Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola kertoi olevansa huolissaan vanhusten yksin jäämisestä ja ”arvokas elämä” sanaparin poistumisesta vanhuspalvelulaista.
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola kertoo, että SuPer on ilmaissut huolensa sanapari ”arvokas elämä” poistamisesta vanhuspalvelulain laitoshoitoon pääsyn perusteista. Liitto lähestyi kansanedustajia kirjeellä. Paavola sanoo, että tulevan lain puitteissa hoitoon pääsy vaatii lääketieteellistä ja terveydellistä syytä.
Paavola sanoo, että sanaparin poistaminen voi aiheuttaa sen, etteivät kaikki vanhukset voi elää arvokkaasti loppuun asti. Esimerkkinä hän käyttää muistisairasta ihmistä, jonka muistisairaus ei tarvitse sairaalahoitoa, mutta arvokkaan elämän turvaaminen vaatisi ympärivuorokautista hoitoa.
– Meillä kulttuurillisesti aletaan alas ajaa sanapartta ”arvokas vanhuus”.
Paavola kertoo, että sellaiset ihmiset, jotka 20 vuotta sitten olisivat olleet vanhainkodissa, asuvat tänä päivänä kotona. Hän toteaa, että kotihoito on kävelevä aikapommi.
– Tavoitteena valtiovallalla onkin, että entistä huonokuntoisempia, keskiraskaita ja raskaita (hoidettavia), hoidetaan kotona. Sehän tarkoittaa, että sinne pitää resurssoida henkilöstöä valtavasti. Emme me voi jättää ihmisiä yksin.
Paavola toteaa, että HelsinkiMission slogan ”Yksinäisyys on tappavampaa kuin ylipaino” kuvaa tilannetta hyvin.
– Meidän ihmiset laitetaan kotiin olemaan yksin, kun heidät pitäisi tuoda ryhmäkotiin olemaan enemmän keskenään. Me tehdään nyt sellaista, mikä ei ole hyväksi.
Miten vanhuspalvelulain uudet pykälät vaikuttavat hoitotyöhön? Miten Silja Paavola määrittelee arvokkaan elämän? Mikä on riittävä määrä hoitohenkilökuntaa? Mitkä ovat SuPerin kirjaamat kymmenen teesiä vanhuspalveluun? Katso lähetys.