Naisen sydäntautiriskin voisi havaita verikokeissa jo 30 vuotta etukäteen

Riski vakavaan sydänsairauteen saattoi testatuilla koehenkilöillä olla jopa 2,6-kertainen.

Naisen sydänsairaus voisi vihjata itsestään verikokeissa jo vuosikymmeniä aiemmin. 

New England Journal of Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kolmea riskitekijää seulova verikoe voisi paljastaa sydänriskin tulevaisuudessa.

Riski nousi jopa 70 prosenttia

Tutkimuksessa oli mukana noin 27 000 keskimäärin noin 55-vuotiasta naista. Vuosina 1992–1995 heiltä otettiin verikokeita. Tämän jälkeen naisten terveyttä seurattiin 30 vuoden ajan.

Kokeissa tutkittiin veren kolesterolit, lipoproteiini (a), jonka on todettu ennustavan esimerkiksi sepelvaltimotautia, sekä C-reaktiivinen proteiini eli P-CRP, jonka määrä suurenee erilaisissa tulehduksissa ja kudosvaurioissa, kuten sydäninfarktissa tai keuhkokuumeessa.

Naisilla, joilla oli veressään eniten "huonoa" LDL-kolesterolia, riski sydänsairauksiin oli 36 prosenttia korkeampi kuin alimman LDL-kolesterolitason omaavilla. Korkein lipoproteiini (a) -taso nosti riskiä sydänsairauksiin 33 prosenttia, ja korkein CRP-taso 70 prosenttia.

Jos naisella oli eniten kaikkia näitä tekijöitä, riski vakavaan sydänsairauteen oli 2,6-kertainen. Infarktiriski nousi 3,7-kertaiseksi 30 vuoden aikana.

Katso myös: Korkea kolesteroli on merkittävä terveysriski, josta voi kärsiä tietämättään – ja vaikka olisi normaalipainoinen. Juttu jatkuu videon alla.

"Kertoo paljon hiljaisesta riskistä"

Tutkijoiden mukaan verikokeiden kyky ennustaa sydänriskejä oli "häkellyttävä".

– Se kertoo paljon hiljaisesta riskistä, jota emme tiedosta, ja antaa mahdollisuuden aloittaa ennaltaehkäisevät toimet paljon aiemmin elämän aikana, tutkimusta tehnyt Paul Ridker kuvaili Fox Newsille.

Tutkimustiimin mukaan toimia tulisi tehdä jo 30 vuoden iässä. Tieto sydänriskeistä voisi ohjata esimerkiksi hoitotoimia.

Suurin osa tutkimuksen osanottajista oli valkoihoisia amerikkalaisia. Ridkerin mukaan vaikutukset voisivat esimerkiksi latinalaisamerikkalaisissa henkilöissä olla vielä suuremmat.

– Tämä on globaali ongelma. Meidän täytyy alkaa tutkia C-reaktiivista proteiinia ja lipoproteiini (a) -arvoja universaalisti, kuten jo tutkimme kolesterolia, hän totesi Reutersin mukaan.

Katso myös: Vuotavatko ikenet verta? Kansansairaus lisää sydäninfarktin riskiä

Lue myös:

    Uusimmat