Suomessa kaksi uutta kansantautia – Syy ympäristössä ja elintavoissa

Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat lisääntyneet Suomessa kansantaudeiksi. Jopa kuuden prosentin vuosittainen kasvu koko 2000-luvun ajan ei selity geneettisillä tekijöillä, vaan sen mahdollistaa jokin ympäristössämme ja elintavoissamme.

Tulehduksellisia suolistosairauksia on kaksi: haavainen paksusuolen tulehdus ja Crohnin tauti.

– Haavaista paksusuolentulehdusta sairastavien määrä on viisinkertaistunut suomalaisten 45–54-vuotiaiden keskuudessa viimeisten 20 vuoden aikana. Yhteensä tulehduksellisia suolistosairauksia potee Suomessa noin 38 000 ihmistä. Tämän vuoden loppuun mennessä määrä kasvaa todennäköisesti 40 000:een, professori ja ylilääkäri Martti Färkkilä sanoo.

Färkkilä kertoo, että keskimäärin sairastavia on 0,6 prosenttia väestöstä.

– 35–54-vuotiailla esiintyvyys on peräti prosentin luokkaa, jolloin voidaan jo puhua kansantaudista.

– Suomessa näitä sairauksia esiintyy ylipäänsä paljon verrattuna muihin länsimaihin.

Steriili kaupunkiympäristö vaikuttaa suolistoflooraan

Mikä selittää tulehduksellisten suolistosairauksien lisääntymisen: perintötekijät vai elintavat?

– Varmasti molemmat, mutta enemmän elintavat ja ympäristön muutos. Etenkin haavainen paksusuolentulehdus on lisääntynyt maassamme todella paljon, eikä muutosta voi missään tapauksessa selittää geneettisillä tekijöillä, Färkkilä sanoo.

Ympäristön muutoksella Färkkilä tarkoittaa sitä, että suomalaiset elävät yhä steriilimmässä ja kaupunkimaisemmassa ympäristössä.

– Kontaktien väheneminen maaperäbakteereihin vaikuttaa myös suolistoflooraan eli sisäiseen bakteerikasvustoomme.

– Olemme kontaktissa ympäristöön hengitysteiden, ihon sekä suoliston limakalvojen välityksellä. Kaikki näihin alueisiin liittyvät sairaudet – niin atooppiset ihottumat, astma, allergiat kuin juuri tulehdukselliset suolistosairaudetkin – ovat lisääntyneet.

Riskitekijöitä linolihappo, punainen liha ja antibiootit

Färkkilä kertoo, että professori Tari Haahtelan työryhmä on selvittänyt atopian ja astman esiintyvyyttä vertailemalla Venäjän Karjalaa ja itäistä Suomea. Alueiden luonnon monimuotoisuudessa sekä maaperän bakteereissa todettiin merkittäviä eroja.

– Suomi on juomaveden ja ympäristön bakteerimäärän osalta huomattavasti steriilimpi ja bakteerilajistoltaan köyhempi – tulehduksellisia suolistosairauksia sairastavilla juuri erilaisten bakteerien määrä on selkeästi poikkeava eli köyhempi kuin terveellä ihmisellä.

Toisena vaikuttavana tekijänä Färkkilä pitää ruokavaliomuutoksia.

– Laajassa eurooppalaisessa tutkimuksessa todettiin, että runsas linolihapon saanti näyttää lisäävän riskiä sairastua haavaiseen paksusuolentulehdukseen. On arveltu, että jopa neljäsosa sairastapauksista selittyisi tällä. Linolihappoa on muun muassa broilerissa, sianlihassa, rypsiöljyssä ja margariineissa.

– Lisäksi näyttää siltä, että runsas punaisen lihan käyttö lisää sairastuvuutta tulehduksellisiin suolistosairauksiin. Niin ikään antibioottien runsaan käytön lapsuusvuosina on osoitettu selkeästi nostavan sairastumisriskiä.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com, Ari Aalto, Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat