Suomalaisdiplomaatti Ylelle: Tästä asiasta Suomi voi antaa Turkille periksi – toisesta "ei yhtään"

3:23img
Haavisto tapasi Blinkenin Washingtonissa – Yhdysvallat on luottavainen Turkin, Suomen ja Ruotsin Nato-kiistan selviämiseen.
Julkaistu 28.05.2022 12:51

MTV UUTISET – STT

Pitkän linjan diplomaatti yllättyi Turkin kielteisestä suhtautumisesta Suomen Nato-jäsenyyteen: "Yhtäkkiä aivan kirkkaalta taivaalta välähti tällainen salama."

Suomi ja Ruotsi ovat Turkille vain välikappale ja Turkin protestien todellinen maali on Atlantin tuolla puolen, arvioi ministeri Jaakko Iloniemi Ylen Ykkösaamun haastattelussa.

Pitkän diplomaattiuran tehneen Iloniemen mukaan Turkin esittämiin Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä vastustaviin kommentteihin tulisi suhtautua rauhallisesti, sillä ne ovat "roiskeita, joita rapatessa tulee".

– Me olemme tässä nyt välikappale, ja todellinen maali on paljon kauempana, taitaa olla Atlantin tuolla puolen, Iloniemi sanoi Ylelle.

Lue myös: Suomi odottaa Yhdysvalloilta vipua Turkin vastahakoisuuteen – Haavisto tapaa Blinkenin illalla Washingtonissa

Turkki on viime päivinä toistuvasti ilmaissut vastustavansa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä vedoten muun muassa siihen, että maat majoittavat kurditerroristeja.

Iloniemi arvioi, että Yhdysvaltain suunnalta ei ole odotettavissa kovin jyrkkää suhtautumista Turkkiin.

– Täytyy muistaa, että Turkki on Yhdysvalloille hyvin tärkeä liittolainen ja näin ollen Yhdysvallat ei voi kovin voimakkaasti esiintyä Turkin suhteen, Iloniemi sanoi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jaakko Iloniemi toukokuussa 2022.

Iloniemi Ylellä: "Meillä oli korkean tason kontakteja Turkkiin aivan hiljattain ja silloin sanottiin, että kaikki on kunnossa".

"Asevientikiellossa joustamisen varaa"

Turkin kielteinen suhtautuminen Suomen Nato-jäsenyyteen oli Iloniemelle yllätys, sillä Suomen ja Turkin suhteet ovat olleet hyvät.

– Meillä oli korkean tason kontakteja Turkkiin aivan hiljattain ja silloin sanottiin, että kaikki on kunnossa. Nyt sitten yhtäkkiä aivan kirkkaalta taivaalta välähti tällainen salama, Iloniemi kuvaili.

Turkille mahdollisesti tehtävistä myönnytyksistä puhuttaessa Iloniemi arvioi, että asevientirajoituksista joustaminen on selvästi todennäköisempää kuin esimerkiksi Turkin pyytämien henkilöiden luovuttaminen Turkkiin.

Lue myös: "Erdoganin mukaan Suomi on terroristipesäke ja tietyllä tavalla hän on oikeassa" – tällä tilastolla väitteen voi perustella

Suomi ja Ruotsi ovat noudattaneet asevientikieltoa Turkkiin vuodesta 2019 alkaen Turkin Pohjois-Syyriassa harjoittamien sotatoimien vuoksi.

– Ihmisten luovutus on suuri periaatteellinen kysymys ja siinä ei sovi yhtään antaa periksi. Aseviennin kohdalla on enemmän harkinnan varaa, Iloniemi sanoi.

Lue myös: Turkilta on tullut Suomelle viime vuosina yhdeksän luovutuspyyntöä – kaksi ihmistä luovutettu

1:51img

Voivatko kurdit ja Turkki ylipäätään päästä sopuun? "Ei helppoa, mutta mahdollista".

Tuoreimmat aiheesta

Turkki