Suunnitelma sairaalaverkon karsimisesta ei vakuuta hyvinvointialuejohtajaa: "Joku taho on päättänyt lopputuloksen ja sille keksitään perusteet"

2:02img
Näin MTV kertoi sairaalaverkon karsimiskaavailuista joulukuussa
Julkaistu 13.02.2024 06:19
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

Lainsäädäntöresursseja käytetään nyt asiaan, joka ei leikkaa menokehitystä ja se on pois sellaisista säädösmuutoksista, joilla voitaisiin leikata menokehitystä. Näin toteaa sairaalaverkkotyössä mukana ollut hyvinvointialuejohtaja MTV Uutisille. 

– Ohjausryhmän jäsenenä sanoisin, että työryhmä on varmasti käynyt aihetta kokemuspohjaansa perustuen läpi omasta kapeasta näkökulmastaan ihan ansiokkaasti. Arvostan jokaisen työryhmän jäsenen asiantuntemusta ja ammattitaitoa hyvin korkealle. En halua arvostella heitä, vaan korostan että tämän ajoitus ja prosessi ei ole ollut toimiva, sanoo Kanta-Hämeen hyvinvointialuejohtaja Olli Naukkarinen.

Naukkarisen mukaan selvitystyö ei ollut analyyttistä.

– Ei mielestäni, mutta korostan että tuossa ajassa ja ilman taustadataa ei varmaan voi syvemmälle päästä. Ryhmähän luettelee ison joukon asioita, jotka tulee selvittää.

Olli Naukkarinen

Olli Naukkarinen

Miksi tällaisia työryhmiä pystytetään, jos siellä ei ole edes tarkoitus selvittää juurta jaksaen, mitä sairaalaverkolle voidaan tehdä?

– Sitä on vähän vaikea ymmärtää. Tässä väkisin herää sellainen ajatus, että joku taho on päättänyt lopputuloksen ja sille keksitään ympärille perusteet. En vain osaa sanoa mikä se taho on. Olen siinä käsityksessä, että poliittisesti asiaa ei juuri ole ohjattu. 

Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Miten sote pelastetaan? Juttuvinkit joonas.lepisto(@)mtv.fi.

Johtajan mukaan sairaalaverkkotyöryhmä ei ole tainnut olla ihan niin yksimielinen, kuin on annettu ymmärtää. 

– Itse olen huolissani siitä, että tässä valtavan vaikeassa taloustilanteessa lainsäädäntöresursseja käytetään nyt asiaan, joka ei leikkaa menokehitystä ja se on pois sellaisista säädösmuutoksista, joilla voitaisiin leikata menokehitystä. 

– Sote tarvitsee nopeita toimia ja nämä vaikuttavat vasta vuosien kuluttua. Olisi hyvä tehdä kevyt happotesti sille, että onko sairaaloiden työnjaolla ylipäätään työryhmän asettamilla reunaehdoilla mahdollista saada sellaisia menosäästöjä, jotka näkyvät oikeasti tuloslaskelmassa asti.

Ministeriöstä kerrotaan MTV Uutisille, että sairaala- ja päivystysverkon osalta virkavalmistelua tehdään sillä aikataululla, että esitys lähtisi lausunnoille loppukeväästä. 

Lue myös: Ministeri Juuso lyttää esityksen sairaaloiden karsimisesta

Erikoislääkärit: Päivystysten keskittäminen pahentaa ruuhkia, syventää henkilöstöpulaa ja heikentää hoitoa

Työryhmän ehdotus julkistettiin: Tällainen olisi Suomen sairaalaverkko 2030

Tuoreimmat aiheesta

Sote