Päivittäinen lääkitys, paksusuolen poisto – Näin suolistosairauksia hoidetaan

Leikkaus on tulehduksellisissa suolistosairauksissa äärimmäinen hoitokeino. Kuvituskuva.Colourbox.com
Julkaistu 27.01.2013 13:00(Päivitetty 28.01.2013 10:53)

Tulehduksellisia suolistosairauksia hoidetaan jokapäiväisellä lääkityksellä. Vähemmistöllä tauti säilyy silti kroonisesti aktiivisena. Tällöin leikkaushoito voi olla välttämätön.

Crohnin taudissa ja haavaisessa paksusuolentulehduksessa suoliston seinämä muuttuu läpäisevämmäksi bakteereille. Tästä käynnistyy yhä voimistuva tulehduskaskadi, johon elimistö reagoi liian voimakkaalla immuunivasteella.

– Toistaiseksi näiden sairauksien hoito perustuu yksinomaan siihen, että sammutetaan voimakasta tulehdusvastetta, professori ja ylilääkäri Martti Färkkilä sanoo.

Akuuteissa tapauksissa tulehdus pyritään rauhoittamaan antamalla kortisonia suun kautta tai suonensisäisesti. Tämä toimii noin 80 prosentissa tapauksista. Saavutetun hoitovasteen ylläpitämiseksi potilaita hoidetaan säännöllisellä, päivittäisellä estolääkityksellä.

– Jos tauti on lääkehoidosta huolimatta jatkuvasti aktiivi tai potilaalla todetaan tähystystutkimuksissa syöpään viittaavia solumuutoksia, saatetaan edetä leikkaushoitoon.

Tulehduksellinen suolistosairaus vaatii usein pysyvää lääkitystä. Kuvituskuva.

– Millään nyt käytettävissä olevista lääkkeistä ei saada kovin dramaattisia hoitotuloksia: hoitovaste on noin 20–40 prosenttia parempi kuin lumelääkkeillä. Tämän takia usein turvaudutaan jopa monen lääkkeen yhdistelmään. Käytettävä lääkitys ei liioin paranna tautia pysyvästi vaan rauhoittaa sen, minkä takia lääkitystä tarvitaan usein pysyvästi.

Leikkaus äärimmäinen hoitokeino

Onko sairastuneen loppuelämä jatkuvaa vessassa ravaamista?

– Haavaista paksusuolentulehdusta sairastavien enemmistöllä tauti saadaan rauhoittumaan niin, että se ilmenee vain harvoin tulevina aktivaatiojaksoina, Färkkilä vastaa.

– Tauti on kroonisesti aktiivinen noin kymmenellä prosentilla potilaista. Tämä joukko saa kaikkein voimakkaimpia lääkkeitä. Jos nekään eivät tehoa riittävästi, leikkaushoito on usein ainoa vaihtoehto.

Poistetun paksusuolen tilalle rakennetaan leikkauksen yhteydessä suolisäiliö ohutsuolen loppuosasta.

– Säiliö "toimii" noin viidestä kuuteen kertaa vuorokaudessa. Ulosteesta tulee sen myötä yleensä selvästi löysempää, mutta perustauti saadaan useimmiten ikään kuin sammumaan. Vaikka potilas voi myöhemmin saada suolisäiliön tulehduksen, se on helpommin hoidettavissa kuin itse haavainen paksusuolentulehdus.

Crohnin tautia sairastavista kahdella kolmasosalla tilanne rauhoittuu kortisonilääkkeillä.

– 10–20 prosenttia potilaista voi joutua käyttämään niin sanottuja biologisia eli tulehduksen välittäjäaineita salpaavia lääkkeitä. Jos niistäkään ei ole apua, voidaan turvautua leikkaushoitoon. Se ei kuitenkaan ole Crohnin taudissa koskaan parantava, vaan tarkoitettu ainoastaan hankalimpia komplikaatioita varten, Färkkilä sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Jounin vatsaoireiden syy selvisi: Kiusallinen sairaus ei parane koskaan

Tunnistatko oireet? Saatat sairastaa tulehduksellista suolistosairautta

Suomessa kaksi uutta kansantautia – Syy ympäristössä ja elintavoissa

Suomalaisten uusille kansantaudeille ei vielä ehkäisy- tai parannuskeinoa

Näissä yleistyvissä taudeissa viivyttely voi viedä hengen

Lopettaminen voi laukaista oireet – Tupakastako apua kiusallisen sairauden hoitoon?

Muista "paukutella" tarpeeksi tai haju nousee ihostasi!

Tiesitkö? Nämä oireet voivat johtua suolisto-ongelmista

Suolisto on ihmisen tärkein elin – Näin pidät siitä huolta

Maarit sai lopullisen avun kivuliaisiin suolisto-ongelmiin suolihuuhtelusta

Nämä ruoka-aineet eivät tee hyvää suolistollesi

Kehosi mätänee sisältä! Pelasta se oikealla vuorokausirytmillä

Tiesitkö tämän? Suolistossasi on yli kilo bakteereita!

Tuoreimmat aiheesta

Studio55