Sopupelijupakka yhä kesken

Vuoden 1998 pesäpallokausi päättyi täydelliseen kaaokseen. Lajin uskottavuutta nakertaneet väitteet sopupeleistä osoittautuivat syksyllä oikeiksi, ja Pesäpalloliitto julisti omat rangaistuksensa seuroille, toimitsijoille ja pelaajille. Lisäksi Veikkaus Oy pudotti pesäpallon vedonlyöntikupongeiltaan ja MTV3 päätti lopettaa Superpesis-ottelujen televisioinnin.

Koko pyykkiä ei ole kuitenkaan vielä pesty, sillä sopupelisotkun poliisitutkinta on yhä kesken. Edessä voi olla vuosia kestävä oikeusprosessi.

Sopupeliväitteet koskivat miesten Superpesiksen otteluja Seinäjoki-Kankaanpää ja Oulu-Jyväskylä (11. 8.) sekä Helsinki-Hamina, Siilinjärvi-Juva ja Kankaanpää-Oulu (13. 8.). Pesäpalloliiton ja Superpesiksen omissa tutkimuksissa ainoastaan Siilinjärvi-Juva-ottelu todettiin sopupeliksi. Seurat myönsivät itsekin, että Juva oli ostanut pelin voiton SiiPeltä 30 000 markalla. Näin Siilinjärvestä ja Juvasta tehtiin sotkun ainoat syntipukit, ja niille myös mätkäistiin kovimmat rangaistukset. SiiPe pudotettiin ykköspesikseen ja Juva suomensarjaan.

Henkilökohtaisesti kovimman rangaistuksen sai Juvan pelinjohtaja Hannu Manninen, jolle langetettiin pesäpalloiluun elinikäinen kilpailu- ja toimitsijakielto. SiiPen toiminnanjohtaja Kari-Pekka Heinonen ja Juvan rahastonhoitaja Jouko Paunonen saivat kolmen vuoden kilpailu- ja toimitsijakiellon. Lisäksi liitto asetti 5-10 ottelun peli- ja toimitsijakieltoja ja velvoitti kaikkia miesten superpesisjoukkueiden toiminnassa mukana olleita henkilöitä palauttamaan voittonsa pitkävedon kierroksilta 11. ja 13. elokuuta. Kymmenen ottelun rangaistuksen saivat mm. Tiikerien ja Haminan pelinjohtajat Pasi Niemelä ja Jari Heikkilä.

Poliisilla erilaista tietoa

Pesäpalloliiton lainopillinen neuvonantaja Hannu Palsola korosti, että päätökset perustuivat liiton omiin tutkimuksiin.
- Poliisin tutkimukset ja mahdolliset oikeudenkäynnit voivat tuoda esiin uutta. Jos joku todetaan epärehelliseksi, palaamme takaisin lähtöruutuun, Palsola sanoi.

Helsingin rikospoliisissa sopupelijupakan tutkintaa johtava Marko Rahikainen kertoi, että liiton päätös oli tehty sellaisten tietojen perusteella, jotka poikkeavat merkittävästi poliisin saamasta näytöstä tapahtumien kulusta.

Tiikerit pitää välivuoden

Sopupelijupakka tuli pesäpalloilulle kalliiksi. Laji uhkaa menettää merkittävän osan sponsoreistaan, ja ainakin Superpesiksen ottelut poistuvat Veikkauksen vedonlyöntikupongeilta. Myös televisiointisopimus MTV3:n kanssa tyrehtyi. Opetusministeriö aikoo kaiken lisäksi leikata Pesäpalloliiton valtionapua tuntuvasti, alustavan esityksen mukaan 350 000 markalla. Liiton saama valtionapu on ollut noin 2,5 miljoonaa markkaa.

Kuinka monta joukkuetta miesten pääsarjassa sitten pelaa ensi kesänä? Siilinjärven pudottaminen ykkössarjaan pudotti joukkueiden määrän 14:ään, mutta syksyllä varmistui myös, ettei suuren velkataakan rasittama Kaisaniemen Tiikerit pelaa ensi kaudella lainkaan. Superpesis-joukkueiden lukumäärä saattaa lopullisesti selvitä vasta sen jälkeen kun poliisin esitutkinta sopupelisotkusta on valmistunut. (STT)

Lue myös:

    Uusimmat