Painoindeksi ei kerro kaikkea terveydestä – 5 syytä, miksi saatat olla terve korkeasta lukemasta huolimatta

Painoindeksi on asiantuntijoiden mukaan keskimäärin hyvä mittari selvittämään ylipainoa. Siinä on kuitenkin heikkoutensa – korkea tulos ei aina välttämättä tarkoita sitä, että olisi lihava.

Pelkkä paino ei kerro, onko ihmisellä yli- tai alipainoa, koska ihmiset ovat hyvin eripituisia. Siksi paino pitää suhteuttaa pituuteen, ja se onnistuu parhaiten painoindeksin avulla.

Painoindeksi lasketaan jakamalla paino pituuden "neliöllä". Kaava kuuluu näin: paino : (pituus metreinä x pituus metreinä).

Tuloksen perusteella voidaan määritellä, onko ihminen alipainoinen (painoindeksi alle 18,5), normaalipainoinen (painoindeksi 18,5–25), lievästi ylipainoinen (painoindeksi 25–30), merkittävästi ylipainoinen (painoindeksi 30–35), vaikeasti ylipainoinen (painoindeksi 35–40) vai sairaanloisen lihava (painoindeksi yli 40).

Duodecimin sivuilla kerrotaan, että jos painoindeksi on suurempi kuin 25, sairauksien vaara suurenee. Insider-sivusto kuitenkin muistuttaa, ettei korkeakaan painoindeksi aina välttämättä kerro sitä, että ei ole terve tai vaarassa sairastua.

Painoindeksin kaava ei nimittäin ota kaikkea huomioon. Yksi tärkeä tekijä onkin esimerkiksi ikä, eikä painoindeksiä voikaan soveltaa alle 18-vuotiaisiin.

Insider listaa myös muut syyt, milloin painoindeksi ei välttämättä kerro totuutta terveydentilasta. Siksi kannattaakin aina kääntyä lääkärin puoleen omaa terveydentilaa selvittäessä eikä luottaa vain yhteen laskukaavaan.

Jos lihasta on paljon, painoindeksi on korkeampi

Lihavuuden määritelmään kuuluu se, että ihmisellä täytyy olla ylimääräistä rasvaa. Painoindeksi ei kuitenkaan ota huomioon, millainen kehon koostumus on.

Lihakset ovatkin tiheämpiä ja painavampia kuin rasva- Siksi todella lihaksikkailla painoindeksi voi antaa ymmärtää, että ylipainoa olisi, vaikka näin ei ole.

Myös Duodecimin sivuilla huomautetaan, että esimerkiksi kehonrakentajilla painoindeksi voi olla jopa yli 30, vaikka rasvakudosta ei ole normaalia enempää. Myös suomalaisten ammattijääkiekkoilijoiden joukossa on ollut terveitä miehiä, joiden painoindeksi on yli 25.

Pitkät ihmiset saattavat vaikuttaa painavammilta

Oxfordin yliopiston numeerisen analyysin professori Nick Trefethen kirjoitti jo vuonna 2013 The Economistissa, että painoindeksi liioittelee pitkien ihmisten tulosta ja supistaa lyhyiden ihmisten tulosta. Professorin mukaan se johtuu laskukaavasta, jossa lasketaan pituuden neliö.

Fakta on hyvä ottaa huomioon, vaikka normaalipituisilla laskukaavan vääristys onkin varsin pieni.

Etnisyydellä voi olla merkitystä

Insider kertoo, että tutkimuksissa on havaittu, että myös etnisyys voi vaikuttaa painoindeksiin ja terveyteen. Sivuston mukaan esimerkiksi syntyperäisesti aasialaisilla amerikkalaisilla on suurempi riski saada tyypin 2 diabetes matalammalla painoindeksillä, kun taas afroamerikkalaisilla saattaa olla korkeampi painoindeksi ilman liikalihavuuden terveysriskejä.

Iäkkäillä tulokset ovat usein korkeammat

Iäkkäillä ihmisillä pieni ylipaino voi olla hyvä asia, sillä ikääntyessä lihavuuden haitallinen vaikutus heikkenee. Syytä tälle ei tarkkaan tiedetä.

Duodecimin mukaan yli 70-vuotiailla panoindeksi voi olla kohtuullisesti yli 25 ilman että sairauksien vaara suurenee. Yli 65-vuotiailla normaali painoindeksi on 23–28.

Sillä mihin rasva varastoituu, on väliä

Vaikka painoindeksi näyttäisi normaalilta, ei voi täysin tuudittautua siihen, että terveysriskejä ei ole. Vatsaonteloon kertynyt rasva voi nimittäin nostaa sairauksien riskiä, vaikka paino olisikin painoindeksin mukaan kunnossa.

Tässä tapauksessa terveydentilasta saa enemmän tietoa mittaamalla vyötärön ympärysmitan. Naisilla vyötärönympärys viittaa lihavuuteen, jos mitta on yli 90 senttimetriä, miehillä taas silloin, jos mitta on yli 100 senttiä. Mitä enemmän rajat ylittyvät, sitä enemmän sairauksien vaara suurenee.

Jos mittauksen perusteella vyötärönympärys viittaa vyötärölihavuuteen, on syytä laihduttaa muutama kilo, neuvoo Duodecim.

Lue myös:

    Uusimmat