Tutkimus: Iltavirkuilla korkeampi diabetesriski kuin aamuihmisillä

9:35img
KATSO MYÖS: Terveysvinkit iltavirkuille – miten yökyöpeli voi välttää sairaudet?
Julkaistu 18.09.2023 20:12

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Tutkimuksen mukaan iltavirkkujen elämäntavat saatavat kasvattaa diabetesriskiä. Yövuoroa tekeviltä yökyöpeleiltä yhteyttä kuitenkaan ei löytynyt.

Yökyöpeleiksi itsensä määrittävillä on todennäköisemmin tapoja, jotka kasvattavat diabetesriskiä. 

Tutkimuksen mukaan henkilöillä, jotka sekä menevät nukkumaan että heräävät myöhään, on 19 prosenttia suurempi riski diabeteksen kehittymiseen senkin jälkeen, kun elämäntapatekijät otetaan huomioon, kertoo CNN. Tutkimus julkaistiin Annals of Internal Medicine -lehdessä.

Jokaisella ihmisellä on kronotyyppi

Tutkimusta tehneen Tianyi Huangin mukaan kaikilla ihmisillä on vuorokausirytmi, jota on usein vaikeaa muuttaa. Rytmistä voidaan puhua vuorokausityyppinä eli kronotyyppinä. Se on osittain geenien määrittämä.

– Ihmisten, jotka ajattelevat itseään yökyöpeleinä, täytyy kenties kiinnittää enemmän huomiota elämäntapoihinsa, koska heidän kronotyyppinsä voi lisätä riskiä kakkostyypin diabetekseen, Huang kuvailee tiedotteessa.

Unirytmin ja diabeteksen väliltä on aiemminkin löytynyt yhteyksiä. Unen määrän lisäksi nukahtamisaika ja unen laatu voivat vaikuttaa glukoosiaineenvaihduntaan ja sitä kautta riskiin sairastua diabetekseen. Muutenkin näyttää siltä, että monet terveysriskit kasaantuvat iltavirkun harteille.

Lue myös: Vaihteleeko unirytmisi? Tapa voi olla terveydelle haitaksi

Diabetesriski oli koholla 19 prosenttia

Tutkimusta varten analysoitiin yli 63 000 hoitajana toimivan naisen tietoja. Tiedot oli kerätty vuosina 2009–2017 Nurses' Health Study II -tutkimusta varten. Kronotyyppi oli ihmisten itsensä ilmoittama; he saivat kuvata itseään aamu- tai iltaihmisiksi. Lisäksi tutkittiin muun muassa henkilöiden ruokavalion laatua, painoa, tupakointia, alkoholinkäyttöä ja fyysistä aktiivisuutta. 

11 prosenttia osanottajista piti itseään ehdottomasti iltaihmisinä, 35 prosenttia ehdottomasti aamuihmisinä. Loput osuivat tälle välille. 

Iltakronotyypin ihmisillä oli 72 prosenttia kohonnut riski diabetekseen ennen kuin elämäntapatekijät otettiin huomioon. Niiden huomioonottamisen jälkeenkin riski oli koholla 19 prosenttia.

Lue myös: Tutkimus: Elinikää lisää jopa 24 vuotta – nämä tavat kannattaa omaksua mahdollisimman pian

Elämäntapatekijät selittävät sairastumisriskiä

Kaikkein terveimpiä elämäntapoja noudattavista vain kuusi prosenttia oli iltaihmisiä. Epäterveemmistä heitä oli 25 prosenttia. 

Iltaihmiset joivat todennäköisemmin enemmän alkoholia, söivät heikkolaatuisempaa ruokaa ja nukkuivat öisin vähemmän. He tupakoivat todennäköisemmin ja heidän painonsa ja fyysisen aktiivisuuden tasonsa osui epäterveelliseksi määritellylle skaalalle.

– Kun huomioon otettiin epäterveelliset elämäntavat, vahva yhteys kronotyypin ja diabetesriskin välillä väheni, mutta säilyi. Tämä tarkoittaa, että elämäntapatekijät selittävät huomattavan osan yhteydestä, kuvailee tutkimusta tekemässä ollut Sina Kianersi.

Lue myös: Paraneeko elämänlaatu oikeasti, jos nukkuu joka yö kahdeksan tuntia? Näin kävi MTV:n testissä: "En aio jatkaa..."

Yövuoroa tekevillä yhteyttä ei ollut

Yhteys iltakronotyypin ja diabetesriskin välillä löytyi vain hoitajilta, jotka tekivät töitä päivävuorossa. Yövuoroa tekeviltä sitä ei löytynyt.

– Kakkostyypin diabeteksen riski nousi, jos työtunnit eivät sopineet yhteen kronotyypin kanssa, Huang kuvaa.

– Tämä on hyvin kiinnostava löydös, joka kertoo, että personoiduista työaikatauluista voisi olla hyötyä.

Tutkimustieto oli kerätty naisilta, joten jatkossa aihetta olisi hyvä tutkia laajemmalla ihmisjoukolla. Lisäksi koehenkilöt olivat iältään 45–62-vuotiaita; tulos voisi muuttua muunikäisellä tutkimusjoukolla.

Tutkimuksessa ei myöskään kyetty osoittamaan syy-seuraussuhdetta. Muutkin tekijät voivat siis vaikuttaa kronotyyppiin, elämäntapoihin tai diabetesriskiin.

Lue myös: Unilääkäri kertoo "säälittävän" asian, joka suomalaisten unikäyttäytymisessä hämmästyttää: "Olen ihan sanaton"

Lue myös: Viivytteletkö nukkumaanmenoa, koska illat ovat sinulle "omaa aikaa"? Haitallisella ilmiöllä on nimikin

Katso myös: Nukkumisesta nipistävä leikkii tulella – näin paikkaat univajeen

9:33img

Miten univaje otetaan kiinni?

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: CNN, Brigham and women's hospital

Tuoreimmat aiheesta

Nukkuminen