Tuore yhdysvaltalaistutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan kaneli voi auttaa verensokerin hallinnassa, uutisoi CNN.
Pitääkö hedelmistä ja marjoista saadusta sokerista olla huolissaan? Katso videolta ravitsemusterapeutin vastaus.
Voiko yksittäinen mauste auttaa laskemaan verensokeria ja pienentää riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen? Yhdysvaltalaistutkijoiden tuoreet löydökset vihjaavat vastauksen olevan kyllä – ja että tämä mauste on kaneli.
Joslin Diabetes Center -diabeteskeskuksen tutkijat havaitsivat 12 viikon tutkimuksessaan, että kanelin lisääminen ruokavalioon auttoi esidiabeteksesta kärsivien osallistujien verensokeritasoja pysymään tasaisina.
Pilottitutkimukseen osallistui 51 ihmistä, joista osa söi 500 milligramman kanelikapselin kolmesti päivässä, kun taas osa sai lumelääkettä. Kanelia syöneillä osallistujia verensokeritasot laskivat ja keho reagoi paremmin hiilihydraattien syömiseen aterialla.
Kanelin syömisellä ei tutkimusjakson aikana havaittu olevan erityisiä sivu- tai haittavaikutuksia. Tämä vihjaa, että kaneli voisi olla turvallinen, kestävä ja kustannustehokas tapa estää esidiabetesta kehittymästä kakkostyypin diabetekseksi.
Kanelin tehosta ristiriitaista tietoa
Journal of the Endocrine Society -julkaisussa nyt ilmestyneet tulokset ovat linjassa tiettyjen aiempien tutkimusten kanssa, joissa kanelin on havaittu laskevan verensokeria.
Jo vuonna 2003 tutkijat huomasivat, että päivittäinen kanelin syöminen auttoi laskemaan verensokeria, veren rasva-arvoja sekä kolesterolia kakkostyypin diabeetikoilla.
Vuonna 2012 ilmestyneessä pienessä tutkimuksessa verensokerin havaittiin laskevan enemmän niillä kakkostyypin diabeetikoilla, jotka käyttivät kanelia osana terveellistä ruokavaliota kuin verrokkiryhmällä, joka sai lumelääkettä.
Toisaalta toisessa vuonna 2012 ilmestyneessä, kymmenen tutkimusta yhteen summanneessa katsauksessa ei havaittu pitävää näyttöä kanelin suotuisista vaikutuksista verensokeriin.
Verensokerin nousun ja kakkostyypin diabeteksen ehkäisyssä kanelin tai muiden yksittäisten ruoka-aineiden käyttöä tärkeämpää on painonhallinta ja laihdutus ruokavaliota sekä liikuntatottumuksia muuttamalla. Kuitupitoisen ruoan tiedetään tasoittavan aterian jälkeistä verensokerin nousua ja ehkäisevän kakkostyypin diabetesta.
Lue myös: Lääkäri mullistaisi diabeteksen nykyhoidon – näillä elintapamuutoksilla sairauden voisi jopa peruuttaa: "Ei ole olemassa diabeetikkoa, joka ei tästä hyötyisi"
Liiallinen kanelin käyttö voi vaurioittaa maksaa
Vaikka ripaus kanelia esimerkiksi aamupuuron päälle ei yksinään suojaisi diabetekselta, voi se olla hyvä vaihtoehto sokerille tai suolalle. Kohtuus kuitenkin kaikessa, myös kanelin käytössä.
Kanelissa, erityisesti yleisimmin käytetyssä kassikanelissa, on nimittäin runsaasti kumariinia, joka on maksalle myrkyllinen aine. Kumariinin siedettävän päiväsaannin rajaksi on määritelty Euroopassa 0,1 milligrammaa ruumiin painokiloa kohden. Esimerkiksi 50 kiloa painavalla ihmisellä tämä tarkoittaa 5 milligrammaa, joka täytyy noin teelusikallisesta kanelia. Harvinaisemmassa ja kalliimmassa ceyloninkanelissa kumariinia on huomattavasti vähemmän.
Turvallisuuden kannalta ei ole huolestuttavaa, jos kumariinin saanti ylittyy tilapäisesti esimerkiksi parin viikon ajan, kertoo Ruokavirasto.
Muista myös nämä neljä ruokaa, jotka auttavat pitämään verensokerin tasaisena.
Lue myös: Nyt tippuu limupullo käsistä: Yli 400 000 ihmisen jättitutkimus paljastaa virvoitusjuomien karun vaikutuksen
Lähteet: CNN, Endocrine.org, Ruokavirasto, Mayo Clinic, Diabetesliitto