Suosikkijuomasta paljastui tutkimuksessa uusi terveyshyöty

8:08img
KATSO MYÖS: Millainen terveysriski pitkäaikainen tulehdustila kehossa on? Matala-asteinen tulehdus on tunnettu riskitekijä erityisesti tyypin 2 diabetekselle sekä sydän- ja verisuonitaudeille.
Julkaistu 04.08.2023 15:15
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Myös suomalaisten juomasuosikiksi viime vuosien aikana nousseen kombuchan terveysvaikutuksista diabeetikoille on saatu uutta tietoa yhdysvaltalaistutkimuksessa. Kombucha-kasvusto eli scoby näyttää alentavan verensokeria.

Hiivojen ja bakteerien muodostama kombucha-kasvusto eli scoby voi auttaa alentamaan verensokeria tyypin 2 diabetespotilailla, selvitti tutkimus, joka on julkaistu Frontiers in Nutrition -julkaisussa.

Tutkimuksessa selvisi, että niillä potilailla, jotka kuluttivat noin 2,4 desilitraa kombuchaa päivittäin neljän viikon ajan, verensokeritasot laskivat 164 milligrammasta 116 milligrammaan desilitraa kohden, kertoo New York Post.

Yhdysvaltain diabetesyhdistyksen mukaan paastoverensokeritasojen tulisi olla 80–130 milligrammaa desilitraa kohden.

Lue lisäksi: Trendijuomalla karu kääntöpuoli – lääkärit varoittavat piilevästä terveysriskistä: "Yhtä haitallista kuin sokeristen virvoitusjuomien nauttiminen"

Verensokeria alentava vaikutus myös muille kuin diabeetikoille

Moni nauttii kombuchaa juuri sen väitettyjen terveysvaikutusten vuoksi. 

Fermentoimalla makeutetusta teestä valmistettu kombucha sisältää miljoonia eläviä maitohappobakteereita ja entsyymejä, jotka edistävät vatsan hyvinvointia, suoliston tasapainoa ja vahvistavat vastustuskykyä.

kombucha

Kombuchaan lisätty hiivojen ja bakteerien muodostama kombucha-kasvusto eli "scoby" käyttää sokerin ravinnokseen ja muodostaa hiilidioksidia ja pienen määrän alkoholia juomaan.

Jotkut laboratorio- ja jyrsijätutkimukset kombuchasta ovat vaikuttaneet lupaavilta. Lisäksi yksi aiempi pieni ihmistutkimus osoitti, että kombucha alensi verensokeria ihmisillä, joilla ei ollut diabetesta, tutkimuksen toinen kirjoittaja, Georgetownin terveyskoulun professori, tohtori Dan Merenstein kertoo lausunnossaan.

Mutta tietääksemme tekemämme tutkimus on ensimmäinen kliininen koe, joka tutkii kombuchan vaikutuksia diabeetikoiden terveyteen. Lisätutkimusta tarvitaan edelleen paljon, mutta tulokset vaikuttavat lupaavilta.

Lue myös: Tuore tutkimus: Diabetesta sairastavien määrä yli kaksinkertaistuu vuoteen 2050 mennessä

Näin tutkimus toteutettiin

Tutkimuksessa yksi ryhmä joi kombuchaa ja toinen sai placebojuomaa. Tutkimukseen osallistujat eivät tienneet, kumpaa juomaa he saivat.

Kahden kuukauden tutkimusjakson jälkeen ryhmien juomat vaihdettiin päittäin ja ryhmät joivat uusia juomiaan vielä neljän viikon ajan.

Placebojuomalla ei huomattu olevan minkäänlaista vaikutusta koehenkilöiden verensokeritasoihin toisin kuin kombuchalla.

Tutkimuksessa käytetty kombucha oli Craft Kombuchan tuottamaa. Tuotetta valmistetaan kaupalliseen myyntiin Washingtonin alueella.

Tutkijat huomauttivat, että eri kombuchamerkeillä on hieman erilainen mikrobisekoitus käytössään.

Tärkeimmät bakteerit ja hiivat ovat kuitenkin todennäköisesti toiminnallisesti samankaltaisia ​​merkkien ja erien välillä, mikä oli tutkimuksemme vakuuttavuuden kannalta tärkeää, sanoi tutkimuksen vanhempi kirjoittaja tohtori Robert Hutkins.

Lue lisäksi: Tutkimus: Yksinäisyys vaikuttaa diabeetikon terveyteen enemmän kuin tupakointi, ruokavalio tai liikunta

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: New York Post, Frontiers in Nutrition

Tuoreimmat aiheesta

Juomat