Voiko hallitus pyörtää ministeri Tavion päätöksen? Orpo toisteli vanhoja, Zyskowiczkin ärähti oppositiolle: "Mitä te luulette, että sieltä ulos tulee?"

Oppositio hiillosti eduskunnassa pääministeri Petteri Orpoa (kok.) hallituksen päätöksestä jäädä pois Ukrainan jälleenrakentamisen tasa-arvoliittoumasta. Oman lisämausteensa toi tasavallan presidentti Stubbin ärähdys New Yorkissa.

Pääministeri Petteri Orpo toisteli, että asiasta keskustellaan tp-utvassa. 

Hän myös toisti perjantaiset kommenttinsa siitä, että päätös ei muuttanut hallituksen linjaa, ministeri teki päätöksen toimivaltansa puitteissa ja Suomen linjaan kuuluvat vahvasti tyttöjen ja naisten oikeudet.

– Meidän ulkopolitiikan linjamme on aivan selvä, Orpo sanoi.

MTV Uutiset kertoi viime perjantaina kehitys- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavion (ps.) päätöksestä jättää Suomi Ukrainan jälleenrakentamisen tasa-arvo- ja inkluusioliittouman ulkopuolelle. 

Useiden virkamieslähteiden mukaan Tavio päätti Suomen jäävän liittouman ulkopuolelle siksi, että sen on tarkoitus edistää myös eli sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asiaa.

Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi tänään, että seuraavassa ulkopolitiikan johdon TP-UTVA-kokouksessa keskustellaan Suomen tuesta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille osana Suomen ulkopolitiikkaa.

Stubb piti virheenä, ettei hänelle ollut ilmoitettu Tavion päätöksestä.

Korjatkaa päätös, vaati oppositio

Oppositio hiillosti Orpoa tänään eduskunnan budjettikeskustelussa. Oppositiosta vaadittiin, että Tavion tekemä päätös pyörrettäisiin.

Lisäksi esimerkiksi SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman (sd.) kysyi, milloin Orpo sai tietää Tavion päätöksestä ja hyväksyykö hän tämän päätöksen. Oras Tynkkynen (vihr.) puolestaan nosti esiin Tavion perustelun, jonka mukaan kyse oli priorisoinnista. Hän kysyi, että jos kyse on määrärahoista, voitaisiinko asia ratkaista yhdessä.

Myös keskustan puheenjohtaja Antti Kaikkonen suositteli pääministerille, että hallitus korjaisi päätöksen.

Näihin opposition kysymyksiin ja suosituksiin Orpo ei vastannut. Kun oppositio jatkoi kysymyksiään, asiaan otti kantaa myös Ben Zyskowicz (kok.). Hän puhui tp-utvan kokouksesta.

– Mitä te luulette, että sieltä ulos tulee? Päänsilitystä ministeri Taviolleko? Sieltä tulee varmasti se, että Suomen ulkopolitiikan linja pitää tässäkin asiassa, Zyskowicz sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat