Selvät säännöt auttavat sosiaalisessa mediassa

Sosiaalisessa mediassa on monta hyvää puolta, esimerkiksi kirjoitus- ja kielitaidon kohentuminen.Colourbox
Julkaistu 19.08.2013 13:35(Päivitetty 19.08.2013 14:52)

Yhteiset pelisäännöt sosiaalisessa mediassa ovat tärkeitä koko perheelle. Myös vanhempien kiinnostus ja halu oppia uutta luovat hyvän pohjan nuoren toimintaan sosiaalisessa mediassa.

Ehkäisevä päihdetyö -yhdistyksen internet- ja mobiilityöstä vastaava Ilmo Jokinen kannustaa vanhempia sopimaan ensimmäiseksi pelisäännöt, mitä sosiaalisessa mediassa saa tehdä. Perussääntö on, että mitä enemmän tulee ikää, sitä enemmän saa tehdä.

– Sovitaan, eikä vain toivota, että asiat menisivät hyvin, Jokinen painottaa.

Netissä lapsi ja nuori saattaa joutua vahingossa paikkoihin, mihin ei halua. Ikävistäkin asioista vanhempien tulisi puhua etukäteen ja kertoa, mitkä asiat eivät ole hyväksi.

– Sen uskominen voi kyllä viedä paljon aikaa, Jokinen naurahtaa mutta kannustaa vanhempia olemaan sinnikkäitä.

Ole kiinnostunut nuoren some-ystävistä

Vanhempien on tärkeää olla tietoinen ja ennen kaikkea kiinnostunut lasten ja nuoren tekemisistä sosiaalisessa mediassa.

– Mitä siellä teet, kenen kanssa olet, mitä ohjelmia käytät, missä piireissä liikut, minkälaisissa keskusteluringeissä olet.

Jokisen mukaan on myös hyvä olla selvillä, kenen ja minkä ikäisten kanssa lapsi viettää aikaa. Hän ottaa esimerkin sosiaalisen median ulkopuolelta.

– Jos 11-vuotias liikkuu 15-vuotiaiden kanssa, niin voi miettiä, että miksi hän haluaa olla tässä porukassa.

Ota selvää palveluiden ikärajoista

Useimmissa amerikkalaispalveluissa, kuten Facebookissa käyttäjien ikäraja on 13 vuotta.

Jokinen kehottaa vanhempia ottamaan selvää palveluiden ikärajoista. Esimerkiksi yhteisöpalvelu Facebookissa käyttäjien ikäräja on 13-vuotta, kuten useimmissa muissakin amerikkalaisissa palveluissa.

– Jos jollain paikalla on säännöt, niitä pitäisi noudattaa. Se antaa nuorelle signaalin myös siitä, että säännöillä on merkitystä. Jos perhe tekee 7-vuotiaalle Facebook-sivut, niin se on erikoista, että miksi hän on siellä koska hänen pitää leimata itsensä vanhemmaksi sinne pääsemiseksi.

Facebookin tai muiden ikärajallisten palveluiden sijaan vanhempien ja lasten yhteistä sosiaalisen median käyttöä voivat olla esimerkiksi kuvien jakaminen ja yhdessä pelaaminen.

– Kyllä verkossakin pelaaminen rakentaa samanlaisia kontakteja toiseen siinä missä vanhanajan lautapelitkin, Jokinen sanoo.

Lue lisää:

MTV3 Koti:

EHYT ry: Sosiaalisen median huoneentaulu tuo tukea vanhemmille

Kuvat: Colourbox

Mari Mäkinen / MTV3

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle