Tutkijat selvittivät ruoansulatuskanavan sairauksien ja Parkinsonin taudin yhteyttä toisiinsa.
Tuore Gut-alustalla julkaistu tutkimus selvitti, että tietyt ruoansulatuskanavan ongelmat, kuten ärtyneen suolen oireyhtymä, nielemisvaikeudet ja ummetus, voivat olla varhaisia varoitusmerkkejä Parkinsonin taudista, kertoo New York Post.
Parkinsonin tauti johtuu aivojen syvien osien tyvitumakealueen hermosolujen vähittäisestä tuhoutumisesta, mutta tarkkaa syytä hermosolujen vaurioitumiseen ei tiedetä, kertoo Terveyskirjasto.
Lue myös: Tutkimus: Näin voit hidastaa Parkinsonin pahenemista, vaikka olisit jo sairastunut
Nämä suolisto-ongelmat yhdistettiin kohonneeseen Parkinsonin taudin riskiin
Asiantuntijat ovat uskoneet, että sairauden taustalla ovat sekä geneettiset tekijät että ympäristötekijät, mutta belgialaisen Leuvenin yliopistollisen sairaalan sekä yhdysvaltalaisen Mayo-klinikan tutkijat selvittivät ensi kertaa ruoansulatuskanavan sairauksien mahdollista yhteyttä kohonneeseen Parkinsonin taudin riskiin.
Tutkimus vertaili 24 642 Parkinsonia sairastavaa potilasta potilaisiin, joilla oli jokin muu neurologinen sairaus ja henkilöihin, joilla ei ole mitään neurologista sairautta. Sitten tutkijat jakoivat potilaat suoliston tilan mukaan.
Lue myös: Tämä määrä alkoholia viikossa näkyy aivoissa
Tutkijat seurasivat tutkimukseen osallistuneita potilaita kaikkiaan viiden vuoden jakson ajan ja tutkivat, keille heistä kehittyi tuona aikana Parkinsonin tauti tai jokin muu neurologinen sairaus.
Tuloksista kävi ilmi, että heillä, jotka kärsivät viivästyneestä vatsan tyhjenemisestä, nielemisvaikeuksista ja ummetuksesta, oli kaksinkertainen riski Parkinsonin taudin kehittymiseen viiden vuoden aikana. IBS, eli ärtyvän suolen oireyhtymä, ilman ripulia nosti riskiä 17 prosentilla, kertoo New York Post.
Sen sijaan IBD, eli tulehduksellinen suolistosairaus, ei nostanut Parkinsonin taudin riskiä.
Lue myös: Parkinsonin tautiin voi sairastua jo parikymppisenä – tällaiset ovat oireet
Lisää tutkimusta tarvitaan
Umpilisäkkeen poistaminen näytti vähentävän Parkinsonin riskiä, mutta tutkijat eivät tiedä, mitkä mekanismit tämän yhteyden taustalla toimivat.
Tutkimuksen tekijät päättelivät, että heidän tutkimuslöydöksensä antavat syytä valppauteen niiden potilaiden kohdalla, joilla on maha-suolikanavan oireyhtymiä ja näin ollen suurempi riski saada Parkinsonin tauti.
Tutkijat uskovat myös, että heidän löydöksensä korostavat tarvetta tutkia edelleen ruoansulatuskanavan roolia Alzheimerin taudissa ja aivoverisuonitaudissa.
Lue myös: Näin Parkinsonin tauti voi näkyä kävelyssä
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: Gut, New York Post, Terveyskirjasto