Älä tee tätä vitamiinivirhettä: "Voi johtaa lisääntyneeseen syöpävaaraan"

Kannattaako vitamiineja napsia purkista vai pitäisikö ne saada ruokavalion kautta? Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen vastaa.

Laillistettu ravitsemusterapeutti ja tunnettu ravitsemuksen asiantuntija Reijo Laatikainen muistutti viikonloppuna Huomenta Suomessa terveellisen ruokavalion yhteydestä ihmisen vireystilaan ja muun muassa masennukseen

– Tutkimusten mukaan ruokavalio vaikuttaa aika paljon. Terveellinen ruokavalio suojaa jossain määrin masennukselta, sen minkä nyt ruokavalio voi. Vireystilaan pystyy myös vaikuttamaan aika paljon ruokavaliolla.

Tässä tapauksessa ravintolisistä voi olla hyötyä

Nykyään tarjolla on myös paljon erilaisia ravintolisiä ja vitamiineja pillerimuodossa. Kannattaako näitä napsia ja voiko purkista otetulla vitamiinilla korvata ruokavaliosta saadun vitamiinin?

– Tästä on tehty ihan hyviä tutkimuksia ja monivitamiinivalmiste on hieman parempi kuin lumepilleri vireys- ja väsymystilan suhteen, Laatikainen kertoi ja jatko vielä: 

– Ei mitään ihmeitä saa aikaan, mutta jos joku haluaa käyttää, eikä ruokavalioon ole ollenkaan valmis panostamaan, niin ehkä se on parempi kuin se, ettei tee mitään. 

Älä korvaa hyvää ruokavaliota pillereillä

Ravintolisiin luottaminen johtaa kuitenkin asiantuntijan mukaan monella tapaa ongelmiin. Silloin ihminen ei todennäköisesti tee ruokavaliomuutoksia parempaan suuntaan, koska tulee tunne siitä, että hyödyn saa purkistakin. 

Joskus on myös sellainen mahdollisuus, että ravintolisistä tulee saatua vitamiinia tai hivenainetta liikaa. Tämä on elimistölle pitkällä aikavälillä haitallista. 

– Esimerkiksi E-vitamiinin erittäin runsas saanti vuosikausia voi jopa johtaa lisääntyneeseen syöpävaaraan.

Millaisesta ruokavaliosta saa tärkeitä vitamiineja? Katso videolta Reijo Laatikaisen haastattelu

Lue myös:

    Uusimmat