Oscar-gaalan lähestyessä. Elokuvamaailman himotut patsaat jaetaan helmikuun 25. päivänä, ja spekulaatiot ehdokkaiden ympärillä käyvät kiivaina.
Viihdeuutiset kysyi elokuvakriitikko Outi Heiskaselta tämän ajatuksia tulevista voittajista ja Oscar-gaalasta.
Heiskanen työskentelee Suomen elokuva-arkistossa ja arvostelee elokuvia MTV3.fi:lle ja Skenet-verkkolehteen.
– En koe, että joutuisin katsomaan elokuvia. Pikemminkin saan katsoa niitä. Viikossa katson keskimäärin kolme uutta elokuvaa ja lisäksi elokuvateatteri Orionin vanhempaa tuotantoa. Jo pienenä minulle selvisi, että tulevan työni on askarreltava elokuvan parissa, koska ne ovat minulle suuri intohimo, Heiskanen kertoo.
Minkälainen Oscar-mittelö tänä vuonna nähdään?
Kovin mielenkiintoista mittelöä ei ole luvassa. Luulen, että suuria yllätyksiä ei tule.
Yksi mielenkiintoisista kysymyksistä on se, että palkitaanko ohjaaja Martin Scorsese viimeinkin Oscarilla. Leonardo DiCaprio peräänkuulutti hänelle jo tunnustusta mittavasta elämäntyöstä ja onhan se naurettavaa, että Scorsese on vieläkin ilman palkintoa.
Mikä teos nappaa parhaan elokuvan palkinnon?
Selkeää tähtileffaa ei tänä vuonna ole noussut esiin. Uskon kuitenkin, että Babel menee ylitse muiden. Palkintokorokkeelta tiputtaisin pois Clint Eastwoodin ohjaaman Kirjeitä Iwo Jimalta, koska hänet on jo moneen kertaan palkittu. Kyseessä on sitä paitsi myös vieraskielinen elokuva, joita amerikkalaiset tapansa mukaan aina vierastavat.
Little Miss Sunshine on ihastuttava elokuva, mutta perinteisesti Oscareita ei ole jaettu komedioille. Kevyempi materiaali pärjää tässä kisassa harvemmin, mikä on sääli.
The Queen saattaa olla jenkkiyleisölle liian brittiläinen, vaikka naispääosan esittäjä Helen Mirren onkin aivan omaa luokkaansa.
The Departed ei ole parasta Scorsesea, mutta silti mahdollinen voittaja.
Luulen, että Golden Globen voittanut Babel on se suosituin vaihtoehto, sellainen Hollywoodin mieleinen, sopivasti ajan hermolla oleva laatuelokuva.
Ketkä näyttelijät kahmivat patsaat?
Kaikki elokuvat eivät ole vielä olleet edes ennakkokatselussa Suomessa, mutta sanoisin silti, että The Last King of Scotland -elokuvassa Idi Aminia esittävä Forest Whitaker on roolissaan muita ehdokkaita päätä pidempi.
Will Smithia en pidä mahdollisena, koska hieno osasuoritus tarvitsee tuekseen myös vahvan elokuvan ja Onnen potkuja ei onnistu tässä.
Mielenkiintoinen havainto on, että parhaasta miespääosan palkinnosta kisaavat näyttelijät eivät tule yhdestäkään elokuvasta, joka on ehdolla parhaaksi filmiksi.
Naispääosan Oscar on jo "melkein jaettu" Helen Mirrenille, jonka nimiosasuoritus The Queen -elokuvassa on aivan fantastinen.
Meryl Streep on myös vahvoilla, mutta hänet nähdään viihteellisessä, muotimaailmaan sijoittuvassa satiirissa Paholainen pukeutuu Pradaan. Elokuva ei riitä.
Dollarini laittaisin likoon Mirrenin puolesta, sillä onhan kyseessä jo majesteettirikos jos hän ei voita.
Sivuosien Oscarit saattavat mennä Dreamgirls-elokuvan Jennifer Hudsonille ja Eddie Murphylle. Hudson tuli tunnetuksi Amerikan Idols-kisasta ja elokuvassa hän osoittautuu varsinaiseksi löydöksi. Murphy puolestaan on tehnyt viime vuosina keskinkertaista komediaa ja tämä on hänelle todellinen uusi tuleminen.
Jos Oscar-valitsijat ovat todella rohkealla tuulella, saattavat he palkita 10-vuotiaan Abigail Breslinin elokuvasta Little Miss Sunshine. Vuonna 1994 sivuosan Oscarin voitti 11-vuotias Anna Paquin elokuvasta Piano. Paquin on modernien Oscareiden aikakauden nuorin voittaja.
Mainio Breslin on 132-senttinen tehopakkaus, joka saattaa hyvinkin olla kisan musta hevonen. Toivon, että gaalailtana nähdään tämänkaltaisia yllätyksiä.
Kuinka suuri merkitys Oscareilla on tämän päivän elokuvamaailmassa?
Markkinoiden kannalta merkitys on huikea. Jo ehdokkaaksi nimeäminen lisää katsojia ja voitto merkitsee elokuvalle uutta kierrosta valkokankailla.
Elokuvat viipyvät teattereissa tätä nykyä kovin lyhyen aikaa, koska tarjontaa on niin paljon. Oscar-voitolla valkokangasaikaa saadaan pidennettyä. Jos esimerkiksi Little Miss Sunshine sattuisi voittamaan Oscarin tai kaksi, saisi elokuva varmasti uutta näkyvyyttä ja paremman esityspaikan myös täällä meillä.
Oscarit heijastavat ajan henkeä. Mel Gibsonin Apocalypto olisi voinut olla varteenotettava vaihtoehto vieraskielisen elokuvan Oscaria jaettaessa ilman tekijän taannoista harkitsematonta käytöstä. Gibsonin viime heinäkuiset kännilohkaisut juutalaisista tekivät hallaa myös Apocalyptolle. Vaikka Gibson pyysi myöhemmin näyttävästi anteeksi sanojaan, oli vahinko jo tapahtunut. Yleisön sympatiat ja antipatiat vaikuttavat ilman muuta myös Oscareihin.
Mikä elokuva on sinulle rakkain Oscar-voittajista?
Omat suosikkini ovat Casablanca, Tuulen viemää ja Kaikki Eevasta, jota tähditti Bette Davis.
Myös Kummisetä-elokuvat ovat ehdottomasti mainitsemisen arvoisia. Jos pitää valita yksi ylitse muiden, on se Kummisetä II. On historiallista, että jatko-osa on ensimmäistä osaa parempi, etenkin kun ensimmäinenkään elokuva ei ollut huono, vaan päinvastoin!
Viime vuosina tarjonta on ollut melko vaatimatonta, mistä syystä katse pitää suunnata takaisin 70-luvulle ja siitä taaksepäin.
Onko elokuvien taso laskenut Oscar-gaalassa?
Palkintojen luonne ja merkitys ovat muuttuneet, sillä kisassa pärjäävät parhaiten ne, joilla on paljon rahaa. On mukana ollut toki pienen budjetin indie-elokuviakin, mutta yksittäisistä valopilkuista huolimatta ollaan vuosi vuodelta menossa yhä kaupallisempaan suuntaan. Julmetun isoja budjetteja ei kaadeta ristiriitoja pöyhiviin tai temaattisesti haasteellisiin aiheisiin. Hollywood ei ole synonyymi riskinotolle.
Teksti: Sanna Kekki / MTV3
Lue MTV3.fi:n arvostelut seuraavista Oscar-ehdokkaista: