Sydänlihastulehduksen diagnoosi ei tullut helpolla – pikajuoksija Karoliina passitettiin ensin jopa fysioterapiaan: "Vasta neljäs lääkäri otti oireet tosissaan"

Pikajuoksija Karoliina Kujanpään edeltävä vuosi on ollut sairastelun täyteinen. Kaikki alkoi lievästä koronaviruksesta, jonka jälkeen diagnosoitiin monen mutkan kautta sydänlihastulehdus. Kilpaurheilu-ura on ollut hetken tauolla, mutta tulevaisuuden suhteen urheilija on toiveikas. 

Toukokuussa 2022 tulevaisuuden suunnitelmat menivät kertaheitolla uusiksi, kun Valkeakosken Hakassa urheileva Karoliina Kujanpää tunsi olonsa huonoksi. 

Kaiken piti olla hyvin, sillä vuonna 2000 syntynyt yleisurheilija oli selättänyt melko lieväoireisen, kuumeettoman koronavirustaudin aiemmin maalis-huhtikuussa. 

Urheilun pariin palattiin terveenä ja hiljalleen kuormitusta lisäten. 

– Kävin koiran kanssa kevyellä kävelylenkillä. Sellaista todella kevyttä arkista puuhaa. Sen jälkeen sitten treeneihin paluu, missä tietenkin lähdettiin ihan kevyesti lisäämään sitä kuormaa, Kujanpää kertaa. 

Korona selätettiin ja niinpä myös Kujanpää pääsi osallistumaan maajoukkueleirille Teneriffalle toukokuussa. Espanjan auringon alla ei juoksu kuitenkaan kulkenut normaaliin tapaan, sillä siellä ollessa alkoivat oudot tuntemukset kiusata. 

– Minulle tuli rintakipuja, sellaista puristavaa ja pistävää. Oli huonovointisuutta, suorituskyky oli merkittävästi laskenut ja olin väsynyt. 

Yllättävät oireet pelästyttivät, sillä tuntemukset sydämessä olivat täysin vieraita. Puhuttuaan äitinsä kanssa puhelimessa he päättivät, että olisi syytä hakeutua lääkärin pakeille. 

– Siellä otettiin verikokeita ja EKG eli sydänfilmi, mutta niistä ei löytynyt mitään. Lääkäri sanoi, että jos oireet vielä jatkuvat Suomeen palatessa, niin hakeudu lääkäriin. 

Sydänoireista patistettiin fysioterapiaan

Valitettavasti oireet eivät jääneet Teneriffalle, joten edessä oli uusi lääkärireissu. Tarkemmin ottaen useampi. 

– Tämä on jotenkin koomista. Minä kävin neljällä eri lääkärillä ja vasta tämä neljäs lääkäri otti oireet tosissaan, Kujanpää sanoo turhautuneena. 

Ensimmäisen lääkärin luota sai lähteä pois fysioterapialähete kourassa, vaikka Kujanpää oli käynyt jo maajoukkueen fysioterapeutilla ja osteopaatilla, avutta. 

Toinen lääkäri, kardiologi, ei pikajuoksijan mukaan suostunut häntä tutkimaan, sillä häntä oli ilmeisesti tutkittu riittävästi jo Espanjassa. 

– Vähän ehkä vähätteli, että siinä istuu nuori kaunis nainen, että mitä nyt oikein…

Tutkimuksiin ei päässyt ja oireet pahenivat. Nyt sydämessä tuntui pelottavia muljahduksia ja kipu oli kovaa. Lopulta olo meni niin huonovointiseksi, että piti lähteä päivystykseen.

– Päivystyksessäkään ei tutkittu, vaikka pyysin esimerkiksi sydänfilmiä. Ei otettu. Sen sijaan minulle tarjottiin astmapiippua. Olimme odottaneet neljä tuntia ja lopulta sain astmapiippua. 

Urheilulääkäri pelasti

Tarvittava käänne nähtiin vasta sitten, kun Kujanpää sai oman urheilulääkärin kiinni, joka laittoi viimein sydämen magneettikuvaukseen Helsinkiin. 

– Sieltä löytyi sitten sydänlihastulehduksen jälkitila. Eli oireet alkoivat toukokuussa ja diagnoosi tehtiin kesä-heinäkuun vaihteessa. Siinä meni siis aika kauan.

Vaikka diagnoosi olisi saattanut olla monelle järkytys, ei se sitä Kujanpäälle ollut.

– Siinä oli niin pitkään vemputeltu tämän hoidon suhteen, että minä olin helpottunut, kun sain jonkun diagnoosin. En tiedä, olisivatko asiat olleet toisin, jos olisin saanut diagnoosin aiemmin, Kujanpää miettii. 

Keuhkokuume, influenssa, poskiontelotulehdus...

Valitettavasti diagnoosi ei tuonut pitkäaikaista helpotusta, sillä sairastelukierre oli vasta alkamassa. Alkoi pitkään kestänyt kamppailu terveyden kanssa. 

Ensimmäisenä heinäkuussa oli vuorossa tulehtunut umpusuoli ja sen leikkaus. Tai niin luultiin.

– Leikkauspöydällä huomattiin, että se ei ollutkaan umpisuoli, vaan se oli tulehtunut imusolmuke. Lääkärit ovat epäilleet, että se voisi johtua sydänlihastulehduksesta. 

Tässäkään ei ollut vielä kaikki.

– Sairastin vielä keuhkokuumeen, influenssan ja useita poskiontelotulehduksia. Olen syönyt aika paljon antibiootteja tässä näin, Kujanpää toteaa. 

Sairastelun vuoksi urheilu on luonnollisesti jäänyt vähemmälle, pakon sanelemana. 

– Päätimme, että kilpaurheilu on hieman nyt tauolla. Liikun kyllä paljon ja pidän itsestäni huolta muuten liikkuen. 

Kovista treeneistä pois jättäytyminen ei ole ollut aina helppoa. Huomaa, että kova kisakunto katoaa, joka on kovalla työllä saavutettu. Päällimmäinen toive on kuitenkin pysyä terveenä. 

– Nyt on sairasteltu ihan riittämiin. Terveenä pysyminen on ykkösjuttu, Turun ammattikorkeakoulussa sosionomiksi opiskeleva Kujanpää sanoo. 

"Hakeudu hoidon piiriin"

Kysyttäessä, miksi urheilijalupaus halusi kertoa muille tarinansa, ei vastausta tarvitse juurikaan miettiä. Hän kannustaa kaikkia hakemaan rohkeasti apua, vaikka se tarkoittaisi useampaa lääkärikäyntiä. 

– Jos tuntuu kropassa siltä, että kaikki ei ole hyvin, niin on laitettava tarvittaessa vastaan ja hakeuduttava hoidon piiriin. 

Se, mitä tulevaisuus tuo tullessaan on vaikea sanoa. 

Nyt Kujanpää kuitenkin elää normaalia arkea opiskellen ja työskentelemällä Valkeakoskella valmistavassa opetuksessa. 

Se on kuitenkin varmaa, että urheilu kuuluu isona osana elämään jatkossakin, koiran kanssa kävellen tai juoksuradalla kirmaten.

Juttua korjattu 23.11. kello 17.45: Ensimmäisessä kuvassa kerrottiin, että maajoukkueleiri olisi ollut Teneriffalla, leiri oli Jyväskylässä. Jutussa kerrottiin myös virheellisesti, että Kujanpää opiskelisi Turun yliopistossa, hän opiskelee Turun ammattikorkeakoulussa.

Lue myös:

    Uusimmat