Suositko geelilakkauksia? Tutkimus paljastaa jotain huolestuttavaa toimenpiteestä

3:38img
KATSO MYÖS: Suosittu kynsipalvelu perustuu lakan kestävyyteen – näin geelilakkaus tehdään.
Julkaistu 23.01.2023 07:27

Emmi Niiniaho

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan geelilakkauksen kovettamiseen käytetty UV-valo altistaa ihosyövälle.

Tuoreessa yhdysvaltalaistutkimuksessa on paljastunut mahdollisesti ikäviä tuloksia heille, jotka käyvät usein geelilakkauksessa. 

Tutkimuksen mukaan geeli- ja shellac-lakkauksen kovettamisessa käytetyt, UV-valoa hyödyntävät "kynsiuunit" vahingoittavat DNA:ta ja aiheuttavat solujen mutaatiota, uutisoi New York Post.

– Näitä laitteita markkinoidaan turvallisina, mutta parhaimman tietomme mukaan, kukaan ei ole ikinä tutkinut näitä laitteita ja sitä, miten ne vaikuttavat ihmisen soluihin molekyyli- ja solutasolla, tutkija ja biotekniikan sekä solu- ja molekyylilääketieteen professori Ludmil Alexandrov Kalifornian yliopistosta toteaa tiedotteessa.

Lue myös: Rakennekynnet aiheuttivat Annalle pahan allergisen reaktion – kynsiteknikko kertoo, milloin hälytyskellojen tulisi soida

Tutkimusten tulosten perusteella altistuminen UV-valolle yhden 20 minuutin jakson ajan tappoi 20–30 prosenttia altistuneista soluista, kun taas kolme perättäistä 20-minuutin jaksoa tappoi 65–70 prosenttua UV-valolle altistuneista soluista.

Loput altistuneista soluista eivät olleet tutkimuksen mukaan myöskään turvassa, vaan niiden DNA kärsi vahingoista ja mutaatiosta hätyytellen samankaltaisuuksia ihosyövän kanssa.

– Tarkastelimme potilaita, joilla oli ihosyöpä, ja näissä potilaissa havaittiin täsmälleen samat mutaatiot kuin säteilytetyissä soluissa, Alexandrov kertoo.

Tässä yhteydessä on kuitenkin syytä huomioida, että käsiä harvemmin pidetään geelilakkauksen yhteydessä kynsiuunissa lähellekään 20 minuuttia. Lähtökohtaisesti geelilakkausta ei myöskään huolleta viikon välein, vaan noin 3–5 viikon välein.

geelilakkaus

Geelilakkaus kovettuu UV-valon avulla.

Tutkija ei itse enää ota geelilakkauksia

Tutkimuksen toteuttaneet tutkijat muistuttavat, että aiheesta ja varsinkin UV-valojen pitkäaikaisvaikutuksista kaivataan lisää tutkimuksia, ennen kuin voidaan täysin linjata, että juuri kynsiuunit lisäävät ihosyövän riskiä.

Tuoreet tulokset olivat tutkimukseen osallistuneelle Maria Zhivaguille kuitenkin riittävän vakuuttavia, että tämä luopui geelilakkausten ottamisesta. 

– Tohtorintutkintoani tehdessäni kuulin geelilakkauksesta, joka kestää kauemmin kuin normaali lakkaus. Minua kiinnosti kokeilla sitä, erityisesti koska työskentelen kokeellisessa laboratoriossa, jossa joudun usein laittamaan hanskat käteen ja ottamaan ne pois ja halusin säilyttää edustavan ulkonäön, Zhivagui kertoo.

Zhivagui kertoo laitattaneensa kynsiinsä geelilakkauksia useiden vuosien ajan, kunnes tutkimuksen tulokset yllättivät hänet täysin.

– Kokeelliset tuloksemme ja aikaisemmat todisteet viittaavat vahvasti siihen, että UV-kynsilakkakuivainten lähettämä säteily voi aiheuttaa käsien syöpiä ja että UV-kynsilakkakuivaajat samaan tapaan kuin solariumit, voivat lisätä varhaisen ihosyövän riskiä, Ludmil Alexandrov toteaa.

Lue myös: Miten pienentää riskiä sairastua syöpään? Tässä seitsemän tärkeintä tapaa

Lue myös: Peppi, 30, kävi vuosien ajan lähes päivittäin solariumissa ja piikitti Barbie-lääkettä ihoonsa – edelleen koukussa ruskettumiseen: "Sille vain tulee sokeaksi"

Katso myös: Mitä eroa on geelilakkauksella, rakennekynsillä ja akryylikynsillä?

0:55img

Elia Leino kertoo videolla mitä eroa on geelilakkauksella, rakennekynsillä ja akryylikynsillä.

Lähteet: New York Post, UC San Diego

Tuoreimmat aiheesta

Kynsienhoito