D-vitamiinivarastot hupenevat nopeasti. Saatko itse tarpeeksi tätä tärkeää vitamiinia?
Huomenta Suomessa keskusteltiin perjantaiaamuna D-vitamiinista. Vieraana oli elintarviketieteiden professori Heli Viljakainen Helsingin yliopistosta.
Aihe on ajankohtainen, sillä pimeä alkaa tulla yhä aiemmin. Onkin hyvä kiinnittää jälleen huomiota D-vitamiinin saantiin. Jos kesällä on viettänyt paljon aikaa auringossa, voi D-vitamiinia olla kehossa vielä jonkun verran jäljellä.
– Kyllä ne varastot kestävät, mutta aika nopeasti ne puoliintuvat, Viljakainen kertoo.
Mistä D-vitamiinia sitten saa? Näin syksyllä katse kannattaa kääntää kohti ruokavaliota. Esimerkiksi kala on oiva D-vitamiinin lähde. Suomessa myös nestemäisiin maitotuotteisiin ja ravintorasvoihin on lisätty D-vitamiinia.
– Kun on nämä kolme lähdettä ravinnossa, niin on kaikki ok, Viljakainen sanoo.