Pitkät ihmiset sairastuvat syöpään muita todennäköisemmin – tutkija tarjoaa järkeenkäyvän selityksen

Mitä pidempi ihminen on, sitä suurempi on hänen riskinsä sairastua syöpään. Tähän viittaa tuore tutkimus, josta kertovat muun muassa CNN sekä The Guardian.

VIDEO: Näistä luomista ei tarvitse melanooman pelossa huolehtia.

Tutkimuksen tekijä, Kalifornian yliopiston biologian professori Leonard Nunney uskoo, että syy pitkien ihmisten korkeammalle syöpäriskille on heidän solujensa suurempi lukumäärä. Mitä enemmän ihmisellä on soluja, sitä enemmän tapahtuu solujakautumista, jonka seurauksena voi syntyä ihmiselle vaarallisia syöpää aiheuttavia mutaatioita.

Muiksi mahdollisiksi selityksiksi pitkien ihmisten kohonneelle syöpäriskille ehdotetaan kasvuhormoneista, lapsuuden ruokavaliosta sekä sairauksista. Esimerkiksi isoilla koiraroduilla tiedetään olevan enemmän tiettyjä sairauksia kuin pienillä roduilla, The Guardian kertoo. Myös ihmisten kohdalla pituus on yhdistetty aiemmassa tutkimuksessa terveysongelmiin, kuten laskimoveritulppiin sekä diabetekseen.

Sukupuoli vaikuttaa pituuden aiheuttamaan syöpäriskiin 

Tutkimuksen mukaan jokainen kymmenen sentin lisäys ihmisten keskipituuteen lisää syöpäriskiä kymmenellä prosentilla. Keskipituudeksi tässä yhteydessä laskettiin naisten kohdalla 162 senttimetriä ja miesten kohdalla 175 senttimetriä.

Tutkimuksessa Nunney analysoi syöpätapauksista kertyneitä tietoja. Aineisto sisälsi yli 10 000 tapausta naisten sairastamista syövistä sekä toiset reilut 10 000 tapausta miesten sairastamista syövistä. Nunney vertasi näitä lukuja syöpäpotilaiden pituuteen.

Työ paljasti paitsi pitkien ihmisten kohonneen syöpäriskin myös sukupuolen vaikutuksen sairastumiseen. Keskimääräistä kymmenen senttiä pidemmillä naisilla riski sairastua syöpään nousi 12 prosentilla keskipituisiin naisiin verrattua. Miesten kohdalla luku oli yhdeksän prosenttia. Nunney on aiemmissa töissään tullut samankaltaiseen tulokseen.

Erityisen vahva linkki näytti löytyvän pituuden ja kilpirauhassyövän sekä ihosyöpä melanooman väliltä. Nunney uskoo, että melanooman kohdalla riskin kasvu saattaa johtua kasvuhormoni IGF-1:n runsaammasta määrästä pitkien ihmisten elimistöissä. On myös mahdollista, että väriainetta sisältävät solut, jotka aiheuttavat melanooman syntymisen, jakautuvat hieman nopeammin pitkillä kuin keskipituisilla ihmisillä.

Elintavoilla pituutta suurempi vaikutus syöpäriskiin 

CNN haastatteleman syöpätutkija toteaa, että nyt julkaistu tutkimus tarjoaa todisteita suorasta yhteydestä solujen runsaan lukumäärän ja kohonneen syöpäriskin välillä.

Pitkien ihmisten ei ole kuitenkaan syytä heittää kirvestä kaivoon. Pituuden aiheuttama syöpäriskin kohoaminen on syöpätutkijan mukaan pienempi kuin elintapoihin, kuten tupakointiin ja ylipainoon, liittyvät vaarat.

Tutkimus esiteltiin Proceedings of the Royal Society B -tiedejulkaisussa.

Lähde: CNN, The Guardian

Lue myös:

    Uusimmat