Perättömät raiskausilmoitukset harmittavat poliisia: Motiivina voi olla kosto tai omien tekojen peittely – "Ei millään tavalla hyväksyttävää"

Poliisi sai viime vuonna yhteensä 1 520 raiskausilmoitusta. Niistä 120 oli sellaisia, joissa poliisin mukaan ei ollut tapahtunut rikosta. Vuonna 2017 raiskauksista kirjattiin 1 410 ilmoitusta, joissa rikosta ei epäilty olleen 148 tapauksessa.

Vuosittain siis noin kymmenen prosenttia raiskausilmoituksista on sellaisia, joiden esitutkinnan poliisi on syystä tai toisesta keskeyttänyt. Osa ilmoituksista on perättömiä, joissa väitettyä raiskausta ei tosiasiassa ole tapahtunut.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Pekka Heikkinen kertoo MTV Uutisille, että perättömät raiskausilmoitukset liittyvät yleensä parisuhdekiemuroihin. Motiivina voi olla esimerkiksi kosto, jolloin nainen on väittänyt puolisonsa tai entisen puolisonsa raiskanneen hänet.

Vakava asia raiskaussyytöksen kohteelle

Perättömissä raiskausilmoituksissa korostuu myös päihteidenkäyttö. Heikkisen mukaan nainen on esimerkiksi humalatilassa vapaaehtoisesti suostunut seksuaaliseen kanssakäymiseen ja seuraavana päivänä katumapäällä väittänyt joutuneensa raiskatuksi.

– Näissä tapauksissa nainen on itse tietoisesti hakeutunut tilanteeseen ja suostunut seksuaaliseen kanssakäymiseen. Sitten kun humala hälvenee, pitää keksiä jotain syitä teoilleen esimerkiksi vakituisen kumppanin vuoksi.

Poliisi muistuttaa, että perättömien raiskausilmoitusten tekeminen ei ole millään tavalla hyväksyttävää.

– Se ei ole missään nimessä yhteiskunnalle järkevää. Saati niiden, jotka joutuvat perusteetta rikosepäilyn kohteeksi, Heikkinen sanoo.

Perättömät rikosilmoitukset sitovat aikaa ja resursseja

Raiskaus on vakava rikos, ja poliisi suhtautuu raiskausilmoituksiin aina vakavasti. Jos väite raiskauksesta osoittautuu perättömäksi, tilanne on poliisille äärimmäisen turhauttava.

19-vuotias suomalaisnainen havahtui laivahytissä, kun kolme tuntematonta miestä raiskasi häntä 3:58
Poliisin mukaan perättömät raiskausilmoitukset ovat karhunpalvelus oikeasti raiskauksen uhreiksi joutuneille. Videolla joukkoraiskatun pysäyttävä tarina Viiden jälkeen -ohjelmasta 8.10. 19-vuotias suomalaisnainen havahtui laivahytissä, kun kolme tuntematonta miestä raiskasi häntä.

– Tällaisten vakavien rikosten tutkinta sitoo aikaa ja voimavaroja. Kyllähän se on äärimmäisen turhauttavaa, kun senkin ajan olisi voinut käyttää johonkin muuhun kuin ihmisten suhdesotkujen selvittelyyn perättömien ilmiantojen muodossa.

Samalla perättömän raiskausilmoituksen vuoksi saatetaan käyttää resursseja turhiin oikeuslääketieteellisiin tutkimuksiin.

Perättömien raiskausilmoitusten tekijät aiheuttavat välillisesti haittaa myös niille, jotka ovat joutuneet oikeasti seksuaalirikoksen uhriksi.

"Mitä enemmän poliisi törmää tällaisiin perättömiin ilmoituksiin, niin sen mahdollisuus tulee jokaisen asian osalta ottaa huomioon."

– Poliisihallituksen poliisitarkastaja Pekka Heikkinen

Esitutkinnassa poliisin on varmistuttava uhrin kertomuksen paikkansapitävyydestä ja otettava huomioon seikkoja sekä puolesta että vastaan, myös perättömän ilmoituksen mahdollisuus.

– Mitä enemmän poliisi törmää tällaisiin perättömiin ilmoituksiin, niin sen mahdollisuus tulee jokaisen asian osalta ottaa huomioon.

Raiskauksesta valehtelu voi johtaa tuomioon

Poliisin mukaan raiskausilmoitus osoittautuu perättömäksi usein siten, että tekijä tulee katumapäälle ja tunnustaa valehdelleensa raiskauksesta. Välillä naisen kertomusten valheellisuus ilmenee esitutkinnassa kun osapuolten kertomusten välillä ilmenee ristiriitaisuuksia.

– Näissäkin tapauksissa valheella voi olla lyhyet jäljet, Heikkinen toteaa.

Perättömän ilmiannon tekeminen on rikos. Tapauksesta riippuen perättömän raiskausilmoituksen tekijä voi syyllistyä esimerkiksi väärään ilmiantoon, perättömään lausumaan viranomaismenettelyssä tai kunnianloukkaukseen.

Lue myös:

    Uusimmat