Punnerrusmäärä, joka ennustaa jopa 96 prosenttia pienempiä sydänriskejä – mies, kykenetkö tähän?

Yhdysvaltalaistutkimuksessa huomattiin, että yli 40 punnerrukseen kykenevillä miehillä on merkittävästi pienempi riski sairastua vakaviin sydänsairauksiin.

Harvardin yliopiston tuore tutkimus viittaa siihen, että keski-ikäisten miesten sydänsairauksien riskiä voidaan ennustaa halvalla ja helpolla testillä. Yli 40 punnerruksen saaminen näyttäisi ennakoivan jopa 96 prosenttia pienempää riskiä sairastua sydänsairauksiin kuin alle 10 punnerrukseen pystyminen.

Punnerrusten määrä näyttäisi ennakoivan sydänriskejä paremmin kuin esimerkiksi juoksumatolla tehdyt kuntotestit.

Jopa 96 prosenttia pienempi riski 

Tutkimuksessa analysoitiin yli 1100 yhdysvaltalaisesta palomiehestä vuosina 2000–2010 kerättyjä tietoja. Osallistujien keski-ikä oli 39,6 ja keskimääräinen painoindeksi 28,7.

Palomiesten kuntoa mitattiin punnerrus- ja juoksutestein tutkimuksen alussa. Lisäksi jokainen osallistuja kävi vuosittain kuntokokeissa ja vastasi terveyttä sekä lääkitystä koskeviin kysymyksiin.

Kymmenen vuoden tutkimusajanjakson aikana miehistä 37 sairastui sydäntautiin. Vain yksi heistä oli saanut tehtyä 40 punnerrusta tutkimuksen alussa tehdyssä kuntotestissä. Harvardin yliopiston tutkijat laskivat, että yli 40 punnerrusta saaneilla miehillä oli yli 96 prosenttia pienempi riski sairastua sydäntauteihin kuin miehillä, jotka saivat alle 10 punnerrusta.

Helppo ja halpa riskitesti 

Koska tutkimus tehtiin fyysisesti aktiivisilla palomiehillä, eivät tulokset välttämättä ole edustavia naisten tai vähemmän aktiivisten ja eri ikäisten miesten kohdalla. Tutkijat kuitenkin pitävät punnerrustestiä helppona ja halpana tapana, jolla lääkärit voivat ennustaa potilaidensa sydänriskejä.

– Punnerrusvoima korreloi positiivisesti aerobisen suorituskyvyn ja fyysisen kunnon kanssa. Tämän tyyppiset toiminnalliset merkit ovat yleisesti hyviä kuolleisuuden ennustajia, sanoo tutkimusta johtanut Harvardin yliopiston professori Stefanos Kales Inverse-sivustolle.

Tutkimus ilmestyi JAMA Network Open -julkaisussa.

Kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset jutut löydät täältä!

Korjaus 20.2.2019 klo 12.27: Jutussa kirjoitettiin, että vain yksi sairastuneista miehistä ei ollut saanut tehtyä 40 punnerrusta. Oikeasti vain yksi miehistä oli saanut tehtyä 40 punnerrusta.

Lue myös:

    Uusimmat