SAK: Hallituksen suunnitelma työntekijän irtisanomissuojan heikentämisestä kansainvälisten sopimusten vastainen

SAK:n lakimies painottaa, että pelkkä asiallisuuden vaatimus ei täytä kansainvälisiä eikä kotimaisiakaan sopimusoikeuden velvoitteita.

Hallitusohjelman esitys työntekijän irtisanomissuojan heikentämisestä on kansainvälisten sopimusten vastainen, sanoo Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen hallitusohjelmassa on kirjaus, jonka mukaan henkilöön liittyvän irtisanomisperusteen sääntelyä muutetaan siten, että työsopimuksen päättämiseen riittäisi jatkossa asiallinen syy. Nykyisin edellytetään asiallista ja painavaa syytä.

Lehto sanoo SAK:n verkkosivuilla, että tällainen muutos ei ole Suomea sitovien kansainvälisten sopimusten eikä Euroopan unionin perusoikeuskirjan mukaan mahdollista.

Lehdon mukaan Kansainvälisen työjärjestön ILO:n yleissopimus edellyttää pätevää perustetta. Lisäksi hän sanoo, että Euroopan neuvoston sosiaalisen peruskirjan mukaan lain on suojattava jokaista perusteettomalta irtisanomiselta.

–  Sopimuksissa ei ole tarkemmin kerrottu, mitä perusteettomuudella tarkoitetaan ja miten sitä tulee yksittäistapauksessa arvioida. Suomen työsopimuslaissa asia on ratkaistu niin, että irtisanominen arvioidaan kokonaisharkinnalla, jossa sekä taloudellinen ja tuotannollinen että henkilöstä johtuva irtisanominen edellyttää aina asiallista ja painavaa syytä, Lehto sanoo.

Lehdon mukaan irtisanomisen oikeuttavien syiden pitää olla enemmän kuin asiallisia.

–  Pelkkä asiallisuuden vaatimus ei täytä kansainvälisiä eikä kotimaisiakaan sopimusoikeuden velvoitteita, Lehto painottaa.

Lue myös:

    Uusimmat