Poimi vinkit – Näin nukut yöllä hyvin

Professori Sirkka-Liisa Kivelä neuvoo, miten yöunen laatua voi parantaa.

Hyvän yöunen saavuttamiseen on monia keinoja.

– Erityisesti iäkkäillä ihmisillä vuorokausirytmin säännöllisyys on tärkeää. Nukkumaan pitäisi mennä aina korkeintaan tuntia aikaisemmin tai myöhemmin kuin edellisenä iltana. Sama pätee heräämiseen, professori Sirkka-Liisa Kivelä sanoo.

Myös valolla on hämmästyttävän suuri merkitys yöuneen.

– Päivänvalo vaikuttaa nukahtamiseen melatoniinihormonin erityksen kautta. Koska Suomessa sitä ei talvisin ole, suosittelen ostamaan kirkasvalolampun. Kun sitä tuijottaa herättyään noin 30–50 minuutin ajan, uni tulee seuraavana yönä paremmin.

Liiku ja pohdiskele

Päiväsaikainen liikunta ja toiminta ovat niin ikään tärkeitä.

– Tutkimuksissa on havaittu, että jos ihminen liikkuu ennen kello neljää iltapäivällä puolesta tunnista tuntiin, tuo fyysinen aktiviteetti edistää yöunta. Unihan on vaste väsymykselle, ja fyysisessä liikunnassa väsyy, Kivelä sanoo.

– Myös kaikenlaiset miellyttäviltä tuntuvat henkiset ponnistelut vaikuttavat nukahtamisherkkyyteen ja nukkumiseen.

Hyvää ravintoa ei sovi liioin unohtaa. Ennen nukkumaan menoa on myös hyvä rauhoittua päivän tohinasta.

– Tunti pari pitää olla rentoutusaikaa, jotta elimistön päiväaktiviteetit kytkeytyvät pois päältä. Voi vaikka syödä iltapalan, katsella telkkaria, keskustella rauhallisesti tai lukea runoja tai kirjaa.

– Vanhainkodeissa on havaittu, että kun siellä järjestetään illalla iltapalaa, rauhallista musiikin kuuntelua ja keskustelua, iäkkäiden uni paranee. Ohjelma ei saa olla mitenkään jännittävää, Kivelä sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com ja Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat