Sanoman hallitus käsitteli tietovuotojuttua: HS:n päätoimittajalla varaukseton luottamus

kaius niemi
Päätoimittaja Kaius Niemellä on hallituksen varaukseton luottamus, yhtiö tiedottaa.All Over Press
Julkaistu 22.12.2017 15:08(Päivitetty 22.12.2017 18:28)

MTV UUTISET–STT

HS:n päätoimittaja antoi tänään selvityksen Puolustusvoimien Viestikoekeskusta koskeneesta jutusta.

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi on tänään antanut Sanoman hallitukselle selvityksen Puolustusvoimien Viestikoekeskusta koskeneesta jutusta. Sanoman tiedotteen mukaan Niemellä on hallituksen varaukseton luottamus.

– Hallitus oli yksimielinen, ja luottamusta sinänsä ei ole kyseenalaistettu, Sanoman viestintäjohtaja Hanna Johde sanoo STT:lle.

Johde ei osaa tarkemmin kommentoida tänään saatua selvitystä eikä sitä, mitä hallitus kokouksessaan keskusteli.

– Hallitus sai selvityksen Hesarin toimituksellisista prosesseista. Se kattoi yleiset toimitukselliset prosessit.

Sanoman hallitus pyysi Niemeltä selvitystä journalistisesta prosessista viime sunnuntaina jutun julkaisun jälkeen. Juttu julkaistiin lauantaina. Paljon kritiikkiä saaneessa jutussa käytettiin lähteenä Puolustusvoimien salaisia asiakirjoja.

Keskusrikospoliisi tutkii HS:n uutisointia epäiltynä turvallisuussalaisuuden paljastamisena. Vuotoa tutkitaan virkasalaisuuden rikkomisena. Niemi on itse sanonut lehdessä, ettei HS onnistunut ymmärrettävästi perustelemaan salaisten tietojen käyttöä ja kytkemään sitä osaksi tiedustelulain valmistelua.

Niemi sanonut aiemmin, että seisoo uutisen takana

STT ei tavoittanut Kaius Niemeä tai Sanoman hallituksen puheenjohtajaa Pekka Ala-Pietilää kommentoimaan Sanoman tiedotetta. Niemi on aiemmin tällä viikolla sanonut, että lehti seisoo edelleen tiedustelu-uutisensa takana. Helsingin Sanomat katsoo, ettei se ole rikkonut mitään lakia, Niemi sanoi Ylen A-studiossa maanantaina.

Niemen mukaan viranomaisten voimakas reagointi juttuun yllätti, ja esiin noussut kritiikki ja huoli otetaan vastaan. Hän huomautti samalla, että monet Suomessa turvaluokitellut asiat ovat avoimia tietoja esimerkiksi Ruotsissa.

– Turvaluokitus on aina viranomaisen tekemä luokitus. On erilaisia tapoja nähdä näitä turvaluokituksia, Niemi sanoi.

Journalismin tutkija pitää selvityksen pyytämistä järkevänä

Pitkäaikainen journalismin tutkija, johtaja Risto Kunelius Tampereen yliopistosta arvioi, että Niemen hallitukselta saama luottamus on hyvä asia.

– Jos hallitus olisi nyt päättänyt toisin, seuraava päätoimittaja olisi joutunut arvioimaan sitä, miten toimitus toimii tällaisessa asiassa. Keskustelu on kesken, ja se jatkuu. Pidän sinänsä järkevänä, että hallitus pyysi selvitystä, Kunelius sanoo.

Hänen mukaansa siinä, että hallitus pyytää päätoimittajalta selvitystä, ei ole kyse poikkeuksellisesta asiasta. Hänen mukaansa Helsingin Sanomien kaltaisessa vaikutusvaltaisessa mediassa hyvä omistaja tällaisessa tilanteessa on sellainen, jolla on harkintakykyä ja hermoja.

– Sen täytyy ajatella asiaa myös siltä kannalta, että suuren yleisön luottamus on tärkeää. Kun päätoimittaja puheenvuorossaan puolusti perusteita jutun julkaisulle, nyt niille periaatteille on tullut jonkinlainen legitimiteetti omistajan taholta.

Hänen mukaansa selvityksen pyytäminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että omistaja suoraan puuttuisi journalistisiin sisältöihin.

– Peruslinjahan on se, että omistajat valitsevat päätoimittajan ja päätoimittaja vastaa sisällöistä. Päätoimittajan tehtävä on olla se, joka tekee sisällölliset ratkaisut. Hallituksen tehtävä on vain arvioida sitä, että luottaako se päätoimittajaan, ei puuttua juttujen yksittäisiin sisältöihin, Kunelius sanoo.

Kunelius näkee kohussa hyvääkin.

– On hyvä, että keskustellaan tiedustelun, valtion ja journalismin välisestä suhteesta ja myös kansalaista koskettavan tiedustelun avoimuuden rajoista. Ja siihenhän tämä keskustelu on johtanut, Kunelius pohtii.

Tuoreimmat aiheesta

Helsingin Sanomien tiedustelukohu