Voiko tekoäly kehittää hyvän kunto-ohjelman?
Ohjattu jumppa voi kustantaa pitkän pennin, samoin personal trainerin palvelut. Julkkiksiakin ohjaava personal trainer Kollins Ezekh paljasti CNBC:lle, miten kunto-ohjeita voi saada lähes maksutta.
Lue myös: Eikö aika riitä urheiluun? Helppo tapa lisätä liikuntaa päivään
Tekoäly treenisuunnittelun apuna
Lehdet ja netti ovat täynnä treeniohjelmia, joita kuka tahansa voi napata käyttöönsä. Ezekhin mukaan myös tekoäly voi olla yllättävä liikunta-apuri.
– Oikeanlainen kysymys ChatGPT:lle tuottaa mahtavia vastauksia, Ezekh kuvailee.
– Voin kirjoittaa sille vaikkapa "olen mies, 30-jotain vuotta, painan 90 kiloa ja haluan pudottaa nelisen kiloa, mitä pitäisi tehdä?" Sitten tekoäly kirjoittaa treenisuunnitelman, joka on melko tarkka, koska annoit ikäsi, sukupuolen ja tavoitteen.
Ezekh itse käyttää tekoälyä treenisuunnittelun apuna. Tekoälylle voi miehen mukaan myös listata, millaisia välineitä kotona on käytettävissä.
– Mitä enemmän tietoa annat ChatGPT:lle, sitä tarkempi treenisuunnitelma tulee olemaan.
Aivan sokeasti tekoälyn ohjeita ei tietenkään kannata noudattaa. Lisäksi mahdolliset ehdotetut liikkeet tulee opetella tekemään oikein. Esimerkiksi YouTubessa on useita ohjevideoita, joita voi hyödyntää.
Lue myös: Taaskaan ei huvita? Psykologi kertoo vinkit, joiden avulla alat nauttia juoksulenkeistä
Osasiko ChatGPT luoda treeniohjelman?
Tom's Guiden artikkelissa personal trainer Sam Hopes päätti testata ChatGPT:n kykyjä vuonna 2023. Hän pyysi tekoälyltä neljän viikon treeniohjelmaa ohjeella "rakenna minulle neljän viikon jalkatreeniohjelma" ja sai tulokseksi kaksi ohjelmaa, noissa kummassakin on neljä erilaista liikettä. ChatGPT myös muistutti lämmittelyn tärkeydestä ja lepäämisestä toistojen välillä.
Hopesia jäi vaivaamaan treeniohjeiden personoimattomuus. Niinpä hän toisti pyyntönsä ja antoi lisätiedoksi sukupuolensa, ikänsä, painonsa ja pituutensa, ja pyysi myös paino- ja lepopäiväsuosituksia. Hän kertoi, mihin haluaa lisää lihaksia.
– Mitä enemmän syötin bottiin tietoa, sitä paremmaksi se muuttui, hän kuvailee.
Tekoälyn vaatimat tarkat ohjeet voivat muodostua hankaluudeksi.
– On tiedettävä, mitä kysyä, ja mitä vastaukset tarkoittavat. Se vaatii olemassa olevaa tietoa, jota todennäköisemmin on valmentajalta tai edistyneemmillä harrastajilla, Hopes sanoo.
Jos ei tiedä, mitä kysyä, ei saa myöskään vastauksia. Silloin riski loukkaantumiselle tai muille ongelmille kasvaa. Kukaan ei myöskään näytä, miten ehdotettu treeni tehdään.
– Loppujen lopuksi tekoäly ei pysty katsomaan, kun treenaat. Ainakaan vielä, Hopes huomauttaa.
ChatGPT oli kuitenkin kehottanut Hopesia myös pyytämään apua ammattilaiselta ennen aloittamista. Hän uskookin, että tekoälyn treeneissä on "potentiaalia".
Lue myös: Yksi kysymys personal trainerille esitetään usein: "Vähän sellainen oikotie onneen"
Lue myös: Kaapissa maitoa ja aikaa 10 minuuttia? Testaa personal trainerin superhelppo kotitreeni
Katso myös: Mikä on ChatGPT? Tekoälyprofessorin mukaan hittibotti on mestari lähinnä "bullshitissä"
4:59
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: CNBC, Tom's Guide