Saatko helposti mustelmia? Viisi syytä ruhjeiden taustalla – näistä oireista lääkäriin

mustelma
Osalle tulee mustelmia helpommin kuin toisille. Shutterstock
Julkaistu 03.08.2021 07:11
Toimittajan kuva

Jasmin Vainio

jasmin.vainio@mtv.fi

Mustelmien takaa löytyy monta selitystä.

Ihmetteletkö, kun sääriisi ja muualle vartaloon ilmestyy mustelmia kasapäin, vaikket olisi sen kummemmin telonut itseäsi?

Lue myös: Lääkärit diagnosoivat suun haavauman angiinaksi – olikin merkki vaarallisesta sairaudesta: "Jos en olisi mennyt lääkäriin, en olisi selvinnyt"

Mustelmat syntyvät, kun verisuonet puhkeavat ja sen seurauksena vuotavat verta ihon alle. Se on usein seurausta lihas- ja sidekudosvammasta, kertoo American Academy of Orthopedic Surgeons -järjestö. Elimistön siivoojasolut poistavat vuotaneen veren runsaassa viikossa, kertoo Terveyskirjasto.

Yleensä mustelmille löytyy hyvä selitys, mutta jos epäröit yhtään ja olet huolissasi terveydestäsi, on hyvä hakeutua ammattilaisen vastaanotolle, toteaa lääketieteen professori Margaret Ragni Pittsburghin yliopistosta Health-sivustolle.

Mustelmaherkkyys on yksilöllinen ominaisuus. Seuraavista syistä joillekin tulee helpommin mustelmia kuin toisille.

Urheilu

Mustelmia saattaa syntyä helpommin, jos urheilet paljon – olit sitten huippu-urheilija tai harrastelija. Lääketieteen professori Ragni toteaa, ettei mustelmista ole syytä huolestua, paitsi jos tarkastelet asiaa esteettisestä näkökulmasta.

Pienet mustelmat eivät vaadi hoitoa, mutta entä isommat, jotka ovat tulleet esimerkiksi kovan iskun tai kaatumisen seurauksena?

Mustelman paranemista voi nopeuttaa nostamalla loukkaantuneen raajan ylös. Toinen vaihtoehto on pitää jääpakkausta mustelman päällä 15 minuuttia kerrallaan ensimmäisen kahden vuorokauden aikana. Sen jälkeen mustelmakohtaa voi hautoa lämpimällä.

Lue myös: Vanhemmat huomasivat ristiäisissä oudon mustelman vauvan kädessä – Eemeli sai puolivuotislahjakseen harvinaisen diagnoosin: ”Onneksi ei tuu päänkokoista haavaa”

Ikääntyminen

Ikääntynyt keho ei palaudu vammoista niin hyvin kuin nuorempi, joten jo pieni kolahdus voi saada aikaan mustelman.

– Iän myötä ihomme ja verisuonemme muuttuvat hauraammiksi ja alamme menettämään kollageenia, elastaania sekä ihonalaista rasvaa, joka suojaa ja pehmittää pieniä verisuonia, ihotautilääkäri Suzanne Friedler kertoo.

shutterstock_694634542

Myös eri sairaudet voivat vaikuttaa mustelmaherkkyyteen. Shutterstock. 

Auringonotto

Ihon pitkään jatkunut altistuminen auringolle ilman suojausta voi heikentää verisuonten seinämiä, minkä seurauksena voi syntyä mustelmia.

Mustelmille voi löytyä apua myös kosmetiikasta. Amerikkalaisesta Osteopathic College of Dermatology -korkeakoulusta kerrotaan, että retinoli ja AHA-happo voivat auttaa mustelmien paranemiseen.

Lue myös: Meikki ei ole riittävä suoja auringolta – näin ehkäiset ihon ennenaikaista vanhenemista

Lääkkeet

Verenohennuslääkkeiden, ibuprofeiinin ja aspiriinin pitkäaikainen käyttö voi saada aikaan mustelmia, erityisesti ikääntyneillä.

Tulehduskipulääkkeet ja verenohennuslääkkeet vaikuttavat veren hyytymiseen. Keskustele aina ensin lääkärisi kanssa ennen kuin suunnittelet lopettavasi lääkitystä.

Eri sairaudet

Maksan vaurioitumisen seurauksena veressä voi olla vähemmän verihiutaleita, mikä vaikuttaa normaaliin veren hyytymiseen. Vähäisempi määrä verihiutaleita aiheuttaa helpommin mustelmia, professori Ragni toteaa.

Maksan vaurioitumisen voi aiheuttaa C-hepatiitti ja esimerkiksi alkoholi. Ragni muistuttaa, ettei mustelmia tule liittää oitis maksasairauteen, sillä taustalla voi olla jotain muuta.

Verisyöpää sairastavilla syntyy helpommin mustelmia, kertoo Iso-Britannian hyväntekeväisyysjärjestö Leukemia Care. Mustelmat syntyvät, kun kehossa ei ole tarpeeksi terveitä verisoluja. Sairastavilla mustelmat saattavat ilmestyä usein erikoisiin paikkoihin, kuten selkään ja käsiin. Mustelmien haalistuminen kestää myös kauemmin.

Milloin lääkäriin mustelman takia?

Mustelmien vuoksi on syytä hakeutua lääkärin tutkimuksiin, jos mustelmia ilmaantuu ilman syytä. Myös verenohennukseen käytetyn varfariinin käytön aikana ilman syytä ilmaantuneet mustelmat ovat aihe hakeutua hoitoon.

Lääkärin pakeille on syytä mennä myös, mikäli mustelmien lisäksi potee yleisoireita, kuten väsymystä ja laihtumista.

Lue myös: Lilyn, 20, oireet sivuutettiin luulosairautena – sitten lääkärikin huolestui: "Jälkikäteen ajatellen minulla oli kaikki oireet"

Opettele videolta, miten Heimlichin ote tehdään – voit tulevaisuudessa pelastaa hengen!

2:02img

Lähde: Health.com, Terveyskirjasto

Tuoreimmat aiheesta

Iho-ongelmat