Sairaalloisen lihavien synnyttäjien määrä kaksinkertaistui 15 vuodessa: Lääkärit kertovat, miten ylipainon riskejä raskauden aikana voidaan vähentää
Suomessa lihavien synnyttäjien määrä kasvoi 44 prosenttia ja sairaalloisen lihavien 103 prosenttia vuosien 2004–2018 välisenä aikana. Lihavuuden tiedetään lisäävän raskauden ja synnytyksen aikaisia riskejä, mutta ylipainoista odottajaa ei ole silti syytä saattaa riskipuheella kauhun valtaan. Lääkäreillä on paljon keinoja, joilla riskejä voidaan pienentää niin raskauden kuin synnytyksen aikana.
Tampereen ja Itä-Suomen yliopiston vuonna 2022 julkaisemassa tutkimuksessa esiin tullutta ylipainoisten synnyttäjien määrän kasvua pidetään huolestuttavana, koska ylipainon tiedetään lisäävän synnytyksen komplikaatioriskiä.
MTV Uutisten 29. huhtikuuta julkaisemassa artikkelissa kävi ilmi, että sillä, miten riskit otetaan ylipainoisen odottajan kanssa esille neuvolassa ja synnytyssairaalassa, on kuitenkin iso merkitys.
Odottavat äidit Iira Putro ja Miisa Asikainen olivat kokeneet värittyneen riskipuheen läskivihaksi, mikä oli vaikuttanut merkittävästi heidän hyvinvointiinsa raskauden aikana.
Putro, Asikainen sekä doula Anna-Riitta Kässi peräänkuuluttivat artikkelissa ylipainoisten odottajien inhimillistä kohtelua ja neutraalia otetta riskeistä puhuttaessa neuvolassa ja synnytyssairaalassa.
Lohjan sairaalassa työskentelevä naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, osastonylilääkäri Hanna Rouhe on samaa mieltä siitä, että riskeillä pelottelun sijaan ylipainoista odottajaa tulisi kuunnella ja motivoida toimimaan oman ja vauvansa terveyden hyväksi parhaalla tavalla.
– Itse puhun yleensä todella vähän riskeistä ja yritän löytää keinoja, joilla tuleva äiti voi itse parantaa mahdollisuutta siihen, että raskaus ja synnytys sujuvat hyvin ylipainosta huolimatta. Pyrin tuomaan sellaista ajatusta esille, että kun toimit näin ja me teemme osamme, niin pienennämme riskiä näihin asioihin raskauden ja synnytyksen aikana.
Lue lisäksi: Kirurgi havainnollistaa sormillaan, miltä vatsalihasten erkaantuma oikeasti näyttää: "Voin tuntea hänen aorttansa"
Rouhe tuo esille myös, että geenit vaikuttavat paljon ylipainon riskien vakavuuteen.
– On olemassa ylipainoisia ihmisiä, jotka ovat muuten täysin terveitä ja heillä myös raskaus ja synnytys voi sujua ongelmitta. Toisaalta on myös normaalipainoisia odottajia, joilla voi ilmetä ongelmia. Siinä mielessä paino ei ole ainoa määrittävä asia, mutta ylipainoisella ne ilmenevät ongelmat ovat usein vakavampia ja niitä on enemmän kuin normaalipainoisilla.
Hoitohenkilökunnalla velvollisuus keskustella raskauden ja synnytyksen riskeistä
Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri ja osastonylilääkäri Marian Jaalama Kanta-Hämeen keskussairaalasta kuvailee riskien esiin ottamista ylipainoiselle odottajalle tilanteeksi, jossa hoitohenkilökunta on usein "puun ja kuoren välissä".
– Lääkärillä on velvollisuus käydä läpi hoitoon liittyvät riskit. Esimerkiksi sektiossa odottajan ylipaino lisää merkittävästi riskejä esimerkiksi haavainfektioihin, tukoksiin ja vuotoon. Nämä riskit on tärkeä tiedostaa, jos odottaja toivoo synnytystavaksi leikkausta.
Samalla asiantuntijat tiedostavat, että paino voi olla monelle herkkä ja hankala aihe.
– Raskauden aikana paino ja kehonkuva muuttuvat ja gynekologin vastaanotolla potilas joutuu paljastamaan vatsan alueen, mikä voi sekin olla omiaan lisäämään jopa häpeää omaa painoa kohtaan.
Koska hoitotyötä tekevillä on velvollisuus käydä myös raskauteen ja synnytykseen liittyvät riskitekijät läpi potilaan kanssa, ovat sekä Jaalama että Rouhe pyrkineet noudattamaan vastaanotolla lähestymistapaa, jossa potilaalle perustellaan, miksi riskit, ja niiden vuoksi myös paino ja sen seuranta, pitää ottaa puheeksi.
– Odottajan paino ja sen nousu ovat meille tärkeitä tietää esimerkiksi mahdollista anestesiaa tai annettavia lääkeannoksia varten. Nopea painonnousu voi myös kuvata tiettyjä raskauskomplikaatioita, kuten raskausmyrkytystä, kertoo Jaalama.
– Yleensä kysyn, sopiiko potilaalle, että keskustelemme aiheesta. Jos huomaan, että asia on erityisen herkkä tai siitä on hankala puhua esimerkiksi syömishäiriön vuoksi, voimme esimerkiksi sopia, ettei potilas itse saa tietää painoaan tai sen nousua raskauden aikana. Voidaan myös sopia, että riskeistä puhutaan vain kerran.
Rouhe kertoo, että ylipainoiset odottajat ovat yleensä itse hyvin tietoisia painostaan ja siitä, että ylipaino lisää riskejä raskauteen ja synnytykseen.
– Usein aiheesta keskusteltaessa käy myös ilmi, ettei painonhallintaan ole koskaan tarjottu minkäänlaista apua, vaikka ylipainosta olisi keskusteltu.
Hyvin yleistä on, että kun aihetta lähestyy tekemättä ennakko-oletuksia potilaan elintavoista, syntyy aiheesta hyvä ja rakentava keskustelu, jonka jälkeen tuleva äiti on jopa helpottunut, Rouhe kertoo.
– Minulla on tapana kertoa, että synnytykseen liittyy ylipainoisena enemmän riskejä avaamatta niitä sen enempää. Kerron, että varaudumme tiettyihin asioihin tekemällä tiettyjä toimenpiteitä ajoissa, jotta on pienempi riski sille, että joitain ongelmia tulee. Käytän usein vertausta: kun ottaa sateenvarjon mukaan, ei sada. Tähän yleensä reagoidaan hyvin helpottuneena.
Näin ylipainon riskejä raskauden aikana voidaan loiventaa lääketieteellisesti
Ylipainoinen tai massiivisesti ylipainoinen odottaja voi vaikuttaa itse raskauden ja synnytyksen aikaisiin riskeihin muun muassa noudattamalla raskausdiabeetikoille suunniteltua ruokavaliota.
– Se tarkoittaa säännöllistä ruokailurytmiä, lautasmallin noudattamista ja runsas hiilihydraattisten tuotteiden selkeää vähentämistä.
Rouhe kertoo, että uusien tutkimusten mukaan raskauden aikainen ruokavalio ja terveys vaikuttavat merkittävästä jälkeläiseen. Puhutaan epigeneettisistä muutoksista.
– Saattaa siis olla, että ylipainoisen monipuolisesti ja terveellisesti syövän odottajan lapsella on parempi ennuste kuin hoikan, huonosti syövän, odottajan lapsella. Siten odottajan lähtöpaino ei ole se ainoa ratkaiseva tekijä.
Rouheen mukaan tärkeää olisi, ettei ylipainoisen odottajan paino pääsisi nousemaan raskauden aikana.
– Kun paino ei lähde nousemaan entisestään, vähenee riski siihen, että vauva kasvaa liian pienenä tai liian suurena. Samalla varmistetaan, että vauva mahtuu syntymään ongelmitta ja vähennetään muita raskaus - ja synnytyskomplikaatioita.
– Ongelmia tulee harvoin, koska seuraamme raskauksia tarkemmin ja suunnittelemme synnytyksen ajoituksen ja synnytystavan riskiä vähentäen.
Painonhallinnalla voidaan myös pienentää raskausdiabeteksen puhkeamisen riskiä.
Raskaudenaikaista verenpaineen nousua ja raskausmyrkytystä voidaan puolestaan vähentää sillä, että ylipainoiselle odottajalle aloitetaan päivittäinen mini-aspiriiniannos raskausviikolta 12 alkaen.
– Tämä parantaa muutenkin istukan toimintaa ja vähentää siten myös kasvuhäiriöitä.
Mitä enemmän ylipainoa, sitä enemmän varokeinoja
Mitä enemmän synnyttäjällä on ylipainoa, sitä enemmän erilaisia varokeinoja komplikaatioiden varalle tehdään.
– Kaikki odottajat, joiden BMI on 40 tai sen yli, ohjataan synnytystapa-arvioitiin äitiyspolille raskausviikolla 36. Siellä synnytysten erikoislääkäri ja anestesialääkäri käyvät läpi yhdessä, miten erilaisiin vastaantuleviin tilanteisiin voidaan valmistautua.
Synnytystapa-arvioinnissa lääkärit tutkivat odottajan synnytysedellytykset. Tutkimus tehdään myös mahdollisen sektion varalta. Tutkimuksen perusteella lääkärit tekevät suunnitelmat etukäteen, jotta molemmat synnytystavat ovat mahdollisimman turvalliset.
Anestesialääkäri arvioi, miten puudutus onnistuu ja miten potilaalle saa suoniyhteyden.
Synnytyksen aikana potilaalle avataan ajoissa kaksi suoniyhteyttä mahdollisia lääkityksiä ja hätätilanteita varten, koska tämä saattaa olla haasteellista ja viedä liikaa aikaa kiiretilanteessa.
Myös epiduraalikatetri laitetaan paikoilleen ajoissa, vaikka puudutusta ei vielä tarvitsisikaan. Itse puudutusaine laitetaan vasta tarpeen mukaan. Tämä vähentää riskiä päätyä nukutukseen keisarileikkauksen tai muiden synnytyksen jälkeisten toimenpiteiden yhteydessä. Nukutukseen liittyvät riskit ovat merkittävästi ylipainoisilla selkeästi korkeammat.
Synnytyksen vuotoriskiä voidaan vähentää antamalla tehokkaampaa kohtua supistavaa lääkettä.
Happosalpaajalla puolestaan neutralisoidaan vatsahappoja, jolla vähennetään riskiä, että hapanta vatsan sisältöä päätyy hengitysteihin. Samasta syystä ylipainoiselle synnyttäjälle tarjotaan vain nestemäistä ruokaa synnytyksen käynnistymisen jälkeen.
Uusi malli ylipainoisten odottajien hoitamiseen kehitteillä Lohjalla
Hanna Rouhe on yhdessä moniammatillisen tiimin kanssa kehittänyt uudenlaista tapaa puuttua odottajien ja synnyttäjien ylipainoon. Projekti on tehty yhteistyössä lihavuusyksikön, psykiatrian ja perusterveydenhuollon kanssa.
Alueen terveydenhoitajia ja lääkäreitä on koulutettu ylipainoisen odottajan kohtaamiseen, tukemiseen ja hoitoon ohjaamiseen.
– Tarjoamme raskaana oleville mahdollisuuden saada apua lihavuuden hoitoon. Tietenkin tämä tehdään vain, jos potilas on siihen itse halukas. Emme pakota ketään.
Uuden toimintamallin mukaan niille odottajille, joiden painoindeksi on yli 35, annetaan täytettäväksi seulontalomake, jonka pyrkimyksenä on selvittää ylipainon taustoja ja syitä.
– Lomakkeessa käydään läpi ruokailutottumuksia, liikuntatottumuksia, ahmintatottumuksia ja sitä, tunnistaako potilas ne tekijät, jotka ovat vaikuttaneet painon nousuun historiassa, kuten stressi, mielialalääkkeet, kilpirauhassairaudet ja uniongelmat.
– Vastausten perusteella ohjaamme potilaan esimerkiksi verkossa toimiviin Mielenterveystalon tai Painonhallintatalon asiakkaiksi tai tarvittaessa ravitsemusterapiaan tai psykiatrianpolille.
Lue lisäksi: 10-vuotias toi 600 gramman ylipainostaan hälytysviestin koululta – Ville-isä: "Iski aikamoinen raivo"
Läpi raskauden potilaalla on mahdollisuus saada myös ruokaohjausta neuvolasta. Synnytyksen jälkeen potilas voidaan ohjata Painonhallintatalon asiakkaaksi ja imetyksen päätyttyä painonhallinnan tueksi voidaan aloittaa lääkitys.
– Jos nämä keinot eivät tuo tulosta, tarvittaessa ohjaamme potilaan jatkohoitoon lihavuusyksikköön.
Rouhe kertoo, että suunnitteilla oli myös liikuntaryhmä ylipainoisille odottajille ja synnyttäneille, mutta sitä ei vielä pilottivaiheeseen saatu.
– Toivomme, että se onnistuu myöhemmin. Tavoitteena on saada tämä uusi toimintamalli käyttöön koko HUS-alueelle.
Marian Jaalaman mukaan myös Kanta-Hämeen keskussairaalassa on suunnitteilla merkittävästi ylipainoisten odottajien tehostettua ruokavalio- ja liikuntaohjaus sekä tukea raskausaikaan.
– Tutkimusten mukaan alkuraskaudessa annettu yksilöllinen ohjaus motivoituneille odottajille vähentää raskausdiabeteksen esiintymistä merkittävästi.
Lue vielä: Pitävätkö äidinmaidonkorvikkeiden terveysväittämät paikkansa? Tutkijat kaipaavat tiukempaa valvontaa
Lähteet: Tampereen yliopisto
Uusimmat
-
20:42
HIFK:n maalissa pelottava käänne – huimavireinen Iiro Pakarinen koki kovia
-
20:41
Jari kaatoi useita kymmeniä puita hautausmaalla – kaksi erikoisen onnekasta sattumaa
-
20:29
Autoilija, älä erehdy pitämään tätä pelkkänä kosmeettisena haittana – korjaa nopeasti
-
20:18
Leo Komarovin hermot kireällä Nordiksella – yksi kyseenalainen ele oli liikaa
-
20:10
Jari-myrskystä useiden miljoonien lasku sähköyhtiöille
-
20:06
Kemissä tehtiin historiallinen ennätys: Jari vei vedet rannasta
-
20:05
Grahn-Laasonen: Nikotiinipussien maut rajataan kahteen
-
20:00
Salkkarit-kurkistus julki! Hahmo herää toisen vierestä
-
19:57
Uutta tietoa Kanadan mysteerimöykyistä: "Ei luonnollista alkuperää"
-
19:49
Trumpin nimittämä tuore oikeusministeri Matt Gaetz vetäytyy pestistään
-
19:38
Kaukojunissa ja lennoissa pahoja myöhästymisiä, sähköttä lähes 18 000 – MTV seuraa Jari-myrskyä
-
19:30
Näin marraskuun Jari-myrskyssä surffataan – "Emme olleet ikinä nähneet vastaavaa"
-
19:26
Nyt uudesta ohjuksesta puhuu Putin: "Meillä on oikeus iskeä maihin, joiden ohjuksia Ukraina käyttää iskuissa Venäjälle"
-
19:21
IFK:lta klassikkotemppu Helsingissä – Ässille inhottava käänne
-
19:05
Tietyssä tilanteessa Arman Alizad näkee kuolemantuomion tarpeellisena: "Sellaiselle voi tuoda keskiajan takaisin"
-
19:01
"Jotkut saattavat parantua jopa oireettomiksi" – masennukseen apua stimulaatiohoidoilla?
-
18:55
Näin komeasti talvinen Jari salamoi – meteorologi ukkosvideoista: "Harvemmin näitä kohdalle osuu"
-
18:31
Niko Simola valittiin Ammattiliitto Pron uudeksi puheenjohtajaksi – Antti Rinne ei yltänyt kärkikahinoihin
-
18:19
Venäjän epäillystä mannertenvälisestä ohjushyökkäyksestä leviää vahvistamattomia videoita – näin arvioi Jarmo Lindberg
-
18:11
Uusi koulukotipaljastus: Pikkujoulut ja työhyvinvointia valtion piikkiin päällikön omissa ravintoloissa
-
Lataa lisää