Tulevaisuudentutkija Ilkka Halava uskoo koronapandemian muuttavan työelämää odotettua radikaalimmin.
Halva kiertää aktiivisesti sadoissa eri työyhteisöissä. Hän on havainnut työpaikkojen hyödyntäneen digitalisaation mahdollisuuksia vasta pandemian myötä, vaikka mahdollisuudet ovat olleet olemassa jo pitkään.
– Keväällä 2020 oli nähtävissä, että hyvin monet esihenkilöt, jotka tekevät päätöksiä, vastustivat etätyötä hyvin systemaattisesti. Sitten nähtiin täyskäännöksiä, Halava sanoo.
Lue myös: Joidenkin yritysten koronaopit huolestuttavat – DNA:n etätyölinja ei muutu: "Jokainen saa päättää, missä työnsä tekee"
Täyskäännöksien seurauksena työpaikoilla on tehty erilaisia kokeiluja ja suunniteltu uusia työnteon malleja.
– Kun työmallinnusta nyt tehdään ja ajan uutta normaalia rakennetaan, on odotettavissa jotain sellaista, joka muuttaa montaa muutakin markkinaa. Se muuttaa aika paljon asioita yhteiskunnassa, enemmän kuin mitä me ymmärrämme.
Etätyö hyödyttää työntekijää
Halava näkee etätyöskentelyssä kiistattomia hyötyjä.
Hänen mielestään etätyön lisääntyminen tarkoittaa työntekijälle itseohjautuvuuden, autonomian kasvua.
– Ihmiseen luotetaan. Valta valita tarkoittaa myös sitä, että ihmisen oma maksimikapasiteetti tulee helpommin esille.
Lue myös: Puoli miljoonaa suomalaista juo riskirajoilla – Etätöihin palaaminen hellekesän tissuttelun jälkeen näkyy ongelmien syvenemisenä
Lisäksi yritysten ja työpaikkojen rekrytointialueet ovat laajentuneet etäaikana selvästi sekä Suomen sisällä että kansainvälisesti.
Työntekijän ei enää tarvitse asua enää työpaikan vieressä tai tulla paikallisen toimiston kautta töihin
– Tämä on aikamoinen viesti aluepoliittisesti. Aika moni asiantuntija, joka ei ehkä olisi tullut tänne ennen pandemiaa, saattaa löytää paikkansa Suomesta.
Tuottavuus kasvoi etäaikana
Etätyöhön siirtyneiden yritysten tuottavuus on kasvanut, kun etätyö on säästänyt työaikaa ja vapauttanut työn organisointia.
Halava uskoo tuottavuuden kasvun luovan kilpailupainetta kaikilla markkinoilla, joka heijastuu myös Suomeen.
Entä miten käy toimistojen ja muiden toimitilojen, kun etätyö lisääntyy?
– Tapahtuu paljon tiivistystä ja kiinteiden kustannusten alentumista ja alentamista. Tässä mielessä kilpailukykytyöskentely on epäilemättä raivokasta seuraavan 12 kuukauden aikana. Se on ollut tähänkin saakka raivokasta mutta nyt se tulee varmaankin löytämään muotonsa.
Työ muuttuu tehtävien lisääntyessä
Halava uskoo työn manageroinnin työtehtävänä häviävän ja autonomian korvaavan sen.
– Jos mietitään laajemmin työn muuttumista, niin kyllähän työelämän suunta on pitkään ollut nähtävissä. 1700-luvulla länsimaissa oli noin 400 erilaista työtehtävää, nyt 2020-luvulla noin 500 000.
Lue myös: Onko hybridityö tullut jäädäkseen? Jo ennen koronaa hybridityötä tehnyt Vilja antaa vinkkinsä pandemian jälkeiseen työelämään
Tehtävien kirjo on siis tänä päivänä hyvin suuri. Se saa niin työpaikat kuin työntekijät pohtimaan työnteon tapoja yhä enemmän.
– Koko ajan mennään sellaiseen suuntaa, jossa autonomia kasvaa. Työyhteisön täytyy ymmärtää ja antaa se autonomia. Se on laajasti hyvinvointikysymys.