Ravintolisillä voi olla haitallisia sivuvaikutuksia – näissä tapauksissa käyttöä kannattaa harkita tarkkaan

Yleisesti käytetyillä ravintolisillä voi olla yllättäviä vaikutuksia, jos niitä käytetään yhdessä tiettyjen lääkkeiden tai muiden lisäravinteiden kanssa.

VIDEO: Mitä verikokeet kertovat ihmisen terveydestä? Juontaja kävi verikokeissa, joista paljastui yleinen vitamiinin puute.

Health.com-sivuston haastattelema ravintoterapeutti ja lääketieteen apulaisprofessori David S. Seres Columbia University Medical Center -tutkimussairaalasta kertoo, että ravintolisien hyötyjä tarkastellaan tavallisesti seuraamalla, miten tietyt ainesosat vaikuttavat suurten ihmismassojen terveyteen. Vaikka vaikutus olisi näin mitattuna positiivinen, se saattaa muuttua, kun ainesosa tiivistetään ravintolisän muotoon. Lisäksi tietyillä ryhmillä lisäravinteiden käytöllä saattaa olla epätoivottuja vaikutuksia.

Seres sanoo, ettei ihmisten tulisi yllättyä ravintolisien mahdollisista haittavaikutuksista. Esimerkiksi seuraavilla ravintolisillä voi olla ikäviä vaikutuksia, jos niitä käytetään yhdessä tiettyjen lääkkeiden tai muiden ravintolisien kanssa.

Kalaöljyt

Runsas kalaöljyjen nauttiminen voi heikentää veren hyytymistä. Tämä voi aiheuttaa komplikaatioita esimerkiksi kirurgisissa leikkauksissa. Kalaöljylisien runsas käyttö erityisesti verenkiertoa tehostavana myytävän neidonhiuspuu-ravintolisävalmisteen kanssa voi lisätä verenvuodon riskiä.

Lisäksi verenpainetta alentavia lääkkeitä syövien kannattaa huomioida, että lääkityksen ja kalaöljyravintolisien yhteiskäyttö voi alentaa verenpainetta liiankin kanssa.

D-vitamiini

Veren liian suuri kalsiumpitoisuus, hyperkalsemia, voi johtua liiallisesta ravinnosta saadusta D-vitamiinista, jonka vuoksi kalsium imeytyy liian tehokkaasti elimistöön. Tällöin D-vitamiinia on kuitenkin käytettävä pitkän aikaa ja yli kymmenkertaisesti normaalitarpeen. Vaikeaan hyperkalsemiaan liittyy esimerkiksi väsymystä, ruokahaluttomuutta, vatsavaivoja, keskittymiskyvyn puutetta ja suurentunut vaara munuaiskivien muodostumiseen ja munuaisen vajaatoimintaan. Riskiä lisää, jos D-vitamiinilisiä käytetään nesteen poistoon tarkoitettujen lääkkeiden kanssa.

D-vitamiini saattaa myös vähentää kolesterolia alentavien lääkkeiden vaikutusta sekä vaikuttaa tiettyihin verenpainelääkkeisiin.

Kalsium

Kalsiumlisät voivat vaikuttaa kilpirauhasen vajaatoimintaan määrättyjen lääkkeiden toimintaan, minkä vuoksi kalsiumlisä kannattaa ottaa vähintään neljä tuntia kilpirauhaslääkityksen ottamisen jälkeen. 

Kalsiumlisät voivat myös nostaa riskiä veren liian suureen kalsiumpitoisuuteen, hyperkalsemiaan, erityisesti ihmisillä, joiden munuaiset eivät toimi normaalisti.

Melatoniini

Melatoniinin on tarkoitus auttaa nukahtamisessa, mutta rauhoittavien ja masennukseen käytettyjen lääkkeiden kanssa syötynä ravintolisä voi aiheuttaa liiallista uneliaisuutta ja lisätä melatoniinin haittavaikutuksia. Näitä ovat väsymys, huimaus sekä päänsärky.

Melatoniini voi vaikuttaa myös veren hyytymiseen ja lisätä verenvuodon vaaraa ihmisillä, joilla on ennestään verenvuotohäiriöitä.

Mäkikuisma

Masennukseen käytetty luonnonlääke, mäkikuisma, voi muuttaa monien lääkkeiden – kuten kalsiumkanavien salpaajien, raskauden ehkäisyvalmisteiden ja antibioottien – pitoisuutta veressä.

Kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsivien ei välttämättä mäkikuismaa kannattaisi käyttää, sillä ravintolisä voi lisätä sairauteen liittyviä maanisia jaksoja ja nopeuttaa maanisten ja masennusjaksojen välistä kiertoa. Mäkikuisman käyttö voi olla riski myös masentuneille ja skitsofreniaa sairastaville, joille ravintolisän käyttö voi aiheuttaa maniaa tai psykoosin. Nämä haittavaikutukset ovat kuitenkin hyvin harvinaisia mäkikuismauutteen käytön yhteydessä.

Sinkki

Ylenmääräinen sinkin saanti voi aiheuttaa kuumetta, yskää, mahakipuja ja väsymystä. Yli 100 milligrammaa sinkkilisää päivässä tai sinkkilisän pitkäaikainen käyttö voi kaksinkertaistaa riskin eturauhassyöpään. Lisäksi sinkkilisän käyttö yhdessä monivitamiinien kanssa saattaa lisätä riskiä kuolla eturauhassyöpään.

Liiallinen sinkin saanti voi estää kuparin ja raudan imeytymistä. Tämä saattaa altistaa sepelvaltimotaudille ja anemialle. Sinkkivalmisteet voivat myös heikentää antibioottien tehoa.

Diabeetikkojen kohdalla sinkkilisät voivat alentaa veren sokeripitoisuutta.

Lue myös:

    Uusimmat