Suomalaistutkijat selvittivät, vähentääkö suurempi D-vitamiiniannostus varhaislapsuudessa psyykkisten oireiden riskiä kouluikäisenä

Millainen D-vitamiiniannos vauvalle tai taaperolle? Suomalaistutkimus esittää uutta tietoa D-vitamiinin saannin yhteydestä mielenterveyteen.

Suomalainen tutkijaryhmä selvitti, vähentääkö suositeltua annostusta suurempi päivittäinen D3-vitamiinilisä varhaislapsuudessa psyykkisten oireiden riskiä kouluikäisenä. Tutkimuksen toteuttivat yhteistyössä tutkijat Tampereen yliopistosta, Helsingin yliopistollisesta sairaalasta, Helsingin yliopistosta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Uusi tutkimus on osa Vitamin D Intervention in Infants (VIDI) -kliinistä tutkimusta, jossa selvitetään, miten varhainen D3-vitamiini-interventio vaikuttaa lapsen kasvuun ja kehitykseen, Tampereen yliopisto kertoo tiedotteessaan.

Tutkimukseen osallistuneet 346 lasta satunnaistettiin kahteen ryhmään. Toinen ryhmä sai nykysuositusten mukaisen 10 µg annoksen päivittäin, kun toinen ryhmä sai 30 µg annoksen kahden viikon iästä kahden vuoden ikään saakka.

Lapsia seurattiin vielä lasten ollessa 6–8-vuoden ikäisiä. Tässä viimeisessä sueurantavaiheessa lasten vanhemmat arvioivat lastensa psykiatrisia oireita.

Sisäänpäin suuntautunut pryykkinen oireilu vähäisempää korkeampaa D-vitamiiniannostusta saaneilla

Tutkijat havaitsivat, että suurempi vitamiinilisä pienensi sisäänpäin suuntautuneen psyykkisen oireilun riskiä, kun lapsi oli kouluikäinen. Korkeamman annoksen saaneiden lasten vanhemmat raportoivat siis vähemmän masentunutta mielialaa, ahdistuneisuuta ja vetäytyvää käyttätymistä kuin suositeltuja annoksia saaneiden lasten vanhemmat.

Tulosten mukaan sisäänpäin suuntautuneista psykiatrisista ongelmista kärsi vanhempien raporttien mukaan 11,8 prosenttia tutkituista lapsista, jotka olivat saaneet suositeltuja D-vitamiiniannoksia kahteen ikävuoteen asti. Tripla-annosta saaneista 5,6 prosentilla oli samoja ongelmia. 

– Tuloksemme viittaavat siihen, että suurempi D3-vitamiinilisäannos ensimmäisten elinvuosien aikana saattaa vähentää sisäänpäin suuntautuvan psykiatrisen oireilun riskiä myöhäisessä esikoulu- ja varhaisessa kouluiässä, toteaa Tampereen yliopiston tutkijatohtori Samuel Sandboge tiedotteessa.

Sen sijaan ulospäin suuntautuneessa oireiluissa, kuten aggressiivisessa käytöksessä ja sääntöjen rikkomisessa, ei havaittu eroja. 

– Tulokset ja niiden mahdolliset vaikutukset ovat mielenkiintoisia, mutta havaintojen vahvistamiseksi tarvitaan lisää tutkimusta. Tutkimustulosten tulkinnassa on huomioitava muun muassa se, että psykiatrista oireilua tarkasteltiin vain vanhempien raportoimien oireiden kautta. Tutkimustulosten yleistettävyyteen vaikuttaa myös se, että tutkimusjoukkona oli pohjoismaalaista syntyperää olevia Suomessa asuvia lapsia, joiden veren D-vitamiini arvot olivat hyvällä tasolla, Sandboge korostaa.


Lue myös:

    Uusimmat