Hallitus yrittää yhtenäistää tänään ulkopolitiikan linjaa – kiistakysymykset syyniin presidentin johdolla

Hallituksen rivien pitäisi olla suorassa perjantain jälkeen, kun ulkopoliittinen johto on käsitellyt viime aikojen kiistakysymykset.

Tasavallan presidentti sekä ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta ovat koolla niin sanotun tp-utvan kokouksessa, jossa ratkotaan ulkopolitiikan kysymyksiä.

Kiistelyn Suomen linjasta Israelin siirtokuntiin ja sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen tukemiseen Ukrainassa odotetaan näin ollen loppuvan.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi lähtökohdista kokoukseen eduskunnan kyselytunnilla jo torstaina.

– Me olemme käyneet hallituksen piirissä jo keskusteluja, ja voin sanoa, että linja on selkeä. Mutta perjantaina me tulemme pitämään ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan yhdessä tasavallan presidentin kanssa, ja siellä vielä koko ulkopolitiikan johto käy nämä keskeiset asiat läpi. Varmistamme, että meillä on kaikilla sama näkemys myös yksityiskohdista, Orpo sanoi torstaina eduskunnassa.

Orpo ei kuitenkaan sanonut sitä, mihin suuntaan tp-utva linjauksissaan kallistuu, vaikka pääministeri lupasi Suomen olevan esimerkiksi vähemmistön auttamisen kannalla.

Eripuraa on viime aikoina aiheuttanut esimerkiksi Suomen päätös olla mukana YK-lauselmassa, joka linjaa Israelin siirtokunnat laittomiksi. Tämän päätöksen teki ulkoministeri Elina Valtonen (kok.), jolle kristillisdemokraatit ja Perussuomalaiset närkästyivät.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio (ps.) päätti puolestaan jättäytyä pois sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä tukevasta Ukraina-liittoumasta, mikä pöyristytti kokoomusta ja Rkp:tä. MTV Uutiset kertoi Tavion päätöksestä ensimmäisenä syyskuun 20. päivä.

Tänään erimielisyydet on tarkoitus sovittaa yhteen.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat